spot_imgspot_img
spot_img

NEMZETKÖZI HULLADÉKGYŰJTŐ NAP

-

Article Top Ad (AdSense)
Ez a világnap a legfontosabbak közé tartozik. A sokat emlegetett fenntarthatóság a cél. Ez a nap esélyt ad arra, hogy tegyünk a környezetünkért.

Nemzetközi Hulladékgyűjtő nap

A hulladék szó hallatán szinte mindenkinek egy kupac szemét, vagy egy teletömött kuka jut eszébe, pedig ez jóval több annál. Sok féle formája van és az ember megjelenésével a bolygónkat elárasztottuk vele. Számos szervezet hívta fel már a figyelmet erre a mérhetetlenül nagy problémára. A NEMZETKÖZI HULLADÉKGYŰJTŐ NAP is ezzel a célzattal indult el. Felhívni a figyelmet a fenntarthatóság elérésére. A mai nap érdemes végig gondolni, hogy mit tehetünk mi, mennyiségének minimalizálása érdekében. De a kérdés ennél jóval bonyolultabb. A hulladék valójában nem környezetvédelmi, hanem jogi és gazdasági fogalom, amelynek azonban fontos környezeti vonatkozásai vannak.
Fotó: Pixabay Minden évben hulladékgyűjtő nap!

Mit nevezünk hulladéknak

Fogalmának meghatározása látszólagos egyszerűsége ellenére is meglehetősen nehéz. Az emberi tevékenység sokrétűsége, a hulladékok anyagi tulajdonságainak változatossága, – a gazdaságilag különbözőképpen fejlett országokban- a megítélés eltérő szempontjai, mind megnehezítik a fogalom minden szempontra kiterjedő megfogalmazását.
Hulladéknak azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek és a keletkezésük helyén feleslegessé váltak. Vagy azért válunk meg tőlük mert nincs rá szükségünk, vagy azért, mert jogszabályi kötelezettségünk. A keletkezési helye is változó. Lehet az a háztartás, gyárak, üzemek, építkezések és még sok egyéb. Szinte az élet összes területén halmozzuk. A szilárd hulladék tárgyakon kívül vannak egyéb környezetszennyező anyagok, mint pl. légneműek (légszennyezés, üvegházhatású gázok) vagy folyékonyak is, de lehetséges, hogy egy folyékony szennyező anyag talajszennyező legyen, vagy egy szilárd anyag vízszennyezést okozzon.
Fotó: Pixabay A hulladéknak rengeteg fajtája és még annál több előfordulási helye lehetséges. Ezért nehéz a kezelése.

A hulladék fajtái:

Élelmiszer, Építési, Lakossági, Virtuális, Fertőzött, Tengeri-folyami, Ipari hulladék.

Miért egyre égetőbb a hulladékgazdálkodás kérdés

Az ember és a társadalom által létrehozott hulladék nagyon sokáig csakis szerves eredetű volt. A populáció megnövekedése sem jelentett igazán gondot, mert ez a hulladék lebomlott, illetve mennyisége sem okozott problémát a környezetnek. A társadalom, a tudomány és a technikai fejlődés viszont magával hozta a hulladék új fajtáit. A szervesek mellett megjelentek a szervetlenek azóta egyre nagyobb mennyiségben, produkáljuk őket és bizony már gondot jelentenek. Ezzel együtt megjelentek az ipari hulladékok, melyek környezetterhelő hatása egyre ijesztőbb méreteket ölt.
A fejlett országokban egy lakos átlagosan 1 kg hulladékot termel naponta. Az Eurostat Európai Bizottságának, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján megközelítőleg 2,5 milliárd tonna szemét keletkezik. Nyilvánvalóan a szemét mennyisége szorosan kötődik fogyasztásunkhoz, életvitelünkhöz és termelésünkhöz. A demográfiai változások, mint például az egyszemélyes háztartások számának növekedése, szintén hatással vannak a keletkező hulladék mennyiségére.
Fotó: Pixabay Hulladékkezelés

A hulladék kezelése

A hulladék kezelésre egyre nagyobb figyelmet szentelnek és a környezettudatos gazdálkodás, a környezettudatos élet -fontossá vált. A hulladékfajták és az összetett hulladékkezelési módszerek tág köre nehezen kezelhetővé, bonyolulttá teszi a keletkező hulladék megfelelő eltávolítását. A legegyszerűbben módszer a hulladékkezelésre, hogy lerakó helyeket hoznak létre, úgynevezett landfillereket. A hulladéklerakó hátránya azonban az, hogy rengeteg helyet foglal. A hulladékfeldolgozók, hulladékégetők ugyancsak környezetszennyező hatással bírnak. Az Európai Unió egészében egyre nagyobb mennyiségű hulladékot dolgoznak fel újra és egyre kisebb mennyiség kerül a hulladéklerakókba.
Fotó: Pixabay Hulladék kezelés mindenhol komoly erőfeszítés.

A hulladék lehet erőforrás is

Megoldás lehet a hulladék feldolgozására az újrahasznosítás, például a termikus hasznosítás. Használhatjuk erőforrásként. A hulladék erőforrássá alakítása 2020-ig az erőforrás-hatékony Európa megvalósítása európai uniós ütemtervének egyik fő célkitűzése. Az ütemterv ezenkívül hangsúlyozza a minőségi újrafeldolgozást, a hulladéklerakók megszüntetését.
Forrás: digitális tankönyvtár, wikipédia,
Fotók:

Általános iskolai oktatóanyag készült a környezettudatos életvitelről

De mégis kinek a felelőssége a fenntarthatóság?

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!