spot_imgspot_img
spot_img

Hintertux, a négyévszakos síparadicsom

-

Article Top Ad (AdSense)

A magyarok többsége elsősorban télen jár síelni. Pedig léteznek olyan síparadícsomok, amelyek egész évben várják a síelés szerelmeseit. A pandémia miatt most éppen kevésbé utazik a világ, de reméljük hamarosan újra sílécet (is) csatolhatunk. Ezért egy csodálatos négy évszakos  helyszínt mutatunk be, főként a gleccsersíeléshez kedvet érzőknek.

Az osztrák és francia gleccserek síkomplexumai egész évben megfizethető áron várják a kalandvágyó látogatókat, akár a klasszikus síszezonon kívül is. Legnépszerűbb a gall Grande Motte-gleccser, valamint az osztrák Mölltal-, és Hintertux-gleccser. A síparadicsomok a pályákon és a mesés látványon túl számos egyéb kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. Apró hátrány, hogy nem épp a szomszédban vannak, az autóba való behuppanás előtt idősebbeknek Rolling Stones, fiatalabbaknak Billie Eilish CD bekészítése ajánlott.

A gleccseren mintegy 80 kilométer különböző nehézségű sípálya található

fotó: flickr

Hintertux és környéke

A Hintertux-gleccser Ausztria egyik leggyönyörűbb vidékén, a tiroli régióban található, Budapesttől 7-8 órányi autóútra. Az út hajrája kanyargós hegyi szerpentineken át vezet, így már a kocsiból elámulhatunk a hófödte hegycsúcsok és a völgyekben megcsillanó patakok szépségén. A gleccseren mintegy 80 kilométer különböző nehézségű sípálya található, ennek nagyjából a hatoda üzemel nyáron. Szálláslehetőség adódik közvetlenül a pályák közelében, illetve a hegyeket átszelő Ziller patak völgyében, ami az időjárás függvényében bő félóra autózást jelent. Ebben a tündérmesébe illő, hegyek által átölelt völgyben a szállodákon, apartmanházakon túl ugyanúgy megtalálhatóak a hagyományosabb irányt képviselő sörházak, mint a talán kevésbé autentikus pizzériák. Zell am Ziller településen várja a látogatókat a környék történelmét feldolgozó múzeum, illetve a tiroli bányászok mindennapjaiba enged bepillantást a Hainzenberg aranybánya, ahol kétórás vezetett túrákra lehet befizetni.

A főszezonon kívül eső nyári időszakban a Hintertux-gleccser a versenysízők kedvenc edzőterepe.

fotó: flickr

Lécre fel!

No persze a túra ékköve, a fő kikapcsolódás nem is lehet más, mint maga a síelés. Bakancs, léc a lábra, bot a kézbe, és indulhat a suhanás! Az 1500 méter magasságban fekvő parkolóból akadálymentesített felvonó segítségével indulhatunk el fölfelé, majd két állomást beiktatva érjük el a 3250 méter magasban lévő panorámateraszt. A nyári hónapokban csak a hegy felsőbb szekciójában érdemes hóra számítani, sőt, az alsóbb állomások hegyi fogadóinak teraszán kihelyezett nyugágyakból élvezhetjük a napsütést és a ragyogó kilátást. A pályák elsősorban gyakorlottabb síelőknek ajánlottak, de az se csüggedjen el, aki nem síléccel a talpán született! Akad bőven kék, kezdő-, illetve gyakorlópáya is, továbbá természetesen angol és német nyelvű oktatás is igénybe vehető. A főszezonon kívül eső nyári időszakban a Hintertux-gleccser a versenysízők kedvenc edzőterepe: ne lepődjünk meg, ha valaki szárnyaló profizmussal húz el mellettünk, sőt, a szemfülesek néhány ügyes trükköt is elleshetnek tőlük. Egy érzékeny pont azonban mindig adódik a gleccsersíelés kapcsán: az időjárás. Előfordul, hogy az egyik csúszásnál a még sisakolvasztó napot percek alatt zavarja el a bajszunkra jégcsapot ültető süvítő szél, ezért ne spóroljunk a ruhaneművel. Előfordul, hogy egy polárpulóver elegendőnek bizonyul, de érdemes csontfagyasztó hidegre is készülni. A bendőnk megtöltése miatt pedig egy percig sem kell aggódni, a pályák metszéspontjában egy klasszik hütte várja a megfáradt, farkaséhes síelőket, schnitzelestül, gőzgombócostul.

fotó: freepik

Számos különböző programlehetőség adódik a környéken mind kicsiknek, mind nagyoknak.

 Après ski

A napsütés persze nem csak a pikantériája, de kerékkötője is a síelésnek, ugyanis hiába a hó alatt megbúvó hatalmas jégtömeg, az időjárásnak és a hegyoldalt újra és újra felszántó sízőknek köszönhetően a pályák koradélutánra szinte használhatatlanná válnak. De ne felejtsük el: nem is mindenki szeret síelni. Sebaj, a Hintertux nem kivételezős típus. Számos különböző programlehetőség adódik a környéken mind kicsiknek, mind nagyoknak.  A Gletscherbus 3 egy csaknem két kilométer pályahosszúságú libegő, amely egyike a világ legmagasabban fekvő körvasútjainak. Utasainak garantáltan emlékezetes élményben lesz részük, mikor háromezer méter magasságból sasolják az alattuk elterülő vidéket.  A gleccservilág szívébe két létesítmény is bepillantást enged. A Spannagel-barlang ínyencség a barlangtúrák kedvelőinek, míg a Natural Eis Palast (Jégpalota) színtiszta jégformációin megcsillanó fényjáték valódi kuriózum. Utóbbiban csónakos túrán is részt vehetünk. A sport szerelmeseit pedig nem csak a sípályák csalogatják, a gyakorlott hegymászók meghódíthatják a Hintertux misztikus vonulatait, és kerékbárbérlésre is van lehetőség. Egy szó, mint száz: Kalandra fel! 

Szerző: Szojka Tamás

 

4 tipp, ha a hidegben is futnál

5 tipp, hogy télen is élvezetes legyen a természetjárás

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!