spot_imgspot_img
spot_img

Hihetetlen, hogy Nigella Lawson 63 éves!

-

Article Top Ad (AdSense)

„A főzés személyes, intuitív és összekötő folyamat” – mondja Nigella Lawson. „Ez nagyon fontos része az emberekkel való kommunikációnak.”

Nigella a világ egyik leghíresebb szakácskönyvírója, de kifejezetten nem szereti, ha híres séfnek nevezik. Pedig az elmúlt közel húsz évben szakácskönyvek millióit adta el és számos sikeres főzőműsort vezetett, és akiről talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egy igazi istennő.

Az elmúlt több, mint egy évtized alatt Nigella családi életünk állandó részévé vált, rengeteg receptje épült be a mindennapjainkba azóta, hogy több, mint tíz évvel ezelőtt megvettem az első Nigella-szakácskönyvemet. Ezt volt a „Hogyan váljunk házi istennővé”, amely mérföldkő volt a süteményekkel való kapcsolatomban. Itt jöttem rá, hogy semmi ördöngősség nincs sem egy tortában, sem egy kelt tésztában, Nigellával bármelyiket el tudom készíteni. Azóta sem találtam olyan tökéletes és hedonista brownie receptet – igaz nem is volt okom másikat keresni, mert ez maga az édes bűnbeesés. Idővel aztán rájöttem arra, hogy pontosan ez Nigella titka: megtanít élvezni az ízeket és az életet.

Íme néhány érdekesség az életéből:

Hihetetlen, hogy 63 éves

Nigella, aki 1998-ban adta ki első szakácskönyvét, 2023. január 5-én tölti 63. életévét. Annak ellenére, hogy milyen régóta a konyhaművészet egyik állandó alakja mi teljesen ledöbbentünk az életkorán.

Problémás gyerek volt

Nigella még fiatalabb korában egy kicsit problémás gyerek volt. Kilenc és tizennyolc éves kora között ötször kellett iskolát váltania viselkedése miatt. Korai problémái hajlamai azonban nem akadályozták későbbi tanulmányait.

Középkori és modern nyelvekből szerzett diplomát az Oxfordi Egyetemen

Nigella nem csak, hogy nem járt kulináris iskolába, hanem valami teljesen független szakon szerzett diplomát egy hihetetlen presztízsű intézményben. Néhány évet középkori és újkori nyelvek tanulmányozásával töltött, és talán még mindig használja az ott tanultakat, amikor a világot járva főz és kóstolgatja a különböző nemzetek konyháit.

Nem képzett séf

Soha nem csinált titkot belőle, hogy 15 éves koráig soha nem olvasott szakácskönyvet. Anyjával tanult meg főzni, elsőnek a bésamelt és majonézt tanulta meg. Csak amikor tinédzser korában Párizsba látogatott, akkor kezdte megérezni a főzést, mint az öröm forrását.

Újságíróként kezdte pályafutását

Pályafutását könyvkritikákkal kezdte a Spectator számára, majd 1985-ben étteremkritikus lett. 26 éves korára Nigella a The Sunday Times irodalmi szerkesztője, majd szabadúszó lett, és 1998-ban megírta első szakácskönyvét, az Eat Well-t.

Tinédzserként Olaszországban élt, és szobalányként is dolgozott

Nigella ételinek nagy része az angol konyhára épül, de van egy könyve, a Nigellissima, amelyben egyértelműen kiderült, hogy valójában nagy rajongója az olasz kultúrának. Tinédzserkorában több időt töltött Itáliában: Firenzében élt egy darabig, ahol szobalányként dolgozott, hogy boldoguljon. Közben a panzióban kitanulta az olasz konyhaművészetet…

nigella-lawson
Fotó: flickr.com

Nem megy sehova mustár és tea nélkül

Nigella olyan leleményes szakácsnak tűnik, aki szinte bármiből el tud készíteni egy ételt, de van két hozzávaló, ami mindig kéznél van, minden esetre. Az egyik a mustár, elvégre mi lenne egyszerűbb módja annak egy étel ízesítésének, mint egy kis mustár? Angol lévén a második fontos dolog nem olyan meglepő: a tea. Nigella kedvence a Typhoo tea, amelynek annyira nagy rajongója, hogy végül ő lett a márka szóvivője is.

Inkább élvezi az ízeket, mint hogy karcsú legyen

Híres szakács lévén természetes, hogy Nigella szereti az ételeit. És bár úgy gondoljuk, hogy mindig mesésen néz ki, Nigella bevallotta, hogy nem érdekli, hogy karcsú legyen.  Fiatalos külsejét általában azzal magyarázza, hogy kerüli a napsugárzást és sok zsírt fogyaszt. „Szerintem leginkább a csalódás és az élvezet hiánya öregít egy arcot. Szóval igyekszem azt csinálni, amit szeretek”

Nigella magánélete

Nigella első férje John Diamond újságíró volt egészen a férfi 2001-ben torokrákban bekövetkezett haláláig. Két gyermekük született: Cosima és Bruno. Nigella két évvel később, 2003-ban házasodott össze Charles Saatchi műgyűjtővel, akivel viharos kapcsolatuk 2013-ban ért véget.

Abban hisz, hogy a főzésnek szórakoztatónak kell lennie

Az egyik oka annak, hogy annyira megnyugtató Nigella műsorait nézni, mert mindig nyugodtnak tűnik. Nem stresszel semmin, ami a konyhában történik, bízik abban, hogy a dolgok rendben lesznek. Nem veszi magát túl komolyan a konyhában. Ahogy a egyszer egy interjúban is mondta, „úgy gondolom, hogy a főzésnek a szórakozásról és a családról kell szólnia… Azt hiszem, az az igazi vonzerőm, hogy nagyon laza a főzéshez való hozzáállásom. Az én konyhámban nincsenek szabályok.”

És mi is pontosan ezért szeretjük!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!