Hogyan szervezzük úgy a munkánkat, hogy otthon érezzük magunkat a saját életünkben?

-

Már a pandémia előtt is jelentősek voltak azok a trendek, amelyek több szempontból is a független munkavégzést részesítették előnyben. Teljesen rugalmas munkaidő, általunk választott helyszín, nagyobb szabadság az üzleti döntéseink kapcsán. A járványhelyzet okozta kötelező távmunka rendelkezések nagy hatással lehetnek nézőpontunkra arról, hogy milyen előnyei vannak a home office-nak, az átalakított munkarendnek, illetve, ha több bevételi forrással rendelkezünk.

A kijárási korlátozás időszaka arra is rávilágított, hogy az eddig megszokott és bizonyos szempontból biztonságosnak vélt munkahely és munkarend megítélése milyen könnyen át tud fordulni külső, nem várt tényezők hatására. A bizonytalanság nem csak érzelmi, de anyagi szinten is megjelenhet az életünkben. Nem érdemes azonban hosszasan elidőzni a kétségek között. Célravezetőbb inkább tudatosan végiggondolni, hogy miként tudjuk a munkánkat és bevételeinket úgy szervezni, hogy minél jobban otthon érezzük magunkat a saját életünkben. 

Íme 5 kérdés, amely segíthet a válasz megtalálásában:

Milyen extra jövedelemforrásokat tudok kiépíteni?

Pénzügyi szempontból több lábon állni az egyik legjobb befektetés. Érdemes átgondolni, hogy milyen lehetőségeink vannak arra, hogy fő tevékenységünk mellett kialakítsunk más bevételforrásokat. Akármiben is gondolkozunk, az biztos, hogy valamennyi időt, energiát vagy akár pénzt igénybe fog venni a részünkről, így fontos mérlegelnünk kapacitásunkat és motivációnkat is az ügy érdekében. 

Alkalmas a szakmám arra, hogy otthonról végezzem?

Sokan régóta otthonról dolgoznak, vannak, akik csak a kötelező home office ideje alatt ismerkedtek meg közelebbről ezzel a munkarenddel, és ugyancsak vannak, akiknek szakmája helyhez kötött. Ha feladatainkat nem lehet online elvégezni, akkor kifizetődő lehet egy olyan ágazat felé nyitni, amely kézenfekvő alternatívát nyújt egy olyan esetre, amikor a fizikai kontaktus korlátozva van. Lehet, hogy a megoldás már meglévő rendszereink újragondolásában és átszervezésében rejlik.

Fotó: Pixabay

Szabadúszó vagy alkalmazott? 

Kétségtelen, hogy mindkét létnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Projekt alapon dolgozni kevesebb elköteleződést és nagyobb szabadságot jelenthet, de ott rejlik benne a felelősség is, hogy saját magunknak kell ügyfelet, megbízást szereznünk. Mindkét formára találhatunk pozitív és negatív tapasztalatokat a piacon, de a legfontosabb, hogy saját tulajdonságainkat, képességeinket és szándékainkat mérlegelve vizsgáljuk meg, hogy melyik megbízási forma a legjobb számunkra.

Hogyan tudom értékesíteni a saját tudásom?

A szabadúszás kapcsán is jelentős, de extra bevételi források esetén is ajánlatos egy ministratégiát készíteni arról, hogy a már meglévő vagy új tudásunkat hogyan tudjuk eljuttatni a célcsoportunkhoz. Hiszen, ha nem tudják, hogy mivel foglalkozunk, akkor nem tudják, éppen mi vagyunk azok, akit keresnek.  

„A saját tudásunk értékesítése nem azt jelenti, hogy mindenáron próbáljuk meggyőzni a másikat arról, hogy vásároljon tőlünk vagy dolgozzon velünk. Éppen ellenkezőleg, tisztelettel kell bánnunk saját magunk hírnevével és azokat az embereket megtalálni, akiknek valóban a mi tudásunkra van szüksége. Legyen szó akár a személyes kapcsolati hálónkról, akár a közösségi média vagy más hatásos tartalommegosztó felületekről, a lényeg az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy kinek és miért tudom jószívvel ajánlani a szakértelmemet.” – magyarázza Kósa Erika, Magyarország leggazdagabb asszonya és a Jeunesse Global kozmetikai vállalat edukációs partnere. 

Kósa Erika

Hogyan tudok fokozatosan változtatni?

Végül, de nem utolsó sorban, mérjük fel, hogy hogyan tudjuk úgy ütemezni a munkánkat érintő változtatásokat, hogy ahhoz a környezetünk is alkalmazkodni tudjon és mi se érezzük azt, hogy mókuskerékből mókuskerékbe váltunk! Akár változtatni szeretnénk eddigi munkarendünkön, akár valami új területen szeretnénk fejleszteni magunkat, fontos még az elején meghatároznunk, hogy milyen ütemben haladjanak a változtatások. Hiszen a lényeg, hogy saját magunk javára változtassuk meg az életünket. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!