spot_imgspot_img
spot_img

Hogyan keress állást ? Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő tanácsai

-

Article Top Ad (AdSense)

Ki ne szeretné, ha azonnal behívnák egy állásinterjúra, miután beadta a jelentkezését egy állásra? Ez nem egy álom, hanem szakember segítségével jól megvalósítható terv. A Gerilla Önéletrajz Műhely vezetőjével, Baráth Andrással beszélgettünk.

Ma már nem elég egy mindenki által használt, sablon önéletrajzot beküldeni egy álláshirdetésre. Olyan önéletrajz szükséges, ami egyedi, ami a jelentkező erősségeit, érdemeit emeli ki figyelemfelkeltő módon. Baráth András okleveles önéletrajz-szakértő hosszú évek óta foglalkozik azzal, hogy az álláskeresők olyan önéletrajzot készítsenek, amivel sokkal több interjú meghívást érnek el, és hamarabb találnak munkát.

Baráth András a Gerilla Önéletrajz Műhely vezetője, okleveles önéletrajz-szakértő és elhelyezkedési tanácsadó

A koronavírus miatt sokan elvesztették a munkájukat, megnőtt a munkakeresők száma. Nagyon sok pályázat érkezik egy meghirdetett állásra, nehéz kitűnni a jelentkezők közül. Mit kell ahhoz csinálni, hogy ez sikerüljön?

– Mostanában 250-300 jelentkezés érkezik egy  állásra, és ha csak 50-60 ember alkalmas, akkor közülük kell kitűnni, és elérni azt, hogy benne legyünk abban a 8-10-ben, akiket telefonon vagy személyesen leinterjúztatnak. Ehhez nem elég tényszerűen tálalni a tapasztalatainkat, hanem el kell magunkat adni, ki kell domborítani, hogy rendelkezünk azokkal a képességekkel és tudással, amit keresnek. Nemrég volt nálam egy marketinges lány, akinek minden volt az önéletrajzában, csak az nem derült ki, hogy jó marketinges. Még kulcsszó szinten sem voltak benne olyanok, amikre szüksége lett volna a munkaadónak. Úgy gondolta, ha összeírja, hol végzett és milyen feladatai voltak, az eladja magát. De ez nem így van, konkrétan meg kell mondani, hogy ki miben jó, és ezt ki kell emelni.

Speciálisan irattatod meg az önéletrajzokat, kihagysz belőle olyan dolgokat, amik előnyt vagy hátrányt jelentenek?

– Aki elmúlt már 40 éves annak nehezebb a helyzete, mert sajnos nagyon sokszor az életkor is nehezíti az elhelyezkedést. Nem azért nem veszik fel a jelentkezőt az interjú után, mert, öreg, hanem mert el sem jut az interjúra, inkább fiatalabbakat hívnak be. Nagyon fontos technika a 40 év felettieknél, hogy csak az elmúlt 18-20 év szerepeljen az anyagában, a 2000 előtti munkákat egy-két kivétellel nyugodtan ki lehet hagyni. Az esetek többségben meg kell fiatalítani az önéletrajzot.

Van még valami, amivel lehet kicsit  ügyeskedni?

– Igen, ez a lakcím. Előnyt nem jelent, hogy hol laksz, de a cégnek hátrány lehet, ha messzebb, hisz gondolhatják, hogy nem fogod bírni a hosszú utazást,  ugyanis  a múltkor is felmondott valaki, akinek sok volt a napi 2 x 55 perc  munkába jutási idő . Ilyenkor inkább mást hívnak be.

Egyre nagyobb igény van segítségre a tökéletes  önéletrajz írásához?

– Egyedül mindenki nagyon tényszerűen ír, ami nem ad el. Ez olyan, mintha úgy akarnánk számítógépet venni, hogy hány gigabájtos, ahelyett, hogy az előnyeit kérdeznénk, hogy mennyire gyors, hogy  nem kell perceket várni, hogy betöltsön egy oldalt. Nem paramétereket, hanem előnyöket kell megfogalmazni, ami az emberek gondolkodásában nincs benne. Ez nagyon fontos a munkáltató szempontjából, az nem elég, hogy valaki leírja, hogy pontos, precíz és rugalmas. Ezek klisék, amiket mindenki beleír. Ez nem hiteles, ez nem különböztet meg a többiektől. Szakmai erősségeket kell  kiemelni, a képesítéseket, mihez ért a pályázó a legjobban. Majd utána bemutathatja a tapasztalatokat és iskoláit.

