Három oltás kell a korlátlan ideig érvényes a védettségi igazolványhoz

-

A harmadik oltás beadatása után nincs szükség több dózisra a korlátlan idejű védettségi igazolványhoz. Erről a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) tájékoztatta a lakosságot közleményében, nem sokkal később pedig az erre vonatkozó rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben.

Vannak kivételek

Más szabályok vonatkoznak a Janssennel beoltottakra, illetve a 18 év év alattiakra is, akiknek még csak nemrég kezdődött meg az oltakozási folyamat. A Janssennel oltottaktól két dózist kérnek, a 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő lesz a vég nélküli érvényességhez.

Néhányan már a negyedik oltást is felvették, így sokakban felmerült a kérdés, mennyi oltás szükséges a védettségi igazolvány korlátlan érvényességéhez? Ez azért is fontos, mert Magyarországon jelenleg a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvényeken csak ilyen igazolvánnyal lehet részt venni.

Meddig érvényes két oltással az igazolvány?

Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva. Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.

A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Csütörtökön jelent meg a kormányrendelet, miszerint február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Nagy változás, hogy aki átesett a fertőzésen, már nem lesz jogosult erre és a korábban ilyen esetben kiadott igazolványok is érvényességüket vesztik.

Forrás: HVG

Evészavar is lehet a COVID mellékhatása gyerekeknél

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!