spot_imgspot_img
spot_img

Nem terveznek újabb járványügyi korlátozásokat

-

Article Top Ad (AdSense)

A nagyedik hullám alatt nem lesznek általános korlátozások, lezárások. A szakemberek azt mondják hogy a negyedik hullám az otatlanokat fogja sújtani. Magyarországon is lesz oltóanyaggyár.

Covid – hullám Orbán Balázs szerint

Orbán Balázs a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára felsorolta, mit lehet még várni a covid miatt. Kiemelte, hogy az oltakozás kapcsán hazánk jól teljesít, ezáltal nem terveznek járványügyi korlátozásokat. Nyilatkozatában kifejtette, hogy nem a korlátozások oldják meg a helyzetet, hanem az oltás, ezért ő is arra kér mindenkit, hogy oltassa be magát. Úgy fogalmazott, hogy „Magyarország biztos pont a jelenlegi, bizonytalan világban”

Ezt azért is tartja fontosnak, mert egy világ szintű válság kellős közepén vagyunk és nem csak a covid, hanem a népvándorlások, az időjárás változékonysága miatt is összevisszaság uralkodik.

A negyedik hullám, az oltatlanokat fogja leginkább sújtani

Az oltatlanok hulláma lesz a negyedik.

A szakemberek az elmúlt időszakban már többször is nyomatékosították az oltás fontosságát. Hazánk az oltottak nemzetközi arányát nézve ugyan jó helyen áll, viszont ez nem elegendő ahhoz, hogy elkerülhető legyen a negyedik hullám. Már bőven túlvagyunk az 5 millió beoltotton és közelítünk a hatmillióhoz, de még mindig több mint 3 millióan vannak, akik még az első oltást sem vették fel. Most már kijelenthető, hogy a kórházba került, covid által megbetegedett személyek nagy többsége oltatlan személy.

Merkely Béla professzor Áder János podcastjában elmondta, hogy az oltottak tudják csökkenteni a vírus terjedési sebességét. Az R érték jelentősen függ attól, hogy mennyi az úgynevezett kitett személy. A kitett személyek pedig túlnyomó többségben- mondhatjuk úgy, hogy 26-ból 25 esetben- az oltatlanok. Tehát ez azt jelenti, hogy a vírusnak meg kell találnia a terjedéséhez az oltatlan személyt és így utat tud törni magának. A markánsabban terjedő delta mutáció pedig még inkább veszélyezteti ezeket az embereket. Erre kutatási adatok is rendelkezésre állnak. Mégpedig 95%-a azoknak, akik elkapták a delta vírust- oltatlanok voltak és csupán 5%-a volt, akik már rendelkeztek oltással. Csak idő kérdése az, hogy az oltatlanokat mikor éri el a megbetegedés.

Oltással a Covid ellen
Oltással lehet csak védekezni a covid ellen

A Covid negyedik hulláma elhúzódó lesz

Merkely Béla professzor hozzátette nyilatkozatához, hogy a negyedik hullám egy lassabban emelkedő esetszámot fog mutatni. Az oltatlan személyek- más néven a kitett személyek- száma csakis az oltási hajlandóság növekedésével érhető el. Amennyiben a vírus már alig talál kitett személyt, mert jelentéktelen lesz azok száma, akik nem oltatták be magukat, a vírus is le fog teljesen állni.

Covid cikhez hasznos linkeke

Oltásregisztráció

https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Oltásfoglalás

https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Tanás
Csak az oltatlanoknak kell maszk.

Nem lesznek korlátozások az iskolákban

Maruzsa Zoltán a köznevelésért felelős államtitkár, az InfoRádiónak adott nyilatkozatában elmondta, nem lesz kötelező maszkviselés és távolságtartás az iskolákban. Ezt arra alapozzák, hogy az oltás, mint a védekezés alapvető eszköze, elegendő. Az iskolai átoltottság 80-90%-os.

„Egyértelmű sikerként könyvelem el, hogy úgy tudtuk a jelenléti oktatást beindítani a múlt héten, hogy az lényegében és érdemben mindenhol zökkenőmentesen el tudott indulni” – jelentette ki.

Maruzsa Zoltán hozzáfűzte, hogy ugyan a járvány miatt lehetségesek egyedi intézkedések– bizonyos intézményekben- de alapvetően, mivel hazánk átoltottsága elég magas- nem várható, hogy digitális oktatásra állnánk át. Fontosnak tartotta az is, hogy a tanévnyitás óta 185 ezer tanuló már felvette az oltást.

A Pedagógusok átoltottsága kapcsán elmondta, hogy sokkal magasabb, mint az országos arány. Ez azt jelenti, hogy a pedagógusok 85-90 százalékosan már oltottak.

Védettségi igazolvány nélkül mehetünk színházba.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tisztázta a helyzetet! Erre azért volt szükség mert egy korábbi hír szerint, melyben rendeletbe foglalták az oltási igazolvány szabályait, (nem kellett maszk a tömegközlekedésen sem és védettségi igazolvány nélkül lehetett például étterembe, strandra, szállodába menni), tehát korlátozások nélkül lehetne színházi előadáson részt venni. Viszont a Vígszínház közösségi oldalán és közleményében írta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma szeptember 2-i jogszabálytisztázó tájékoztatása és a Főpolgármesteri Hivatal véleménye alapján mégis kell.

A félreértések elkerülése végett most az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte: Magyarországon a színházakban nincs szükség védettségi igazolványra.

vakcinagyár
Hazánkban is lesz vakcinagyár. Debrecenben letették az alapköveket.

Magyarországon is lesz oltóanyaggyár

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közzétette, hogy hazánk is csatlakozik azon országokhoz, ahol vakcinákat fognak gyártani. A gyár helyszíne Debrecen, ahol le is tették az alapköveket. Várhatóan a debreceni nemzeti oltóanyaggyár már jövő év végén működni fog és elkezdődhet a vakcinagyártás. A gyár kapacitásával kapcsolatosan elmondta, hogy évente több mint húszmillió oltóanyag előállítására lesz képes. Kiemelte, hogy a vírus elleni hosszútávú védelmet és az oltóanyagok biztonságos, elégséges mennyiségű ellátottságát csak egy saját gyár tudja megoldani. Az előnyök közé sorolta a gazdaságosságot és nem mellesleg munkahelyeket is teremtenek a beruházással.

Forrás: Infostart, MTI, Kék Bolygó – Áder János podcastja

Fotó: Pixbay

Csökken az oltások hatékonysága, novemberben megugorhat a betegek száma

Új, magasabb minőségű koronavírus gyorsteszt eszközök jelentek meg

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!