spot_imgspot_img
spot_img

Hőseink nyomában – II. világháborús magyar katonák internetes adatbázisa

-

Article Top Ad (AdSense)

Elindult a második világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyar katonák internetes adatbázisa. Ha családod miatt érintett vagy, mindenképp nézd meg az oldalt!

 

Tisztelet a hősöknek

Megrendítő és egyben felemelő érzés, ha a felmenőink múltjáról, haláláról információkhoz juthatunk. Tiszteletet ébreszt bennünk, ha a családtagjaink hősiességéről olvashatunk. Ugyanakkor a múlttal való szembenézés megtanít arra is, hogy értékeljük saját életünket.

A második világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyar katonák internetes adatbázisa bárki számára hozzáférhető, kutatható. Az  iivh-katonahoseink.militaria.hu oldalt nemrég mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

magyar katonahősök
kép:  Hadtörténeti Intézet és Múzeum iivh-katonahoseink.militaria.hu

Ahogyan azt Németh Szilárd, a HM parlamenti államtitkára hangsúlyozta: „A 2012-ben elindult Katonahősök Emlékezete Programban most elkészült második világháborús adatállomány értékét és jelentőséget az adja, hogy ezen régóta ismert veszteségek közül 241 087 esetnek már a pontosabb körülményei is megismerhetővé váltak.”

Az  iivh-katonahoseink.militaria.hu oldalon a magyar katonákra nemcsak név, hanem akár rendfokozat vagy születési hely alapján is rá lehet keresni.

Ilyen mértékű tényfeltárásra még nem volt példa Európában.

Az adatbázisban ezekre tudsz keresni:

  • Név
  • Születési idő
  • Anyja neve
  • Azonossági szám
  • Rendfokozat
  • Csapattest
  • Állománytest
  • Lajstromszám
  • Sorszám
  • Veszteség jellege, helyszíne, időpontja
magyar katonák
kép:  Hadtörténeti Intézet és Múzeum iivh-katonahoseink.militaria.hu

Veszteség jellege

Az adatbázis a veszteség jellege alapján az alábbi kategóriákat tartalmazza: elesett, meghalt, sebesülés, sérült, hadifogság, eltűnt. A katonai veszteség fogalmába nem csak a harcban elesett vagy egyéb okból meghalt (hősi halott) katona tartozik bele, de azok is, akiket eltűntként, sebesültként, sérültként, vagy betegként regisztráltak. Utóbbiak szintén megtalálhatók a veszteségjelentésekben, és így az azok alapján összeállított veszteségi lajstromokban is.

Érthető, de sajnálatos tény, hogy sokszor már a korabeli veszteségjelentések sem voltak hiánytalanok vagy teljesen pontosak. 1944 őszétől a Magyar Királyi Honvédség veszteségi nyilvántartó rendszere már csak igen akadozva működött, így a háború utolsó nyolc hónapjából számos veszteségi eset feldolgozatlan maradt.

Az adatbázis értelmezése

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum magyarázata szerint az „elesett” harc közben halálát lelt katonát takar, míg a „meghalt” a háborúval egyértelmű összefüggésben, de nem harc közben életét vesztett katonát (például állásépítés közben rádőlt egy fa). Ez a kettő tulajdonképpen egy kategória: a „hősi halott” kategóriája.

A „sebesült” és a „sérült” között hasonló a különbség: az előbbi harc közben keletkezett, az utóbbi a háborúval egyértelmű összefüggésben, de nem harc közben történt (az előbbi példánál maradva véletlenül levágta a kezét). Az viszont korabeli követelmény volt, hogy azokat vették fel ebbe a két kategóriába, akik hosszabb időre vagy végleg kiestek a harcképesek közül. Tudni kell azonban, hogy a háború idején a veszteségi listákat készítő személyek is esetenként keverték, például van olyan katona, aki két különböző forrásban is szerepel, az egyikben „elesett”-ként a másikban „meghalt”-ként.

Az „eltűnt” további sorsáról a korabeli veszteségi jelentés írói nem tudtak semmit. Hadifoglyok („hadifogság” megnevezéssel) azért kerültek be a veszteségi lajstromokba, mert az adott alakulatnál (például egy zászlóaljnál vagy egy ütegnél) ők is fogyatékba kerültek, az adott alakulat létszáma velük is kevesebb lett.

A Veszteség jellege rovatot néhány esetben már a háború idején nem töltötték ki (amelynek számtalan, ma már visszakövethetetlen oka lehetett), s ha ezt más forrásból sem lehetett hozzárendelni, akkor az ebben az adatbázisban is üresen maradt.

 

Ha megtaláltad, akit kerestél

Adatpontosításra is lehetőség van. Ha megtaláltad, akit kerestél és vannak kiegészítő információid, pontosítási javaslataid, akkor vagy a keresési felületen az adott személynél, az adatpontosítás gombbal vagy az iivhvesztesegi@mail.militaria.hu e-mail címre a hitelt érdemlő dokumentumok megküldésével megteheted.

Kapcsolódó cikkünk:

Négylábú társak, segítők, életmentők – Kutyák az első világháborúban

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!