Hurka História

-

„Ez a Jóska ez a Gyurka ez meg itt a véreshurka. Jóska Gyurka véreshurka, milyen jó a májas hurka. Hú de jó sütnivaló, a hurka télen nyáron jó. Itt a kenyér itt a só- hurkát enni csuda jó.”

Hurka az örök élvezet

Nem csak gyerekkorunk, hanem szinte kortalan kedvencünk- a disznótoros. Múltja, jelene és jövője is van ennek a kultúrának. Manapság pedig egyre inkább felfedezhetjük, akár az éttermek kínálatában is ezt a kiváló finomságot. Azt azért hozzá lehet tenni, hogy halk sikollyal és összeráncolt szemekkel tekintenek a hurkára a modern étkezés az egészséges táplálkozás hívői, és az is kétségtelen tény, hogy igazi koleszterinbombáról beszélünk. A legtöbben viszont pongyolázatlan kéjjel gondolunk a hurkára, a kolbászra, és lelki szemeink előtt felrémlik a friss kenyér, a mustár és a lecsöppenő zsír bájos együttállása.

„Hurka kolbász szalonna- a pásztoroknak jó volna.”

Hurka töretlen története

Honnan is kéne indítani? Réges-régi hagyomány Magyarországon, hogy disznó vágáskor összegyűlik a család és a barátok. Egy komoly hátránya van a disznó vágásnak, mégpedig, hogy nagyon, nagyon korán kell felkelni. Viszont, ha sikerül, remek napnak nézünk elibe. Ekkor különféle töltelékkel töltött hurkákat és gömböcöket készítettek a disznó feldolgozásakor. A hurkához általában háromfajta tölteléket készítettek a falusi böllérek: a májas-, tüdős- és véreshurkát. Ahány nép, ahány tájegység, sőt ahány falu- számos variáció született és születik a mai napig is. A különbség leginkább a töltőmassza alapját képező kásafélékben és a fűszerezésben nyilvánul meg. Manapság már nem csak a felhasznált alapanyagok végtelen variációit lehet megtalálni, hanem a különféle receptúrák és technikák széles skáláját. Ehhez még hozzáadódik a modern konyhatechnika és a legújabban elérhető- akár- egzotikus alapanyagok is. Azért valljuk be- leginkább a klasszikus az, ami viszi a prímet. Mert ez a príma.

Hurka sütés- így ne rontsd el

Ahogy mondani szokták- a legegyszerűbb a legnehezebb. Ez pontosan így van a hurkasütés fortélyaival kapcsolatban is. Egyszerű változat, hogy fogjuk az adott hurkánkat, beletesszük a tepsibe, megszúrkodjuk és előmelegített sütőbe helyezzük. Nézzük egy darabig, majd kivesszük és megesszük.
Namármost. Ha ez ilyen egyszerű lenne- akkor jó lenne. De máris beleütközünk több problémába is. A megszúrkálás fontos, viszont előfordulhat, hogy az az ominózus megrepedése, vagy sütés közbeni kiposszanás pont ez miatt következik be.

 Tippek miket érdemes alkalmazni

A hurkát sütés előtt érdemes egy darabig hideg vízben megáztatni, (10-15 perc), annál az egyszerű oknál fogva, hogy nagy általánosságban nem egyből használjuk fel. Az állás során még ha kis mennyiségben is, de vizet veszít. A vízveszteségből adódóan a bél nem lesz annyira ruganyos, mint új korában és sokkal könnyebben megrepedhet. Nyilván, ha friss hurkát sütünk- ne áztassuk! Ugyan ezen oknál fogva, a tepsibe öntsünk a hurka alá is egy kevéske vizet.

Fotó: Pixabay

A tepsiben érdemes úgy elhelyezni a hurkákat, hogy ne érjenek össze! Mivel, ha szorosan incselkednek egymással sütés közben, könnyebben szétdurrannak.
A hurkákat- ahogy szokás- meg kell picit szúrkodni, hogy a keletkező gázok el tudják hagyni a belsejét, viszont itt nagyon fontos szabály, hogy vékony tűvel tegyük azt!
A hurka sütése előtt már durrantsuk be a sütőt, tehát előmelegített sütőbe helyezzük be a hurkácskáinkat. Lényeges, hogy egy inkább alacsonyabb hőfokon végezzük a sütést, ennek köszönhetően van ideje szusszanni, szép kényelmesen süldögélni. Általánosságban, bár ez nagyban függ a hurkánk minőségétől, 130-150 fokon érdemes próbálkozni, körülbelül, 30-40 perc alatt megfelelő készültségi állapotot érhetünk el. Az sem árthat, ha néha rákacsintunk a készülő hurkánkra és a sütés alatt kifolyt zsiradékkal illetjük. A saját zsírja kellemesen érinti a süldögélőt!
Így egyenletes átsült, kellemesen roppanós, nem szétdurrant, ízlésesen tálalható hurkáink lesznek. Ezzel a módszerrel csakis egy dolgot veszítünk- az pedig az idő, de addig foglaljuk le magunkat a köretek elkészítésével. Mondjuk egy igazán hozzáillő pároltkáposztát rittyenthetünk össze.
Ha valaki még menőbben és biztonságosabban szeretné elkészíteni a hurkaságát, akkor a tepsibe helyezzen egy rácsot, így még egyenletesebben készülhet el, nem olyan könnyen ragad le.

Szerző :Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Pompás gluténmentes nassolnivalók könnyedén

Együnk még több káposztát!

Világhírű magyar séf tér haza

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!