spot_imgspot_img
spot_img

Idén is lesz hagyományőrző húsvéti vigadalom

-

Article Top Ad (AdSense)

Hagyományőrző húsvéti mulatságot tartanak a Tisza-parti városban, Csongrádon április 9-én, vasárnap.

A húsvéti népszokásokat egy napba sűrítve, gazdag programmal várják az idelátogatókat. Lesz zöldág-járás, ételszentelés hagyományos „vödrös löttyintéses” locsolkodás, kézműves és néptánc bemutatók…

A program délelőtt, 9.30-tól kezdődik a templom előtti téren az Árendás Néptáncegyüttes táncosai a Sergő Zenekarral a természetmegújulását jelképező zöldág-járás táncot mutatnak be. 10.00-tól a Nagyboldogasszony-templomban ünnepi szentmisével és ételszenteléssel folytatódik a csongrádi húsvét.

A délutáni program 14 órakor a nemrég teljesen felújított belvárosi Szent Rókus templomban folytatódik ételszenteléssel. Ezt követően Gulyás László vándormuzsikus vezetésével jó hangulatban a Tisza-gáton vonulnak énekelve a legények és a közönség, hogy a belvárosi házakban a húsvéti hagyományokhoz hűen meglocsolják a leányokat. Csongrád „szíve”, a Belváros, mely szinte érintetlenül megőrizte középkori településszerkezetét. A Belváros Magyarország egyik legrégebbi műemlékileg védett területe. A városrészben valamikor halászok, napszámosok, kubikosok és hajósok éltek. Utcái fésűs szerkezetűek. A halászházak majdnem mind vert falúak, nádtetősek. A házak külső falát fehérre meszelték, alját venyige feketével „húzták el”. A belvárosi házakban az Alföld néptáncegyüttes csapata is közreműködik. A hagyományos locsolkodás első helyszíne a halászház (Ék u. 1.). Ezután az Öregvár utcában lévő mesteremberek portáit látogatják sorba, ahol a citerás, cipész és fafaragó családja várja a locsolkodókat és a vendégsereget.

A kézműves házakban más-más hagyományőrző programmal készülnek.  A gyerekek népi játékokat próbálhatnak ki a játszótéren. A Bölcső NCSE tojáskereséssel és kézműves foglalkozással várja a gyermekseregletet.  Gólyalábasok, a Langaléta Garabonciások is mókáznak a vendégek között. Aki megéhezne, finom ételekkel tömheti degeszre magát a „gasztro- és kézműves udvarban”.

Megtekinthetnek a résztvevők kézműves bemutatókat, tojást is festhetnek, a táncházban népzenére rophatják a talpalávalót, kalácssütésen ügyeskedhetnek.

Kádár Ferkó Fotószínháza a korabeli ruhákba öltözött vendégekről készít ingyenesen fotókat.

A csongrádi húsvéti vigadalom alkalmával vendégeink részesei lehetnek és átélhetik egy múlt századi vidéki ünnep hangulatát. Igazi időutazás!

Szeretettel várjuk Csongrádra húsvétozni a családok apraját, s nagyját!

Fotó: Révész Gábor

Sosem látott újdonságokkal várják a látogatókat

Világsztárok a Veszprém Blues Fesztiválon

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!