Híres kurtizánok a múltból – Tizenkét pillangó

-

Az előző századok híres éjjeli pillangói, örömlányai nem éppen tisztességes életükről váltak ismertté. Ám van köztük olyan izgalmas alak is, akinek éles esze, nagy szíve, vagy éppen művészi vénája volt. A hírhedt kurtizánok közt akad olyan is, aki világhírű modell lett, és olyan is, aki megtérése után férfinak öltözve remeteként élt.

A Tizenkét pillangó című könyv 12 örömlány sorsáról, élettörténetéről mesél a biblia Jerikótól a hollywoodi utcákig. Elolvastuk Lia Celi sziporkázó humorú könyvét, melyben ezek a nők modern hősnőkké váltak. Meglepő dolgokra is rájöttünk a könyv elolvasása után.

A 12 kéjhölgyből néhánynak felvillantjuk a sorsát. 

Tizenkét pillangó könyv
Lia Celi: Tizenkét pillangó

Ráháb és a kémek

Jerikóban, a kánaániak hőskorszakában is voltak ősi mesterséget űző nők. Ráháb Kr.e. 15. században Jerikó szélén élte minden értelemben szabad életet.

A parázna nő a Jerikó elfoglalására készülő Józsué két kémjét tette boldoggá, s rejtegette őket.  Azért rejtette el őket, mert tudta, hogy miként vezette Isten Izráel népét, és hogy kezükbe fogja adni Jerikót is. Azt kérte tőlük, hogy amikor visszatérnek romba dönteni a várost, őt és a családját kíméljék meg. Ekkor egy vörös zsineget kapott a kémektől, amivel jelezni tudja a hódítóknak, hogy otthon van. Sokan úgy vélték, hogy később a „vörös lámpás” kifejezés innen ered.

(Egy újtestamentumi hagyomány szerint az egykori jerikói örömlányt az egyik mentett kém vehette feleségül.)

híres kurtizánok
kép: pinterest.com/godmetea.com

Ráháb napjainkban

Meglepve vettük észre, hogy Ráháb néven egy magyar segítőprogram is fut. A Ráháb utcai megkereső szolgálat Budapest türelmi zónáin belül. A Ráháb munkatársai menetrendszerűen meghatározott időpontokban végzik a terepmunkát, rendelkezésre állnak, kapcsolatot tartanak bármely segítségkérővel, függetlenül társadalmi, szociális vagy ideológiai hátterétől.

A rendszeres utcai találkozásokon keresztül, az információnyújtás mellett, a szolgálat főbb célja az, hogy segítséget kínáljon fel. Preventív célú, egészségmegőrző tanácsadást, lelki gondozást, ártalomcsökkentő csomagot biztosítanak a prostituáltaknak, illetve azt tudatosítják az érintettekben, hogy ha baj történik velük és menekülésre kényszerülnek tudják, hogy hova fordulhatnak, kit hívhatnak és hol találhatnak menedéket.

Részletek itt: https://www.udvhadsereg.hu/rahab

 

Phrüné, akiből meztelen istennő lett

Phrüné az ókorban Athénban feszegette a közerkölcs határait. Független nőként imádott a figyelem központjában lenni. Egy alkalommal Poszeidon ünnepén meztelenül fürdőzve mutatta meg idomait az egybegyűlteknek. Ezt a megkapó fürdőzést az emberi test szépségének megörökítője, Praxitalész szobrász is láthatta. A szobrász épp a szerelem istennőjének szobrán dolgozott és a hetéra alakja megihlette. Így aztán a könnyűvérű nő beírta magát az örökéletű múzsák közé. Egy pillangó, aki istennői magasságokig jutott.

Ahogy Lia Celi viccesen fogalmaz: „Praxitelész szobra járványként terjed, már ahogy egy szoborral ez előfordulhat az ókorban: sorra faragják a másolatokat, melyek a századok folyamán a világ minden szegletére eljutottak. Gyakorlatilag egy márványmém.”

Aphrodité szobor
A knidoszi Aphrodité, amelyet állítólag Phrünéről mintáztak. kép: wikipedia

 

Pelágia, aki férfinak öltözve halt meg

Pelágia Kr.e 460 környékén a puszta jelenlétével feltüzelte a férfiakat. Állítólag még a szentéletű papok is ámulattal nézték a kor egyik leghíresebb díváját. Az énekes, táncos színésznő azonban megtért.

A jeruzsálemi Olajfák hegyére költözött, és ott élt titokban Pelágiusz álnéven. Remeteként élte élete utolsó éveit. Férfiruhába öltözve találtak rá, s csak ekkor, halála után derült ki, hogy ki is ez a titokzatos remete.

Pelágiához a bűnbánatot gyakorló prostituáltak imádkoztak. Már a 6. században állt templom a tiszteletére. Az egykori csábító nő pálfordulása után olyannyira igazhitű életet élt, hogy ünnepét  október 8-án üli az egyház.

Titokzatos nő
A csábító külsejű Pelágia megtérése után a jeruzsálemi Olajfák hegyére költözött, és ott élt titokban Pelágiusz álnéven. kép: wikipedia

Ha további izgalmas kurtizánsorsokról olvasnál, akkor a Tizenkét pillangó könyvet a Corvina Kiadó honlapján beszerezheted:

Corvina Kiadó

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

A gyönyörű díva, aki szenvedélyesen élt és játszott

Irodalmi bortúra – Így és itt ittak híres költőink, íróink

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!