spot_imgspot_img
spot_img

Hatalmas előrelépések a rák kezelésben – Egyre közelebb a gyógyíthatóság

-

Article Top Ad (AdSense)

A Rákellenes Világnapot (World Cancer Day) immár 21 éve február 4-én tartják meg. Sajnos rendkívül sok embert érint, ez a második vezető halálok és Magyarországon is minden 4. ember daganatos megbetegedésben hal meg. Jelenleg is folyamatosan zajlanak a kutatások, hogy megtaláljuk a végleges gyógymódot. Cikkünkben a legfrissebb eredményeket mutatjuk be.

Mit tudunk a rákos megbetegségekről jelenleg?

Mivel nagyon összetett betegségről van szó, mindig kombinált gyógyításra van szükség. A rák típusától és a szervezettől is függ, hogy kik gyógyulnak meg teljesen és kiknek nehezebb a küzdelem. Bizonyos esetekben már a kontroll alatt tartás, a rákkal való együttélés is nagy eredménynek számít.

Fontos kérdés az is, hogy az adott daganat kezelhető vagy gyógyitható – mivel a kettő nem ugyanazt jelenti.  Több száz különböző típusú daganatos megbetegedés létezik, nincs két egyforma eset. Akkor alakul ki daganat, amikor az ép sejtből egy rosszindulatú sejt keletkezik – viszont az szervezetünk nem tudja felvenni a küzdelmet a rákos sejttel, mert leplezi magát, nem jelennek meg a felületén azok a jelek, amik alapján az immunrendszer felismerné és eltávolítaná azokat.

„Az evolúciós biológusok szerint az élővilág legéletképesebb képződménye sajnos éppen a ráksejt.  az evolúcióval foglalkozó biológusok azt mondják, hogy az élővilág legéletképesebb képződménye sajnos éppen a ráksejt. Mindenhez alkalmazkodik, és olyan gyorsan szaporodik, annyi variációt készít saját magából, amely bármilyen körülményt túlél – és be tudja csapni az immunrendszert.” – mondta Falus András, immunológus, genetikus, nemzetközi hírű kutató az Origónak.

Pedig a gyógyító immunsejtek hihetetlenül aktívak és hatékonyan fel vannak készülve a veszélyes sejtek kiszűrésére – legyen az vírus vagy baktérium. A tumorsejteket mégsem veszik észre, mert azok átverik az immunrendszert.

Rákos sejtek az egészséges sejtek mellett.
A rákos sejtek terjedése | Fotó: Femina

Hogyan kezelhető a rák?

A digitális forradalom óta gyökeres változás ment végbe a daganatok diagnosztikájának és kezelésének területén is. Abban egyetértenek a szakemberek, hogy genetikai és környezeti hatások is befolyásolják az egyén rákos megbetegedésre való hajlamát. Ahogy abban is, hogy kezelés nélkül a rák legtöbbször halálhoz vezet.

A rákkal kapcsolatos halálozások nagyjából 90 százaléka a kései diagnosztizálás és az áttétek miatt következik be. Ezért alapvető tényező gyógyíthatóság szempontjából, hogy a kezelés időben elkezdődjön és itt meg is említenénk a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát!

„Napjainkban a rákban megbetegedetteknél alkalmazott, tudományosan megalapozott kezelési eljárások a sebészet, a besugárzás, a kemoterápia és az immun- és/vagy bioterápia. Ezek a kezelésmódok különböző betegeknél egyedileg vagy kombinált formában kerülnek alkalmazásra.” – írja a daganatok.hu

A világ tudósai folyamatosan dolgoznak a gyógymódon.
A világ tudósai folyamatosan dolgoznak a gyógymódon. | Fotó: Medical News Today

A forradalmi immunterápia

2019-ben Nobel-díjat kapott James P. Allison és Tasaku Honjo a rákgyógyítás területén elért eredményeikért. Korábban is kiemeltük, hogy a szervezetünk okosan működik, a legtöbb kórokozót azonnal hatástalanítja, viszont a rákos sejtekkel nem bír el. A kutatópáros arra kereste a választ, hogy miért nem működik hatékonyan az immunrendszer a daganat ellen?

Az immunterápia lehet a válasz a kérdésükre, ami lényegében „leleplezi” a rákos sejteket, amik így láthatóvá válnak és a szervezetünk beindítja az öngyógyító folyamatokat ellenük. A Cardiffi Egyetem kutatói tavaly felfedeztek egy eljárást, amely a laboratóriumi tesztek során legyőzte a mell- a tüdő- a prosztata és más daganatos sejtet is. A tudósok olyan folyamatok után kutattak, amelyekkel az emberi immunrendszer természetes úton megtámadja a tumort. A vérben rábukkantak egy úgynevezett T-sejtre – vagyis egy immunsejtre – amely azt keresgéli a szervezetben, hogy van-e valahol olyan veszély, amit el kell pusztítani. A sejt a tudósok szerint a rákos daganatok széles köre ellen hatásos.

