spot_imgspot_img
spot_img

Hétköznapi hősök – Szívmelengető tűzoltó-sztorik

-

Article Top Ad (AdSense)

Május 4. napján a tűzoltókat ünnepeljük! Íme néhány szívmelengető történet, ami emlékeztet minket arra, milyen fontos munkát végeznek ők nap mint nap, akár az életüket is veszélyeztetve. Ezzel a kis válogatással szeretnénk köszönetet mondani ezért az áldozatos munkáért. 

Megmenekült az állatsereg

Három kutya és egy nyúl volt csak otthon abban a pécsi lakásban, ahol körülbelül egy hónapja kisebb tűz ütött ki a konyhában. A gazdák nem tartózkodtak otthon, nem is felejtették el kikapcsolni a tűzhelyet. Akkor mégis hogyan kaphatott lángra a helyiség?

A tüzet valószínűleg a nagyobbik kutya okozhatta, hiszen méretéből adódóan képes volt arra, hogy felugorjon a konyhapultra és véletlenül bekapcsolja az elektromos főzőlapot, a késtartót pedig ráborította, ami elkezdett lángolni.

Szerencsére a pécsi tűzoltók résen voltak, eloltották a tüzet és kimentették az imádnivaló csapatot, mielőtt nagyobb baj történt volna. A szerencsés állatkák – Scrappy, Scooby, Rexi és Pöri – sértetlenül megúszták az incidenst.

Tűzoltók – Életmentés szolgálaton kívül is

A 69 éves Bubba Laws nyugalmazott houstoni rendőrtiszt májelégtelenségben szenvedett, és azt mondták neki, hogy csak hetekig lesz képes élni transzplantáció nélkül. Lánya, Kim Pendergraft szerint édesapja nagyon büszke, nem akart segítséget kérni senkitől. Családtagjai nem bizonyultak alkalmas donornak, tehát elfogadta, hogy hamarosan meg fog halni.

A lánya viszont nem adta fel, Facebook posztban keresett potenciális adományozókat, akik megmenthetnék édesapja életét.  Így ismerkedett meg Blair Casey Kerville-i tűzoltóval, aki teljesen ismeretlenül felajánlotta a mája egy részét a haldokló rendőrtisztnek. Lánya nagy nehezen rábeszélte Laws-t, hogy fogadja el az életmentő adományt.

A sikeres transzplantáció után Laws elmondta, hogy nem tudja kifejezni a hálát, amit érez, elsősorban lánya felé, amiért nem adta fel még akkor sem, amikor ő már rég beletörődött a sorsába. Blair Casey, a tűzoltó pedig új életet adott neki, és az eset után újra tudott hinni a csodákban. Úgy tűnik, a tűzoltók munkaidőn kívül is életeket mentenek.

Tűzoltás
A transzplantáció után | Fotó: https://www.mysanantonio.com/

Tűzoltók és szabadnap?

Egy tűzoltó a szabadnapján sem feledkezik meg hivatásáról. Igy történt ez idén februárban is, amikor egy kétszintes családi ház emelete teljes terjedelmében égett. A közelben volt az éppen szabadnapját töltő tűzoltó testvérpár, László Attila tűzoltó százados és László Szabolcs tűzoltó százados.

Mindketten rendkívül gyorsan reagáltak a vészhelyzetre, azonnal a helyszínre siettek, az égő épületből kimentettek egy sokkos állapotban lévő embert, oltani kezdték a tüzet a szolgálatban lévő kollégák kiérkezéséig, majd segítséget is nyújtottak nekik az oltási folyamatokban. Kiváló munkájukat Hősies Helytállásért elismeréssel jutalmazták.

Szülinapi meglepetés a beteg kislánynak

Emilee Derrer, az illinois-i tűzoltókapitány, Eric Derrer lánya különleges meglepetésben részesült március elején, amikor is több tucat tűzoltó jelent meg a házuk előtt egy rózsaszín mentőautó és egy rózsaszín tűzoltóautó társaságában. A legtöbben rózsaszín ruhába is öltöztek – lévén, hogy ez a kislány kedvenc színe – és felsorakoztak, hogy köszöntsék születésnapja alkalmából.

Az tűzoltók akciójának célja az volt, hogy kifejezzék támogatásukat a 10 éves kislány leukémia elleni küzdelmét illetően. Az eseményt egy helyi karikatív szervezet és a helyi tűzoltóság szervezte és a kép alapján sikerült mosolyt csalni a kislány arcára. Szép volt, fiúk!

Tűzoltók és kislány
Fotó: https://gray-kwqc-prod.cdn.arcpublishing.com/

Harc a vírussal – és a távolsággal

A COVID-19 világjárvány miatt Shirl Carmine több hónapig nem tudta meglátogatni édesanyját az idősotthonban. Carmine-nak eszébe jutott, hogy hoz egy magas létrát az épület elé, hogy elérje anyja második emeleti szobájának ablakát és legalább néhány pillanatra láthassák egymást. Aztán egy benzinkúton megpillantotta a helyi tűzoltóság létrás teherautóját…

Carmine találkozott az autót vezető tűzoltókkal a benzinkút boltjában, és megkérdezte, hogy a létrán fel tudnák-e vinni az anyja szobájának ablakához. Miután a tűzoltók megkapták parancsnokuk jóváhagyását, önkéntes alapon, munkaidőn kívül teljesítették  Carmine kérését, lehetővé téve számára, hogy négy hónap után először láthassa édesanyját.

„Látni a mosolyt ezeknek a hölgyeknek az arcán, és látni, ahogy az élet visszatér a mama szemébe, ezért teljesen megérte” – nyilatkozták az önkéntes tűzoltók.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook oldala, Firerescue

Ma van a Tűzoltók napja! Győrfi PÁl elárulta egy titkát

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!