Igazi zenei csemegékkel készül a Honvéd Férfikar a tavaszra

-

Legyen a kortárs zene mindenkié! – Kodály Zoltán gondolatát kiegészítve, ősbemutatók egész sorával készül a Honvéd Férfikar tavaszi bérletsorozatának következő, április 11-i hangversenyére, melynek a Pesti Vigadó díszterme ad otthont. Egyenes labirintus című előadásuk megannyi zenei csemegét – csupa ősbemutatót, rendhagyó zenei hangszerösszeállításokat, zenével átszőtt költészetet és húsvéti hangulatot – ígér a közönségnek. A hallgatóság egyazon előadáson találkozhat a magyar líra két történelmi alkotójával, a ma élő zeneszerzők hangjával és egy férfikari passióval, Lukács evangélista szövegére.

A koncert első felében, a magyar költészet napja alkalmából Pilinszky és Petőfi versek szólalnak meg, hat kiváló fiatal zeneszerző – Barabás Árpád, Dobszay-Meskó Ilona, Horváth Márton Levente, Kecskés D. Balázs, Virágh András Gábor és Zarándy Ákos – feldolgozásában. Az összeállítás évfordulós költőink művészetére irányítja a figyelmet, akik új irányt szabva, megkerülhetetlen, korszakos megújítói voltak a magyar költészetnek. A műsornak címet adó Pilinszky vers, valamint a létet és transzcendenciát szemlélő költemények között helyet kapnak Petőfi Sándor szerelmes és természeti témájú, népszerű és kevésbé ismert szövegei is. A zeneműveket zongorakísérettel, kamarazenekari közreműködőkkel, valamint különleges hangszerösszeállításokkal adják elő.

Az est második részében a nagyhét kerül fókuszba, Nagy László Adrián: Lukács-passió című művének ősbemutatójával. Az orgonaművész szerző nemcsak a Férfikar korrepetitora, hanem kiváló zeneszerző is, aki több nagy sikerű darabot és feldolgozást komponált már a kórus számára. Most egy teljesen új alkotással állt elő, amely Jézus szenvedéstörténetét dolgozza fel Lukács könyve alapján. A mű különlegessége, hogy a passiót elénk táró kórustételek szövegét is maga a zeneszerző írta, aki ilyen módon költőként is bemutatkozik ezen a jeles napon. A különleges műben Jézus szerepét Kovács István Liszt-díjas operaénekes formálja meg.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!