„Esélyes, hogy minden rákos beteget meg lehet vele gyógyítani. Korábban senki se hitte, hogy ez lehetséges, most azonban kilátás nyílt egy minden páciensnek hatásos rákgyógyításra, a T-sejtek egy típusa képes lehet nagy számú rákfajta elpusztítására” – mondta el a BBC-nek Andrew Sewell kutató.

Az immunterápia nagy áttörést jelent a rák gyógyításában.
Az immunterápia nagy áttörést jelent a rák gyógyításában | Fotó: Medical Online

Lehet, hogy lesz rák elleni védőoltás?

Az onkológusoknak régi álmuk, hogy a rák ellen bevethessenek valamilyen vakcinát. Sajnos ezen a téren még nem történt előrelépés, mivel a rák sokféle lehet, egységes védőoltás kifejlesztésére a szakemberek nem sok esélyt látnak.

Itt mindenképp egyedi, személyre szabott vakcinákban kellene gondolkozni, mivel a rákos sejtek sokkal alkalmazkodóbbak és rugalmasabbak, mint egy vírus vagy egy baktérium. Tímár József rákkutató szerint már ha legalább genetikai típusokig, illetve szövettani alcsoportokig lehetne differenciálni az oltásokat, az is nagy előrelépés volna. A szakember elmondása alapján néhány évtized múlva erre is lehet esély.

A rák elleni vakcina pár évtized múlva valósággá válhat.
A rák elleni vakcina pár évtized múlva valósággá válhat. | Fotó: 24.hu

Gyógyszeres kezelés

A rák kezelésében régóta használt  kemoterápia a szakemberek szerint elérte a határait, nem fejlődik tovább. Ráadásul számtalan kellemetlen mellékhatása van és a kezelés során nemcsak a daganatos, hanem az egészséges sejtek pusztítása is megvalósul.

Szintén újítás a célzott gyógyszerek használata, amik már képesek különbséget tenni a daganatos és az egészségesen osztódó sejtek között és csak a rákos sejtet pusztítják, a daganatot nem engedik növekedni.

„A következő öt-tíz évben új és új rákgyógyszerek fognak megjelenni, és ezek természetszerűleg egyre hatékonyabbak lesznek. Erre biztosan lehet számítani.” – nyilatkozta Tímár József a 24.hu-nak.

Jelen pillanatban két olyan gyógyszer van jóváhagyva, amely képes több ráktípusra hatni ezzel a technológiával. Ezek közül az egyik a Opdivo , amelyről úgy gondolják, hogy leveszi a maszkot a rákos sejtekről, hogy az immunrendszer felismerje őket. A kulcs a daganatos sejtek működésének megértése: ha az immunrendszer számára látható válik, akkor el is tudja pusztítani azokat.

A legnagyobb áttörés

Az utóbbi években a kutatók kipróbáltak egy új módszert: a tumorszövetbe fecskendeztek egy olyan anyagot, ami azonnal serkenti az immunsejteket. Ezen kívül egy olyan anyagot is bejuttattak a daganatba, ami csak betegséget okozó baktériumokban található. Ezt a kettős támadást az immunrendszer úgy érzékeli, hogy hatalmas veszélyben van a szervezet.

„Az immunsejtek erre ugranak, odamennek és felfalják a tumorsejtekkel együtt. Ilyen ugrás még nem történt a rákkutatásban.” – Falus András, immunológus

A rák és a COVID oltás?

Magas fokú hatékonyságról számoltak be a Moderna és A Pfizer koronavírus elleni oltás létrehozói, de a rákkezelésben részesülő embereket nem vették bele ezekbe a vizsgálatokba, tehát felmerül a kérdés, hogy ajánlott-e az oltás a daganatos megbetegedés miatt kezelt személyeknek?

A szakemberek mindenképp javasolják a rákos betegek mielőbbi beoltását, mivel egyébként is legyengült az immunrendszerük a daganattal való küzdelem miatt. A vakcina hatékonysága olyan betegeknél mérlegelendő, akiknek áttétes rákja van. Különösen a nyirokcsomó-daganatos betegek és a kemoterápián átesettek reagálhatnak kevésbé az oltásra. A Rákkutató Központ azt javasolja, hogy a COVID-oltást a kemoterápia ciklusai közé időzítsük.

A biztonságot illetően jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a rákos betegek nagyobb valószínűséggel tapasztalnának mellékhatásokat a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltásoktól, mint más emberek. Biztosak vagyunk abban, hogy ezek az oltások biztonságosak a rákos betegek számára is – ideértve az idősebb betegeket is. – mondta Dr. Armin Shahrokni, a Sloan Kettering Memorial onkológusa.

Az onkológus azoknak nem ajánlja az oltást – ez mindenkire vonatkozik, nem csak a rákos betegekre – akik allergiásak a Covid-19 vakcina összetevőinek valamelyikére, vagy akik súlyos allergiás reakciókat tapasztaltak az első oltás után. 

Forrás: daganatok.hu, 24.hu, Webbeteg, Portfolio, Very Well Health, Medical News, Origo

Beszéljünk a rákról!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!