spot_imgspot_img
spot_img

Húsvéti tojás-körkép és online hímestojások

-

Article Top Ad (AdSense)

Kerülj húsvéti hangulatba locsolkodós és tojásfestős galériánkkal! Mutatjuk, hogy ünnepelnek az ország különböző részein.

Kilenc országból 379 díszített húsvéti tojás érkezett a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nkft. kiállítására, amely nagypéntektől online és a Zsolnay Kulturális Negyedben is látható lesz.

A kezdeményezést Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész az örökségkezelővel együttműködve indította el; a kiállításra saját kezűleg készített hímes tojások fotóit várták.
A felhívásra kilenc országból – Magyarország mellett Ausztriából, Németországból, Romániából, Svédországból, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából- érkeztek fotók.

A legfiatalabb jelentkező három és fél, a legidősebb 91 éves volt.

Jelentkeztek iskolai osztályok, települési közösségek, mesterek és tanítványok. Vannak köztük, akik sok éve írják a tojásokat és olyanok is, akiknek ez volt az első tojásdíszítésük. Többségük, 225-en hagyományos technikával írták, karcolták a tojást, míg 154-en más, szabadon választott díszítési módot alkalmaztak.

„A pandémia időszakában a négy fal közé kényszerült magánembereket, családokat, közösségeket szólítottuk meg, hogy készítsék el idén is saját hímes tojásaikat. A cél az volt, hogy a kézműves tevékenységben találják meg az alkotás és a társas együttlét örömét, s lélekben is készüljenek a húsvéti ünnepre.

Az elkészült hímes tojásokat vegyék kézbe és fotózzák le, ezzel is jelezve a kéz alkotó erejét”

– idézték Mosonyi Évát.

A pályázat a koronavírus-járvány okozta elkülönülés idején kiemelt figyelmet fordít a nemzeti összetartásra, határokon innen és túl.

Mészáros Józsefné tojásfestő többszínű, archaikus mintákkal díszített, viasszal írt munkái a Kállay Gyűjtemény épületében rendezett Tojásvarázs című kiállításon Nyíregyházán 2021. március 31-én. MTI/Balázs Attila

Az alkotások fotói nagypéntektől április 16-ig lesznek láthatók a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán, az E78-as épület üvegablakain keresztül. Az online tárlat a Zsolnay Negyed honlapján  és a Facebook-oldalán szintén péntektől lesz elérhető, ahol a hagyományos és a szabadon választott kategóriában készült alkotásokat mutatja be két virtuális fotóalbum.

További cikkeink tojásokkal a központban:

Mutatós tojásdekorációk, amiket érdemes kipróbálni

Így kezdődött a húsvéti nyuszi története

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!