Így él most a 8 évig fogvatartott Natascha Kampusch

-

Nem valószínű, hogy van olyan, aki ne ismerné Natascha Kampusch-t. 10 éves korában elrabolták, és 8 évig élt együtt a fogva tartójával, aki fizikailag és szexuálisan is bántalmazta. Végül egy szerencsés körülménynek köszönhetően sikerült megszöknie. De mi a helyzet vele napjainkban?

Natascha Kampusch Bécsben született 1988. február 17-én. Saját bevallása szerint, elvált szülei sokszor megütötték és sértegették. 10 éves korára kényszerevő volt, depressziós és magányos. Valójában a szabadság utolsó pillanatai az öngyilkosságról fantáziálva teltek. Erről álmodozott, miközben elhaladt elrablásának napján egy fehér kisbusz mellett.

Mindenkit sokkolt azzal, hogy megszerette a fogva tartóját

1998. március 2-án Natascha Kampusch-t elrabolta az utcáról a harmincas éveiben járó Wolfgang Priklopil Bécsben, miközben a lány az iskolába tartott (ez volt az első alkalom, amikor anyja megengedte neki, hogy egyedül menjen). Hamarosan egész Ausztriában kutatni kezdték.

Mint kiderült, Nataschát az elrablója egy mikrobuszba dobta, így a keresés a kisbusz-tulajdonosokra összpontosult. A rendőrök meg is látogatták Priklopilt, és kihallgatták, mivel egy kisbusz tulajdonosaként szerepelt, de olyan alibit szolgáltatott, amivel teljesen megvoltak elégedve, és lekerült a gyanúsítottak listájáról. Eközben Nataschát egy titkos, ablaktalan pincében őrizte Priklopil a Strasshof-i házában, Bécstől északkeletre, ahol fizikailag és szexuálisan bántalmazta. Sokáig, semmilyen körülmények között nem eresztette ki a pincéből, de négy év után engedte, hogy bejárja a ház többi részét, és elvárta, hogy főzzön és takarítson rá. Cserébe könyveket és rádiót ajánlott fel neki. A férfi megfenyegette: ha megpróbál megszökni, megöli. De voltak a fiatal lánynak öngyilkossági kísérletei is. 14 évesen megpróbálta felvágni a csuklóját egy kötőtűvel, ám a férfi megakadályozta.

Aztán eljött 2006. augusztus 23-a. A kora délutáni órákban az akkor 18 éves lányt Priklopil a ház felhajtójához engedte, hogy kitakarítsa az autóját. Aztán amikor telefonhívást kapott, eltávolodott a porszívó zajától, és átmenetileg eltűntek egymás látóköréből. A porszívót hagyva, Natascha megragadta az alkalmat, hogy elmeneküljön. Odaszaladt a szomszéd házához, és elmondta, ki ő. Kihívták a rendőrséget, és Natascha hamarosan hazakerülhetett a családjához.

Alig nőtt a fogságban töltött ideje alatt, és nem is hízott sokat, mivel Priklopil gyakran éheztette. Ám ami igazán megdöbbentette a világot az az állítása: sajnálja a fogva tartóját, így felmerült annak a lehetősége, hogy Stockholm-szindrómában szenved.

Miért rabolta el Priklopil?

Natascha szerint Wolfgang Priklopil azért rabolta el, hogy házimunkát végeztessen vele. Még napirendet is állított neki, hogy biztosítsa, időben elvégzi az elvárt háztartási feladatokat, miközben folytathatja a tanulmányait. Később Natascha már nemcsak könyveket kapott, hanem tévét, íróasztalt és széket, játékokat, és magazinokat, de ezek mellett iszonyatos kegyetlenséget szenvedett el.

Beszámolt arról is, hogy elrablásának egyik indítéka Hitler iránti rajongása lehetett, ugyanis azt akarta, hogy a lány úgy érezze, a nácik áldozata. A szökése után Natascha azt mondta: „Keveset adott enni, kevés ruhát biztosított, megalázott, elvárta, hogy nehéz munkát végezzek, és leborotválta a fejem. Csodálta Adolf Hitlert, és azt akarta, hogy a nácik áldozatának érezzem magam.”

