Híres kastélyok Európában, amelyeket ősszel érdemes megnézni

-

Az Európa szerte fekvő kastélyok építészetükön és belső tereiken keresztül évszázados történerekről mesélnek, ezért ősszel (is) tökéletes úticélok lehetnek.

Ha te is szereted az időutazást és elvarázsolnak a régi legendák és mesék, akkor ezeknek a kastélyoknak a meglátogatása a lehető legtökéletesebb módja, hogy elmerülj a régi korok csodáiban.

Neuschwanstein-i vár, Németország

kastély-neuschwanstein
Fotó: Felix/unsplash.com

A világ egyik leghíresebb kastélya, amely kinézete és elhelyezkedése alapján bármelyik tündérmesébe beleillene. A Bajorországban, Schwangau mellett taláható gigantikus épületet Sisi unokatestvére, II. Lajos bajor király építtette sok-sok éven át. A király valami igazán lenyűgözőt szeretett volna alkotni, ezért nem egy építészt, hanem egy színházi díszlettervezőt kért fel a tervezési munkálatokra (később szerencsére építészek is részt vettek a projektben). Az 1869. szeptemberében kezdődött építkezés egészen 1889-ig húzódott, ám megérte, mert igazán pompázatos lett a végeredmény, ahogy az egész kastély hangulatát Richard Wagner Lohengrin című operája hatja át. A király és a zeneszerző olyannyira jóbarátok voltak, hogy Wagner szinte ott élt a királlyal, de legalábbis rendszeres vendége volt a kastélynak, és akire a kastély legalább olyan nagy hatással volt, mint ő Lajosra: több művéhez is itt gyűjötte az inspirációt.

Bojnice kastély, Szlovákia

bojnice-kastélyok
Fotó: Martin Katler/unpslash.com

A kastély története a XII. században kezdődött, ekkor említik először, később aztán Mátyás király, majd a Thurzó és a Pálffy-család tulajdonába került. Közép-Európa egyik leglátogatottabb kastélya bővelkedik a titokzatos történetekben, mint például a Fekete hölgy legendája. A történet szerint a kastély egykori urai a Fekete hölgy és férje boldogan éldegéltek, egészen addig, míg néhány rokon látogatóba nem érkezett a kastélyba és irigykedni nem kezdtek rájuk. Csúnya pletykákat kezdtek terjeszteni a Fekete hölgyről és azt híresztelték, hogy amíg férje háborúzik, addig a nő a lovagokkal szórakozik. Erre a férj egy egyszerű tesztnek vetette alá a feleségét: a nőnek a kastély legmagasabb tornyából kellett a vár alatti vizesárokba ugrania újszülött csecsemőjükkel, és ha túléli, akkor nyilvánvalóan ártatlanul vádolták. A nagy napon az egész vár népe összegyűlt, és mivel a Fekete hölgy tudta, hogy ártatlan egyetlen percig sem habozott, kiugrott a toronyból. És ekkor megtörtént a csoda: mielőtt a vízbe érkeztek volna, elkezdtek fel-le úszni a levegőben ezzel bizonyítva ártatlanságát. A rokonok sűrű porfelhőt hagyva maguk után gyorsan távoztak, és attól kezdve a nő fekete ruhájában járkált a kastély folyosóin és lépcsőin…

Kadriorg Palota, Észtország

kadriorg-tallinn-palota
Fotó: Frederic Köberl/unsplash.com

A mesés Kadriorg Palotát I. Péter orosz cár építtette második felesége, I. Katalin számára, és a nevét is az iránta való tiszteletből kapta (ami egyébként észtül és németül is azt jelenti, hogy Katalin völgye). A gyönyörű park közepén álló szeder színű épület helyén egy kis hát állt, amely aztán az 1718-ban kezdődő építkezéssel egy gyönyörű palotává nőtte ki magát. A szerelmes pár nyári lakjának készült kastélyba a cári pár az építkezés évei alatt többször is ellátogatott, de miután I. Péter 1725-ben meghalt, Katalint már csak csekély érdeklődést mutatott a kastély iránt. Mindazonáltal a későbbi uralkodók, Erzsébet és Nagy Katalin cárnők utalkodásuk során többször is felújították, és most Észtország egyik gyöngyszeme, amelyet nem lehet kihagyni, ha épp Tallinnban járunk.

Predjama kastély, Szlovénia

predjama-kastélyok
Fotó: Bram van Geerenstein/unsplash.com

A sziklafalba épült kastély több, mint ezer évvel ezelőtt épült és a szerkezete több, mint ötszáz éve nem változott. Viszont az utolsó, aki felújítást eszközölt rajta maga a szlovén Robin Hood volt, Lueg-i Erasmus. A híres XV. századi rabló báró földalatti alagutak egész hálózatát építette ki, hogy biztosítani tudja az élelmet akkor is, amikor a várat ellenségei ostromolják. Nem csoda, hogy a Trónok harca szerzőjét George R.R. Martin-t is elbűvölte a kastély szépsége, de a Discovery Channel munkatársait is, akik egy egész forgatócsoportot küldtek ide, hogy bizonyítsák az itt élő szellemek létezését.

Miramare kastély, Olaszország

Miramare-kastély
Fotó: envato.com

Itália egyik ikonikus épülete az Adriai-tenger partján épült, és fehér falaival a kék tenger mellett olyan mintha egy mozifilmből lépett volna elő. A romantikus kastély Habsburg Miksa (aki egyébként Ferenc József öccse volt) és felesége, Sarolta számára épült 1856 és 1860 között, ahol aztán a pár négy boldog évet töltött el, mielőtt Mexikóba költöztek volna. Ebbe a kastélyban érkezett 1864. április 10-én az a mexikói küldöttség is, amely felkérte Miksát mexikói császárnak. A kastély szobáiban mintha megállt volna az idő és eredeti pompájában csodálhatjuk meg Miksa hajókabinra hasonlító szobáit, Sarolta hálószobáját és zeneszobáját, ahol a belga hercegnő valaha zongorázott.

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Izgalmas nászút helyszínek, amiről a legtöbben álmodozunk

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!