Ideje tisztázni Vivien Leigh életét – Olvasmány a színésznőről

-

Milyen volt Vivien Leigh? Saját kora sem tudta megmondani pontosan. Egyik nap a topon volt, megállíthatatlanul pörgött, csupa kacarászás és jókedv áradt belőle, másik nap a mélybe zuhant, öngyilkos gondolatok kerülgették és gátlások nélkül rárivallt bárkire. A szex sose volt neki elég, a hangulatingadozásait nem tudták kezelni, ezért elkönyvelték nimfomániás őrültnek. Ideje igazságot szolgáltatni a színésznőnek.

Az első trauma

Indiában született 1913. november 5-én. Kifejezetten kényelmes életvitelben nőtt fel gazdag szülei mellett miközben minden figyelmet megkapott egyedüli gyerekként. Sose aludt sokat, mindig rengeteg energiája volt, és ez élete végéig igaz volt rá.

A költözés volt az első esemény, ami a traumák sorozatát megkezdte. Szülei Indiában maradtak, őt pedig egy katolikus iskolába iratták Angliába. Anyja két jótanácsot adott neki. Mindig viselj tiszta fehérneműt! Vivien ehhez szinte már vallásosan tartotta magát. Emellett, mivel anyja tudta, hogy nem fogják ünnepekkor sem meglátogatni a lányukat, adott neki egy kiscicát és azt mondta: Ő a társad, az ágyadba is felengedheted. Így Vivien nem érezte magát olyan egyedül, de a jótanácsok ellenére megtört benne valami. A figyelemért már meg kellett küzdenie és szép lassan megismerkedett a színészkedéssel.

Csábítás

Kép: Herbert Leigh Holman és Vivien Leigh esküvői fotója és közös kislányuk_Historybyday

Évekkel később szülei utána jöttek, közösen beutazták Európát, de a családi vagyon szép lassan elfogyott. Vivien ekkor 19 éves volt és egyetlen megoldást látott a problémára, házasság. Eldöntötte, hogy férjhez megy. Ki is szúrt magának egy gazdag férjjelöltet, de barátai próbálták lebeszélni róla, hiszen a férfi már jegyben járt. Nem probléma, mondta, olyan helyes, hogy én hozzámegyek! Nem kellett sokat várni, összeházasodtak. Egy másik nőtől csábította el Herbert Leigh Holmant, de ezen felül idilli volt a kép. Szép nagy házban éltek, hamarosan megszületett közös gyermekük, de Vivien a családi életben nem tudott kibontakozni. Nem fogok sietni a folytatással, mondta, amikor kislányáról kérdezték. Beiratkozott a Royal Academy of Dramatic Art drámaiskolába, mert úgy érezte, itt a helye.

Az erény álarca című darab hozta meg az áttörést. Nagy sikert aratott, felfigyeltek az ellenálhatatlan szépségére és ezt a figyelmet sikerült élete végéig fenntartania. Karrierjének köszönhetően rengeteg új emberrel találkozott, köztük Laurence Olivierrel, a feltörekvéstől akkor még messze álló, legendás színésszel. Hozzá fogok menni! Hangzott el Vivien szájából. Ezúttal sem hallgatott senki másra, pedig emlékeztették rá, hogy nem csak Laurence él házasságban, de Vivien is. Ez azonban nem tántorította el attól, hogy beosonjon Laurence öltözőjébe, hogy nyakon csókolja. Ennél több nem is kellett, szeretőkből hamar házasok lettek. Megszületett az első igazi sztárpár a nyilvánosságban. Olyan magas státuszba kerültek, hogy szinte a királyi családhoz méltó fogadtatásban részesítették őket, bárhova mentek. Az emberek imádták őket.

Elfújta a szél

Kép: Elfújta a szél_flickr

Vivien rajongott az Elfújta a szél című könyvért. Azt gondolat, hogy ő Scarlett O’Hara. Fejből tudta az egész könyvet, évekig gyakorolt a szerepre. Végre eljött a lehetőség, színészeket kerestek a filmhez. Éppen egy tűzjelenet közepén voltak a rendezők a statisztákkal, amikor Vivien belépett a forgatásra tetőtől talpig kosztümben. Rögtön megkapta a szerepet.

A kor legnagyobb alkotása volt ez a film, aminek szinte minden jelenetében szerepel Vivien, így nem csoda, hogy mentális és fizikai kimerültsége miatt láncdohányos lett a forgatáson. A nehézségek ellenére óriási sikert aratott. Egyik napról a másikra lett a kor legnagyobb filmjének a legnagyobb sztárja, férjét is túlragyogta, szépségét pedig senki sem kérdőjelezte meg.

Úgy tűnt, hogy Vivient semmi se tudja megállítani, fürdött a boldogságban. Férjével elválaszthatatlanok voltak, ráadásul újabb nagy szerepet kapott a Caesar és Kleopátra című filmben. Ugyanebben az időszakban újra terhes lett, azonban a forgatás egyik napján egy heves jelenet közben megcsúszott, elesett, elvetélt.

Az alvás korábban sem volt nagy része az életének, de vetélése után még kevesebbet aludt, összeomlott és elindult egy olyan úton, ahonnan számára nem volt visszaút. Először úgy tűnt, hogy idővel mégis egyre jobban lesz, de minden jó időszak után visszatért a rossz. Egyszer fent, egyszer lent volt és minden váltás egyre szélsőségesebb lett.