A fogságban töltött ideje alatt titkos naplót vezetett, a vécépapírra írva, amit jól elrejtett Priklopil elől. Az egyik bejegyzésben ez állt: „Legalább 60 ütés az arcon. Tíz-tizenöt hányingert okozó ökölcsapás a fejre. Egy ütés ököllel teljes súllyal a jobb fülemre.” Natascha mindig is cáfolta a pletykákat, hogy gyermeket szült a fogva tartójának. A megpróbáltatásairól kiszivárgott dokumentumok között szerepel egy interjú az orvossal, aki megvizsgálta, amikor megtalálták – állítólag azt kérdezte: a szülés után mennyi idővel lehet megállapítani, hogy egy nő terhes volt-e.

Natascha erre a következőképpen reagált: „Igaz, hogy érdeklődtem a témában, mert érdekel a biológia, és az emberi test. De ennek semmi köze nem volt hozzám, személyesen.” Ennek ellenére terhességgel kapcsolatos könyveket találtak a pincében, de azt mondta, csak azért vannak ott, mert Priklopil helyezte őket oda, és azt állította, „felháborítóak” a felvetések, hogy valaha is terhes volt.

Mi lett Wolfgang Priklopillal?

Wolfgang Priklopil azon a napon halt meg, amikor Natascha Kampusch megszökött. Felfogta, hogy le fogják tartóztatni, és elmenekült a házából azzal az autóval, amelyet Natascha takarított. Az autót később a rendőrök elhagyva találták meg. Přiklopil gyalog menekült a rendőrök elől, amíg el nem érte a bécsi Wien Nord állomást. Ezután a vonat alá ugrott, és meghalt.

Amikor Natascha értesült a halálhíréről kiborult, és órákon át sírt. Édesanyja arról számolt be, hogy a halála után egy ideig magánál hordta a róla készült képet, ami tovább erősítette a gyanút a Stockholm-szindrómával kapcsolatban. Állítólag azt mondta: „Egyre jobban sajnálom őt – szegény lélek.”

Mi a helyzet jelenleg Natascha Kampusch-sal?

Natascha Kampusch jelenleg író, televíziós személyiség és aktivista. Bár kezdetben nem szívesen beszélt megpróbáltatásairól, később két könyvet írt a fogságban töltött idejéről. Első könyvét 3096 Tage (3096 nap) címmel 2010 szeptemberében adta ki, majd 2013-ban film is készült belőle. Második könyve egybeesett szökésének 10. évfordulójával, a 10 év szabadság címet adta neki. Megvásárolta a Strasshof-i házat, nehogy az őrült rajongók szentélyévé váljon. Nem lakik ott, csak fizeti utána a számlákat. Úgy említi: ez a ház nagyban meghatározta a fiatalkori éveit, és rendszeresen látogatja, hogy ne rongálják meg.

Rövid ideig saját talkshow-ja is volt egy osztrák tévécsatornán 2008-ban. Hosszú évek óta szeret jótékonykodni, és különböző társadalmi problémákra hívni fel a világ figyelmét. 2011-ben például jelentős adománnyal segítette egy gyermekkórház megépülését Srí Lankán.

Megpróbáltatásai után zaklatni kezdték az interneten, ezért erről a problémáról is beszélni kezdett, valamint könyvet is írt róla: 2019-ben jelent meg a Cyberneider. De még előtte, 2017-ben saját tervezésű ékszerkollekciót dobott a piacra Fiore néven. Kijelentette, nem vágyik az adófizetők pénzére, nem kér a segélyből, hanem szeretne megállni a saját lábán. Állítólag fontolgatta korábban a családalapítást, de még úgy érzi: nem jött el az ideje.

forrás: goodto.com, theguardian.com

30 évig titkolta a kormány a balatoni hajótragédiát

Több mint 10 évig titkolta a kormány a lezuhant Malév 203-as járatának körülményeit

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!