spot_imgspot_img
spot_img

Hogyan került az uborka a fenyőfára?

-

Article Top Ad (AdSense)

Napjainkban már számtalan dísz közül válogathatunk, mellyel egyedivé varázsolhatjuk karácsonyfánkat. Minden évben újabb – és újabb formájú díszek jelennek meg a boltok polcain. Találunk kisautót, angyalkát, mézeskalácsfigurát, vagy éppen uborkát. Igen, ez nem vicc. Valóban létezik savanyú uborka alakú dísz. Bármennyire is furcsának hat, az ötlet nem annyira új keletű, mint hinnénk. De vajon honnan ered az uborkadísz?

Bár senki se tudja biztosan, mikor és hogyan lett hagyomány kovászos uborka formájú díszt akasztani a fára, a világ számos országában, különösen német nyelvterületen nagyon elterjedt szokás.

Fotó: iStockphoto

Weihnachtsgurke, a karácsonyi uborka

Az osztrákok úgy tartják, hogy az uborka valamikor a 20. század fordulója táján került először az ünnepi fenyőfára. Abban az időben a legtöbb családban sok gyermek volt, ám pénz annál kevesebb. Az emberek ezért kitalálták, hogy az kaphat ajándékot a gyerekek közül, aki megtalálja azt a bizonyos uborkát a fán. Sok esetben olyan szegények voltak a családok, hogy a megtalált savanyú uborka jelentette az ünnepi ételt. Aki megtalálta, annak már nem korgott a gyomra Szenteste.

Fotó: Gettyimages

Egy másik történet Szent Miklóshoz köthető. A legenda szerint valamikor régen egy gonosz kereskedő megölt három fiatal fiúgyermeket, akik ételt loptak tőle. A fiúk holttesteit aztán egy savanyú uborkás hordóba rejtette. Szent Miklósnak azonban tudomására jutott a történet, aki hosszú ideig imádkozott a fiúk lelkéért. Hite erősnek bizonyult, és a gyermekek állítólag visszatértek a halálból. Történészek szerint ennek a legendának köszönhetően vált az uborka a német karácsonyok jelképévé.

Fotó: Oldworldchristmas

Amerikában is ismerik

Bár eredete minden bizonnyal Európából jött, a tengeren túlon is ismerik. Amerikában egy John Lower nevű bajor származású katonához kötik az uborkadísz hagyományát. Lower a polgárháborúban fogságba esett és hamarosan súlyosan megbetegedett. Mikor érezte, hogy közel a vég, utoljára egy szem savanyú uborkát kért enni. A zöldség csodával határos módon meggyógyította. Hálából, szabadulása után a katona minden évben egy uborkát akasztott a karácsonyfára.

Fotó: iStockphoto

Modern játék a gyerekeknek

Az uborkadísz napjainkban is népszerű mind a német, mind az amerikai gyerekek körében. A szülők elrejtenek egy uborkadíszt a karácsonyfán, és az a gyerek, aki először találja meg, az nyithatja ki elsőként az ajándékát. A szokásnak természetesen megannyi változata létezik: van, hogy a szerencsés megtaláló extra ajándékot kap, de az is előfordul, hogy ő adhatja oda először az ajándékát egy családtagjának.

Hogyan lett a karácsonyfa tradíció?

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!