spot_imgspot_img
spot_img

Híres kastélyok Európában, amelyeket ősszel érdemes megnézni

-

Article Top Ad (AdSense)

Az Európa szerte fekvő kastélyok építészetükön és belső tereiken keresztül évszázados történerekről mesélnek, ezért ősszel (is) tökéletes úticélok lehetnek.

Ha te is szereted az időutazást és elvarázsolnak a régi legendák és mesék, akkor ezeknek a kastélyoknak a meglátogatása a lehető legtökéletesebb módja, hogy elmerülj a régi korok csodáiban.

Neuschwanstein-i vár, Németország

kastély-neuschwanstein
Fotó: Felix/unsplash.com

A világ egyik leghíresebb kastélya, amely kinézete és elhelyezkedése alapján bármelyik tündérmesébe beleillene. A Bajorországban, Schwangau mellett taláható gigantikus épületet Sisi unokatestvére, II. Lajos bajor király építtette sok-sok éven át. A király valami igazán lenyűgözőt szeretett volna alkotni, ezért nem egy építészt, hanem egy színházi díszlettervezőt kért fel a tervezési munkálatokra (később szerencsére építészek is részt vettek a projektben). Az 1869. szeptemberében kezdődött építkezés egészen 1889-ig húzódott, ám megérte, mert igazán pompázatos lett a végeredmény, ahogy az egész kastély hangulatát Richard Wagner Lohengrin című operája hatja át. A király és a zeneszerző olyannyira jóbarátok voltak, hogy Wagner szinte ott élt a királlyal, de legalábbis rendszeres vendége volt a kastélynak, és akire a kastély legalább olyan nagy hatással volt, mint ő Lajosra: több művéhez is itt gyűjötte az inspirációt.

Bojnice kastély, Szlovákia

bojnice-kastélyok
Fotó: Martin Katler/unpslash.com

A kastély története a XII. században kezdődött, ekkor említik először, később aztán Mátyás király, majd a Thurzó és a Pálffy-család tulajdonába került. Közép-Európa egyik leglátogatottabb kastélya bővelkedik a titokzatos történetekben, mint például a Fekete hölgy legendája. A történet szerint a kastély egykori urai a Fekete hölgy és férje boldogan éldegéltek, egészen addig, míg néhány rokon látogatóba nem érkezett a kastélyba és irigykedni nem kezdtek rájuk. Csúnya pletykákat kezdtek terjeszteni a Fekete hölgyről és azt híresztelték, hogy amíg férje háborúzik, addig a nő a lovagokkal szórakozik. Erre a férj egy egyszerű tesztnek vetette alá a feleségét: a nőnek a kastély legmagasabb tornyából kellett a vár alatti vizesárokba ugrania újszülött csecsemőjükkel, és ha túléli, akkor nyilvánvalóan ártatlanul vádolták. A nagy napon az egész vár népe összegyűlt, és mivel a Fekete hölgy tudta, hogy ártatlan egyetlen percig sem habozott, kiugrott a toronyból. És ekkor megtörtént a csoda: mielőtt a vízbe érkeztek volna, elkezdtek fel-le úszni a levegőben ezzel bizonyítva ártatlanságát. A rokonok sűrű porfelhőt hagyva maguk után gyorsan távoztak, és attól kezdve a nő fekete ruhájában járkált a kastély folyosóin és lépcsőin…

Kadriorg Palota, Észtország

kadriorg-tallinn-palota
Fotó: Frederic Köberl/unsplash.com

A mesés Kadriorg Palotát I. Péter orosz cár építtette második felesége, I. Katalin számára, és a nevét is az iránta való tiszteletből kapta (ami egyébként észtül és németül is azt jelenti, hogy Katalin völgye). A gyönyörű park közepén álló szeder színű épület helyén egy kis hát állt, amely aztán az 1718-ban kezdődő építkezéssel egy gyönyörű palotává nőtte ki magát. A szerelmes pár nyári lakjának készült kastélyba a cári pár az építkezés évei alatt többször is ellátogatott, de miután I. Péter 1725-ben meghalt, Katalint már csak csekély érdeklődést mutatott a kastély iránt. Mindazonáltal a későbbi uralkodók, Erzsébet és Nagy Katalin cárnők utalkodásuk során többször is felújították, és most Észtország egyik gyöngyszeme, amelyet nem lehet kihagyni, ha épp Tallinnban járunk.

Predjama kastély, Szlovénia

predjama-kastélyok
Fotó: Bram van Geerenstein/unsplash.com

A sziklafalba épült kastély több, mint ezer évvel ezelőtt épült és a szerkezete több, mint ötszáz éve nem változott. Viszont az utolsó, aki felújítást eszközölt rajta maga a szlovén Robin Hood volt, Lueg-i Erasmus. A híres XV. századi rabló báró földalatti alagutak egész hálózatát építette ki, hogy biztosítani tudja az élelmet akkor is, amikor a várat ellenségei ostromolják. Nem csoda, hogy a Trónok harca szerzőjét George R.R. Martin-t is elbűvölte a kastély szépsége, de a Discovery Channel munkatársait is, akik egy egész forgatócsoportot küldtek ide, hogy bizonyítsák az itt élő szellemek létezését.

Miramare kastély, Olaszország

Miramare-kastély
Fotó: envato.com

Itália egyik ikonikus épülete az Adriai-tenger partján épült, és fehér falaival a kék tenger mellett olyan mintha egy mozifilmből lépett volna elő. A romantikus kastély Habsburg Miksa (aki egyébként Ferenc József öccse volt) és felesége, Sarolta számára épült 1856 és 1860 között, ahol aztán a pár négy boldog évet töltött el, mielőtt Mexikóba költöztek volna. Ebbe a kastélyban érkezett 1864. április 10-én az a mexikói küldöttség is, amely felkérte Miksát mexikói császárnak. A kastély szobáiban mintha megállt volna az idő és eredeti pompájában csodálhatjuk meg Miksa hajókabinra hasonlító szobáit, Sarolta hálószobáját és zeneszobáját, ahol a belga hercegnő valaha zongorázott.

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Izgalmas nászút helyszínek, amiről a legtöbben álmodozunk

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!