Kik fordulnak hozzád a leggyakrabban?

 – Óriásit változott a piac, elmentünk a 40 pluszos korosztály támogatására. Amikor 2009- ben kezdtük el ezt a munkát, akkor nehéz volt elhelyezkedni, ugyanúgy, mint most. 2015 körül azt láttuk, hogy a munkaerőhiány kezdett kialakulni egy csomó területen. Elemeztük, kinek van a legnagyobb szüksége arra, amit mi csinálunk, és rájöttünk, hogy ezt a 40-es  korosztályt senki nem támogatja. A fejvadász cégek is 25-től 40 éves korig közvetítenek ki. Tudatosan a tapasztalt szakemberek támogatására mentünk rá, és velük sikereket érünk el. Nagyon gyorsan jó állásokat kapnak azok is, akik hátrányos helyzetből indulnak. Az is fontos, hogy behoztuk a pályaorientációt. Azon a területen, ahová jelentkezik, van-e megfelelő kereslet és ha nincs, akkor meg kell keresni azt a területet, ami fejlődik. A tudását másképp kell becsomagolnia, vagy egy kicsit hozzá kell tanulnia. Ha kicsi a kereslet, akkor pályamódosításra kényszerül, amit ilyenkor még meg lehet oldani, de pár év múlva nehezebb lesz. Miért kellene ezt megvárni? Inkább el kell indulni egy olyan irányba, ami felfelé ível. Nincs értelme csili-vili önéletrajzot írni, ha azon e területen alig van lehetőség,  nehéz elhelyezkedni.

foto: unsplash

Manapság mi a legmenőbb, amiket be kell írni? A motivációs levél  is szükséges?

– Az egykor divatos szavakat, mint a megbízhatóság, ki kell hagyni, az erősségeket kell kiemelni. Fontos, hogy a motivációs levelet a cégre szabva írjuk meg. Az  internetről letöltött sablonoknak  semmi értelme nincs, de egy egyedileg megírt levél nagyon kifejezi, hogy a jelentkező valóban motivált, mert vette a fáradságot és leírta, miért lenne jó erre az állásra.

Mi fontos még?

–  Az online jelenlét, a LinkedIn. Öt évvel ezelőtt még úgy gondolkodtunk róla, hogy jó, ha fent van az ember, de most egyre fontosabb. A közösségi oldalon való jelenlét is hasznos lehet, hogy időnként lássanak valamit rólunk, mit csinálunk. Nem kell naponta szerepelni, de pár havonta érdemes jelentkezni. A 40 pluszosok ezt nem használják, mert szerintük ez ciki, vagy félnek tőle, vagy nem akarják magukat mutogatni. A legtöbb munkahelyen a fiatalok vannak többségben, nekünk is azt kell mutatni, hogy fiatalosak vagyunk, és használjuk az online eszközöket. Nem leszünk kevésbé értékesek, ha a magánéletünkből is megmutatunk valamit, hisz így tudnak kapcsolódni hozzánk emberek. Nem a mennyiség számít, de ha havonta valaki megoszt magáról valamit, az segíthet. Az ismerősök szerepe az álláskeresésben nagyon fontos, gyakran rajtuk keresztül jutunk munkához. Viszont nekik is látniuk kell, hogy épp hol tartunk az életünkben.

Amikor elkezdted, hittél benne, hogy az önéletrajz írás egy önálló tevékenységgé fejlődik?

A gerilla önéletrajz területén sikerült egy jó modellt kidolgozni. Az ügyfelek alacsony havidíjért rengeteg támogatást kapnak, jó ár-érték arányban. Szükség van ránk egy bizonyos életkor fölött a gazdaság átalakulása miatt. Az embereknek ugyanis soha nem tanították az álláskeresést, ezért ezen a területen sokan  támogatásra szorulnak.

A hozzátok fordulók közül mindenki talál munkát a tanácsaitok után?

– Tagsági rendszeres felállásban dolgozunk, amin keresztül oktatócsomagokhoz, csoportos konzultációkhoz juthatnak az ügyfeleink. Annyit látok, hogy még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is napi 5-7 sikeres elhelyezkedés történetéről írnak, amikor megköszönik a munkánkat és lemondják a tagságot, mert elhelyezkedtek. Nyilván nem sikerül mindenkinek. Ám az örömmel tölt el, amikor a bankban a munkatárs mondja, hogy ő is a mi módszerünkkel talált állást, vagy egy bútorüzlet igazgatója is ismeri a munkánkat. Sok helyről kapunk visszajelzést.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!