spot_imgspot_img
spot_img

Hová fordulhatunk segítségért ha bántalmaznak?

-

Article Top Ad (AdSense)

November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja – célja, hogy tudatosítsuk a nőkben: nem kötelesek eltűrni az erőszakot és mindig van kiút egy bántalmazó kapcsolatból. Az első lépés lehet, ha felvesszük a kapcsolatot az alábbi szervezetek valamelyikével, mindannyian évek óta küzdenek a bántalmazás ellen.

NANE Egyesület

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület már 27 éve a bántalmazott nők és gyerekek szolgálatában áll, segélyvonaluk csak az egyik fontos pillére a tevékenységüknek. A családon belüli erőszak áldozatainak támogatására, nők által létrehozott és működtetett szervezet.

Sokan úgy vélik, csak fizikai vagy szexuális erőszak esetén kérhetnek segítséget, de ez nagy tévedés. A fizikai bántalmazáson kívül szóbeli és lelki erőszak áldozatai is lehetünk és ilyen esetben is bátran fordulhatunk a NANE Egyesülethez. Fontos még, hogy akkor is hívható a vonal, ha tudomásunk van egy másik személyt ért erőszakről, de nem tudjuk, hogyan segíthetnénk neki.

A szegélyvonal teljesen anonim, semmilyen adatot nem kell megadnunk magunkról és ingyenes hívható, ha segítségre van szükségünk kaphatsz. Női önkénteseik hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18-22 óra, szerdán pedig 12-14 óra között fogadják a hívásokat az 06 80 505 101 telefonszámon.

Az egyesület a nők és gyermekek biztonságát, emberi jogait biztosító közfeladatokat lát el, de tevékenységéhez elenyésző állami támogatást kap. Ha szeretnénk segíteni a munkájukat, megtehetjük az alábbi számlaszámon:

  • NANE Egyesület: MagNet Bank 16200010-10045143
    IBAN HU88 1620 0010 1004 5143 0000 0000
Segítség felirat
Fotó: Jogunk van a segítséghez bántalmazás esetén! | Fotó: Envato Elements

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat
– Éjell nappal hívható bántalmazás esetén

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat – azaz az OKIT – elsőrendű célja, hogy segítséget nyújtson a hozzátartozók közötti erőszak (párkapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, illetve a háztartáson belül a rokonok, családtagok által elkövetett erőszak) esetén.

A telefonszolgálat azonnali megoldást tud kínálni, ha krízisszállásra lenne szükségünk, vagy menekülnünk kell otthonról a bántalmazás miatt.

A Telefonszolgálat állandó elérhetőséget kíván biztosítani minden bajba jutott és azonnali segítséget kérő embernek a nap minden órájában, az ország egész területén és külföldön, rendelkezésre kíván állni mindenki számára, akinek szüksége van rá. Segélyvonaluk a nap 24 órájában, Magyarországról ingyenesen elérhető a 06-80-20-55-20-as telefonszámon.

Ökumenikus Segélyszervezet – Ha írásban könnyebb beszélnünk a bántalmazás részleteiről

Az Ökomenikus Szegélyszervezet szintén küzd a kapcsolati erőszak ellen, és fő célkitűzése a bántalmazás érintettjeinek segítése. Létrehoztak egy internetes felületet, ahol lehet beszélgetni, kérdezni, információt, segítséget kérni a bántalmazás áldozatainak.

Ezen keresztül keresztül névtelenül, biztonságos módon, teljes titoktartás mellett tudunk kapcsolatba lépni a Segélyszervezet munkatársaival: jogászokkal, pszichológusokkal, szociális munkásokkal. Az oldal úgy működik, hogy üzenetet küldhetünk a képzett tanácsadóknak, akik maximum 2 munkanapon belül válaszolnak a levelünkre.

A teljes biztonságot egy saját jelszó garantálja, amit az üzenet elküldése előtt kell megadnunk. A választ csak akkor tudjuk megnézni, ha visszamegyünk az oldalra, és belépünk a jelszó megadásával a „Bejelentkezem” gombra kattintva. Ezt követően folytathatjuk a párbeszédet a segítőnkkel.

A krízis chat itt elérhető, és ezen a linken pedig támogathatjuk a szervezet rendkívül fontos tevékenységét.

Két kéz összeforr
Az áldozat sosem hibáztatható! | Fotó: Envato Elements

Áldozatsegítő Szolgálat Segélyvonala

Az áldozatsegítéssel kapcsolatos valamennyi kérdésben 0-24 órában az ország egész területéről hívható az Áldozatsegítő Vonal a 06-80-225-225 telefonszámon. Telefonálhatunk, ha mi szenvedünk az erőszak bármely formájától, ha gyermekünket kívánjuk megvédeni, vagy ha tudomásunk van valamilyen bántalmazásról és segíteni szeretnénk. Ők is segíteni szeretnének nekünk.

2017-től az áldozattámogatás állami szinten a fővárosi, megyei és kerületi kormányhivatalok felelősségi körébe tartozik, személyesen felkereshetjük a lakhelyünkhöz legközelebbi hivatalt, ahol ingyenes áldozatsegítési szolgáltatásokra vagyunk jogosultak – akár ügyvédi, vagy pszichológusi tanácsadára. 

Családsegítő Központ / Rendőrség

Sok helyen a gyermekjóléti szolgálat és a családsegítő egy helyen működik. Ha beírjuk a keresőbe a lakóhelyünk nevét és azt, hogy „családsegítő”, ki fogja hozni a hozzánk legközelebb eső központot. Internetkapcsolat híján a tudatkozót hívva is kaphatunk egy pontos címet.

A kapcsolati erőszak elszenvedése általában életvezetési problémákat is okoz, nem csak lelki és jogi, de szociális segítségre is szorulhatunk ilyenkor. Soha ne hibáztassuk magunkat, az áldozatoknak segítség jár és bátran forduljunk az állami szervekhez, ha erre van szükségünk. Programokat szerveznek, segítenek a segélyekhez és más támogatásokhoz való hozzájutásban, tanácsot adnak ebben a nehéz helyzetben.

Vészhelyzet esetén hívd a 112-t. A rendőrségnek kötelessége minden családon belüli erőszak ügyében eljárnia – nem csak akkor, ha már vér folyik. Ha menekülni kényszerülsz, hívd az OKIT éjjel-nappal hívható ingyenes 0680205520 számát.

Források: UNICEF, NANE Egyesület, Segelyszervezet.hu, A bántalmazottak segélyvonala

11 percenként öngyilkos lesz egy fiatal – Veszélyben a gyerekek lelki egészsége

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!