Hogyan ne legyen rémálom a tűzijáték? Kisokos gazdiknak

-

Akinek van kiskedvence, az tudja, hogy az éles, hirtelen hangokkal és fényekkel nincsenek kibékülve az állatok, főleg a kutyák és a macskák, így egy tűzijáték megtestesít mindent, amitől félhetnek. Az ő érdekükben készüljünk fel tudatosan a tűzijátékokra, tegyünk meg minden óvintézkedést! Hogyan?

Mit kezdjünk a megijedt háziállatokkal?

Mindenekelőtt, ha tehetjük, kerüljük el a tűzijátékot, akkor is, ha alapjáraton nyugodt természetű a kiskedvencünk. A hirtelen hangoktól és fényektől bármelyik állat bepánikolhat, agresszívvá válhat, elszökhet, ezért legjobb, ha otthon maradunk vele és egy zárt, minél jobban hangszigetelt helyen várjuk ki a tűzijáték végét.

Figyeljünk a saját reakciónkra is! Ne fordítsunk nagy figyelmet a tűzijátékra, ne hüledezzünk, próbáljunk nem izgulni, mert az állatok ezt megérzik. Maradjunk nyugodtak, erősítsük bennük a biztonságérzetet.

Az eseményhez egy pozitív élményt is párosíthatunk. A tűzijáték hallatán vegyük elő a kedvenc játékukat, adjunk nekik a legfinomabb falatokból, így a hangokról egy jó élmény fog eszükbe jutni!

Készüljünk fel a legrosszabbra!

Az óvintézkedések ellenére számításba kell vennünk a szökést. Előfordulhat, hogy nem mi, hanem valaki más fog rátalálni az elkóborolt kiskedvencünkre. Ilyenkor különösen fontos, hogy a beültetett mikrochip, ha van neki, regisztrálva legyen, mert a rajta lévő adatokkal tudják visszajuttatni hozzánk. Extra biztonság érdekében olyan nyakörvet vagy bilétát is rakhatunk rá még a tűzijáték kezdete előtt, amin szintén szerepelnek az elérhetőségeink.

Fotó: flickr

Ha megtörtént a baj…

Szökés esetén azonnal vegyük fel a kapcsolatot a legközelebbi állatmenhellyel, az ebrendészeti teleppel (sintérekkel). Minden fontos információt adjunk le nekik, hogy pontosan honnan és mikor szökött el, hogyan néz ki a háziállatunk, mi a neve, mik az elérhetőségeink stb.

Használjuk ki a közösségi médiát is! Bátran kérjünk segítséget a Facebook-on és az Instagram-on. Több szem, többet lát!

Mit tegyünk, ha mi botlunk bele egy ismeretlen, elkóborolt háziállatba?

Értesítsünk egy állatmenhelyet. Ha tudnak, kijönnek hozzánk a helyszínre, de előfordulhat, hogy túlterheltség miatt nekünk kell a menhelyre kísérni az állatot. A további teendőket már ők intézik. Illetve most se feledkezzünk meg a közösségi média erejéről! Egy képpel ellátott poszt sokat segíthet!

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!