spot_imgspot_img
spot_img

Házhoz jön a kultúra a járvány alatt

-

Article Top Ad (AdSense)
A pandémia miatt bezáró intézmények gazdag programkínálattal igyekeznek kárpótolni közönségüket a kieső lehetőségekért. Nemcsak moziba, de múzeumba, könyvesboltba vagy színházba is mehetünk a saját kanapénkon ülve. 

Múzeum

PIM

November 11-étől határozatlan ideig nem látogathatók a PIM kiállításai. A Petőfi Irodalmi Múzeum ezt az időt online közvetítésekkel, virtuális tárlatokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal igyekszik kitölteni, valamint játékos, interaktív webes felületeket kínál.

A múzeum év végére tervezett programjai egy részét a Youtube-csatornáján és Facebookon közvetíti három kamerás, professzionális felvételen.

November 30-án Kosztolányi nyomdokain ismerkednek meg az igazi Édes Annákkal, avagy a cselédek egykori helyzetével;

december 1-jén Juhász Anna POP-sorozatának vendége Kepes András, akinek új kötete jelent meg. December 7-én pedig karácsonyi költészeti virrasztáson vehetnek részt Lackfi Jánossal és más kortárs szerzők verseivel.

 

A PIM Esti Extra eseménysorozat szintén a virtuális térbe költözött: muzeológus és irodalomtörténészek, illetve meghívott vendégek nyújtanak új nézőpontokat és izgalmas adalékokat Kosztolányi/Édes Anna- és Székely Aladár-kiállításokba.

Ingyenes, akár otthonról, akár a közoktatásban hatékonyan hasznosítható innovatív online eszköztárakat dolgoztak ki a múzeumpedagógusok a pedagógusok és diákok részére. Többek közt Petőfi Sándor, Csáth Géza, A Pál utcai fiúk vagy – hamarosan – Édes Anna kapcsán készült kiállításaik bejárhatóak online.

Az Akarsz-e játszani? webes felületen összemérhetik a szókincsüket Arany Jánosével, akinek verssoraiból saját „emoji rappet” is költhetnek, vagy akár a japántól a perzsa fordításig megismerhetik a világ Petőfi-kiadásait.

Kapocs

A PIM és öt másik nagy múltú közgyűjtemény összefogásában jött létre egy szabadon elérhető, virtuális tárlat.

Az egyes gyűjtemények rejtett kincseit a ThingLink segítségével összefüggésrendszerben mutatja be egy oktatási projekt. A programban részt vesz a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Levéltár is. A különböző témaköröket feldolgozó Kapocs tematikus csomópontja 1848. március 15-e, melyhez kapcsolódóan a PIM és a Magyar Nemzeti Múzeum közösen tart online múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

Könyvfutár

A Wolt, a Líra Könyv és a Magvető Café összefogásában már nemcsak pizzát, hanem könyvet is rendelhetünk. A kiválasztott olvasmányok egy órán belül megérkeznek, így a kiéhezett könyvmolyoknak nem kell sem kimozdulni, sem várakozni.
A kávézóként a járvány miatt pillanatnyilag szünetelő Magvető Café könyvesboltként továbbra is várja vendégeit és ez lesz a könyvfutár szolgáltatás központja.

Könyvet rendelni a Wolt weboldalán vagy applikációiján keresztül is lehet –hasonlóan az ételrendelésekhez.

Minden hétköznap és vasárnap 10:00 és 19:00 óra között lehet leadni a megrendeléseket, amelyeket a Wolt futárai legfeljebb egy órán belül kiszállítanak.

A webshopokban megszokott 2-3 napos szállítási időhöz képest villámgyors szolgáltatás mellett a Magvető Café és a Líra Könyv fb-oldalán előre meghirdetetett időpontokban a szerzőtől személyes dedikáció is rendelhető, az aláírt könyveket pedig azonnal elviszi a könyvfutár. A szolgáltatás egyelőre a budapesti belső kerületekben, a Magvető Café négy kilométeres körzetében vehető igénybe.

Kamara.hu

Idén online közvetítéssel látogatható a Zeneakadémia fesztiválja november 20. és 22. között.

Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetők ezúttal A kis herceg tematika köré szervezték a programot.

Az első, november 20-i koncerten Schumann, Schubert, Debussy és Ravel művei hangzanak el Karasszon Eszter csellóművész,  Palojtay János zongoraművész, Környei Zsófia hegedűművész, valamint a Keller Kvartett közreműködésével. A november 21-i második esten Mozart, Dvořák, Schubert és Sosztakovics kompozíciói szerepelnek a műsorban Berecz Mihály és Érdi Tamás zongoraművészek, Fenyő László csellóművész és a Keller Kvartett előadásában. A Hatszemközt című, november 22-i irodalmi beszélgetésen Simon Izabella és Várjon Dénes Závada Pál íróval beszélget. Az esten Érdi Tamás Debussy-műveket ad elő.

A három kamarazenei koncert és az irodalmi beszélgetés a Zeneakadémia Digitális Koncerttermében 1500 forintos jeggyel vagy 4000 forintos támogatói jeggyel tekinthető meg. Utóbbi összegével tehetséggondozási célokat segíthetünk.

A Zeneakadémia új szolgáltatása, a Digitális Koncertterem október 28-án indult. Megvásárolható jegyekkel követhető a kamara.hu programjai után több más program is, így a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar november 24-i, Rameau és Mondonville – Nagy motetták című koncertje, valamint november 25-én Csalog Gábor zongoraestje. A jegyek az online-lisztacademy.jegy.hu oldalon érhetők el.

Művészet / Életrajz / Zene

A hat éve indított A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat keretében

27 művészettörténeti mozifilm elérhető otthoni megtekintésre a sorozat online filmkölcsönzőjében, köztük olyan friss alkotások is, mint az Amadeo Modigliani, Frida Kahlo, Paul Gauguin és Peggy Guggenheim életét bemutató, 2020-as filmek.

A széria epizódjai látványos, elsősorban mozivászonra készült kivitelben mutatják be az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, remekműveit és múzeumait. A magyar felirattal látható filmekben a szakértői interjúkat különleges archív felvételekkel és a műalkotások részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik.

A művészeti filmek mellett díjnyertes zenei dokumentumfilmek – köztük Ella Fitzgerald és Ronnie Wood portréfilmje –, életrajzi játékfilmek és magyar természetfilm is elérhetők. A filmek iskolai csoportok részére is kölcsönözhetők.

Ha tetszett, kattints ezekre a cikkeinkre is!

Eltűnt műtárgyak a nappalidban

Online előadásokkal jelentkezik a KULTEÁTRUM

Ismét hétvége, ismét opera!

Kultúra a kanapédra! – Mivel töltöd az estét, most, hogy végre van időd?

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!