spot_imgspot_img
spot_img

Tudtad? Ma van a HUMUSZ napja!

-

Article Top Ad (AdSense)

Első az egészség! Ez nem az, amire elsőre gondol valaki. Nem a jó minőségű tápláló talajról van szó ebben az esetben, és nem is a rossz minőségűről. Mégis a Humusz nap arra sarkallja az embereket, hogy fogyasszák el bátran, helyezzék bele az értendjükbe. A jóízűen elfogyasztott humusznak jótékony hatásai vannak. Bár gyerekként mindenki evett már földet és homokot, a humusz esetében egy növényről van szó, ami tényleg jó!

Fotó: Pixabay

Mi a humusz

Egy krémes állagú közel-keleti étel, amelyet csicseriborsóból és tahiniből (szezámpaszta) – olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítenek. Neve arab eredetű és csicseriborsót jelent. Az alkotó növényeket évezredek óta termesztik a világ különféle tájain. Tehát különböző alapanyagokból készítik. Viszont arra semmilyen forrás nem áll rendelkezésre, hogy ki, hol és miből készítette az elsőt. Ennek a tápláló ételnek a titka valószínűleg örökre homályba veszett. Se titkos recept, se pergamen, se feljegyzés nem dokumentálta mi is a humusz eredendő elkészítése.

A világnapot Ben Lang nevű technológiai vállalkozó indította, hogy még ismertebbé tegye a csicseriborsóból készült krémet. A nemzetközi humusz napot 2012. óta tartják nyilván.

Fotó: Pixabay

Legendák a Humusz kapcsán

Mint ahogy sok mindenhez, aminek nincs hivatalos magyarázata- történetek, legendák köthetőek, úgy a humuszhoz is. Hogy melyiknek milyen igazság alapja van, azt senki nem tudja, úgyhogy mindenki döntse el, hogy neki mi a szimpatikus.

A hadvezér

Egyes legendák szerint az első humuszt a hadvezér, Szaladin egyiptomi szultán készítette a 12. században. Hadjáratai során rádöbbent arra, mennyire fontos is a szervezetnek az energiaellátás. Mikor elfáradt mindig kevert magának belőle, és sokkal energikusabb, kitartóbb lett. Később utasításba is adta, hogy seregének minden tagja legalább naponta egyszer fogyasszon humuszt. A legenda szerint sok nyertes csatát köszönhetett annak, hogy katonái mindig jó erőben voltak.

Fotó: Pixabay

Az úr és a szolgáló

Sokszor voltak ínséges idők. A földműves nép mindig igyekezett- még ha szegényesen is, de- tápláló ételt tenni az asztalra. Az asszonyok feladata volt ez, és akik nem voltak olyan gyakorlottak, számtalanszor készítettek olyan ételeket, amit a környéken fellehető alapanyagokból állítottak össze. Egy gőgös uraság, aki egyáltalán nem foglalkozott a népével, egy vesztes csatából vagyont vesztve tért haza. Nem csak a vereség nyomta a vállát, hanem elvesztette kastélyait is. Csak a föld, a mező és az erdőség maradt meg neki. Kénytelen volt hát szegényes házba költözni. A megszokott fényűzés már nem a mindennapjai része volt, hanem csak éppen fenn tudta tartani magát.

Egy nap, mikor üres kézzel tért haza a vadászatból, üres gyomorral, megállt egy düledező viskónál. Épp otthon volt azt asszony, aki megpróbált ételt készíteni férje számára. Ami rendelkezésére állt, azt fel is használta. A csicseriborsót keverte össze mindenféle fűszerrel, és egy kásás állagú étel került az edényekbe. Ezt látta az uraság is, és kért tőle, hiszen már nagyon éhes volt. Bár nem ízlett neki, mégis jóllakottan távozott a házból, és ezek után már ő is rendszeresen készítette el magának ezt az ételt. Az idők múlásával mások is átvették a szokást, és többféleképpen készítették.

Fotó: Pixabay

A humusz

Valójában azonban lehet, hogy közel sem olyan régi az étel, mint azt sokan gondolják. Az első hitelt érdemlő utalások ugyanis csak a 18. századi Damaszkuszból származnak. A humuszt gyakran fogyasztják előételként lapos pita kenyérrel, mártogatva olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel. Különféle feltéteket is fogyasztanak hozzá, például pirított hagymát, fenyőmagot, gombát, paradicsomos, korianderes, paprikás vagy éppen olívás szószokat. Igazi ínyencség. A humusz első igazi említését Kairóban egy szakácskönyvben találták még a XIII. században, amelyben hideg csicseriborsó püré-ként írnak róla.

A humusz tápláló és egészséges

A humusz tápláló és egészséges, mivel teljes értékű fehérjeforrás. Lassan felszívódó szénhidrátokat, telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Remek kalcium, magnézium, cink, mangán, réz forrás. Magas az E- és B-vitamin tartalma. Mivel rostokban gazdag, ezért segíti a gyomor működését. A humusz alkotóelemei a csicseriborsó, sok esetben a szezámmag. Ezek előnyös hatással bírnak a koleszterin problémákra, illetve azok megelőzésében is fontos szerepet játszanak.

Fotó: Pixabay

A humuszt sikeres manapság

Mivel az egyik legegészségesebb táplálékként tartják számon, és közkedvelt étellé vált, világnapot is kitaláltak neki, amit május 13-án ünneplünk. Már bárhol hozzájuthatunk teljesen készen és többféle formában, de nagyon sokan még saját maguknak készítik otthon. Nem kell hozzá más, csak csicseriborsó, szezám olaj, vagy olívaolaj, szezámpaszta, fűszerek ízlés szerint, és némi citromlé. Sokan bőséges fokhagymával készítik.

Mivel energiatartalma fokozatosan szabadul fel a szervezetben, ajánlják fizikai munka előtt, vagy edzés, sporttevékenység előtti fogyasztását.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Home office: lehet egészségesen otthonról dolgozni?

5+1 Egészséges reggeli tipp

4 tipp, hogy hogyan vágj bele az egészséges életmódba

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!