Ausztrália

Kép: Vivien Leigh és Laurence Olivier Ausztráliában_stuff.co.nz

Vivien és férje továbbra is nagyon nyíltan élték a házasságukat. Elutaztak Ausztráliába turnézni, így folyton a nyilvánosság előtt voltak, darabokban játszottak, beszédeket mondtak, eseményekre jártak, követte őket a sajtó az állatkertbe is. Nem volt problémájuk azzal, hogy eljátsszák a szerelmespárt, mert kapcsolatuk valódi és érzéki volt. Emellett Vivien vágyott a reflektorfényre akkor is, amikor nem szerepelt, legalábbis akkor még el tudta különíteni a saját életét a szerepeitől.

Az új környezet azonban váratlan új szerelmet hozott Vivien életébe. Peter Finch kollégája legalább annyira volt érzéki, mint Vivien, így hamar szeretőkké váltak. Többé már nem szeretlek, mondta Vivien férjének. Megtört a házasságuk, a kamerák előtt még próbáltak úgy csinálni, mintha nem történt volna semmi, de barátaik mind érezték a változást.

Szélsőségek és szex

Kép: Vivien Leigh_getty images

Vivien viselkedése egyre inkább kiszámíthatatlanná vált, mániákus depresszióra gyanakodtak. A kedve már veszélyesen szélsőséges volt nap mint nap, de nem volt hajlandó erről beszélni orvosokkal sem. Olyan mélyre zuhant, hogy a jó időszakaiban nem emlékezett a rosszra, annyira szégyellte, hogy kizárta az emlékezetéből. Az első dolog, amit mindig megkérdezett a barátaitól, amikor „visszatért”, hogy Kit bántottam? Kitől kell bocsánatot kérnem?

Magánéletében már nem tudott kiigazodni, ezért hol a szexbe, hol a karrierjébe menekült. Nem tudott leállni egy pillanatra sem. Lassan már a szerepeiből sem tudott kilépni. Nem tudott különbséget tenni a saját és a karaktere személyisége és fájdalmai között. Mélypontra akkor került, amikor szeretőjével kellett egy filmben játszania. Olyan kitörései voltak, amit körülötte senki sem tudott kezelni, így lecserélték a színésznőt.

Vivien hazautazott, hogy végre kezeltesse magát, de a korban még ismeretlen volt a bipoláris személyiségzavart, ezért megfelelő ellátást sosem kapott. Az egyetlen módszer, amit ismertek Vivien problémájára az a sokkterápia volt. Barátai, amikor meglátogatták a kórházban, félve tapasztalták, hogy Vivien csak a találkozó legvégén ismerte fel őket. A terápia inkább megviselte, mintsem meggyógyította volna.

Férje sem tudta Vivient kezelni. A színésznő a szexbe menekült. Telhetetlen lett, mindig többre és többre vágyott, amit Laurence nem tudott megadni neki. A dolgok fizikai bántalmazásig fajultak, amikor Vivien egy vizes törölközővel csapkodta férjét, amiért nem szeretkezett még többször vele. Egy másik este akkora felhajtást csapott, hogy Laurence felkapta és az ágyra akarta hajítani, de véletlenül majdnem kiszúrta Vivien szemét a komódjuk sarkával. Egyre nehezebben tudták megjátszani, hogy minden rendben, azonban Vivien továbbra is küzdött a nyilvánosság szeretetéért, ezért a kamerák előtt még mindig csak mosolyogtak.

Nem tudott leállni

Kép: Marilyn Monroe londoni látogatása_central press_getty images

Olyannyira vágyott a szereplésre, hogy Marilyn Monroe-t sem hagyta ragyogni, amikor Laurence-szel közös filmje, A herceg és a táncosnő miatt Londonba látogatott. Vivien akart a címlapokon szerepelni, ezért éppen ekkor jelentette be, hogy Újra terhes vagyok. Sose derült ki, hogy tényleg terhes volt-e, főleg, mert nem sokkal később azt nyilatkozta, hogy újból elvetélt, ami szintén címlapsztori lett.

Férje nem tudta tovább színlelni a nyilvánosság előtt, hogy minden rendben van köztük, azért sem, mert időközben rátalált új szerelmére Joan Plowright-ra. Vivien pontosan tudta, hogy férje mi miatt nem tud többé ebben a házasságban élni, de kihasználta népszerűségét, a sajtóban Joant kezdte hibáztatni, Elcsábította a férjemet!, mondta.

Ezek után végleg elvesztette önmagát. A baráti találkozók között félórákra eltűnt, majd kócosan és porosan jelent meg újra. Szokásává vált, hogy a városban szervezett le magának légyottokat. Hangulata még szélsőségesebben ingadozott. Karrierjébe a végsőkig próbált elmenekülni, hogy lekösse magát, hogy ne robbanjon fel, de állapota egyre rosszabb lett, amit folyamatos köhögés kísért.

1967. július 8-án, csupán 53 évesen tuberkulózisban hunyt el. Barátai úgy nyilatkoztak róla, hogy az egyik legtehetségesebb, legbájosabb, remek humorérzékkel rendelkező, csilingelő nevetésű szépség volt, akiből néha előtört a szörnyeteg. Az igazság az, hogy Vivien Leigh egyszerre volt ez a két személyiség. Sosem érthette meg, hogy mi volt ennek a valódi oka. Sokan mai napig egyszerűen nimfomániásnak, őrültnek tartják, pedig valójában csak sosem kapott valódi segítséget.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!