Három magyar aranyérem is született az idei paralimpián

-

Méltán büszkék lehetünk a magyar paralimpikonok tokiói teljesítményére: Veres Amarilla a kerekesszékes vívók párbajtőrversenyében csütörtökön aranyérmet szerzett, az enyhe értelmi fogyatékossággal élő asztaliteniszező, Pálos Péter szintén első helyen végzett versenyszámában, ahogy a végtaghiányos Illés Fanni is 100 méteres mellúszásban.

Veres Amarilla aranyérmes vívásban

Veres Amarilla kerekesszékben ülve küzdött Tokióban a párbajtőrverseny számban.  Csoportjából négy győzelemmel és egy vereséggel simán továbbjutott, majd az amerikai Shelby Jensennel vívott, akit 15-5-re legyőzött a magyar paralimpikon, aztán az orosz Alena Jevdokimovát szoros küzdelemben 15-13-ra múlta felül.

A finálé előtt a kínai Csing Pient szintén 15-13-ra győzte le Veres, a döntőben pedig egy másik kínai vívóval, Zsung Csinggel mérkőzött meg, és hátrányból fordítva 15-12-re meg is nyerte küzdelmet, ezzel megszerezte az aranyat. A magyarok közül korábban csak Szekeres Pál tudott győzni kerekesszékes vívásban paralimpián.

Szvitacs Alexa bronzérmes lett

Szvitacs Alexa a asztalitenisz S9-es kategóriájában lett bronzérmes lett szombaton. A magyar sportoló három éve toxikus sokk szindrómát kapott, emiatt amputálni kellett a bal alkarját és lábujjait is. 2019-ben Európa-bajnoki címet szerzett. Az idei paralimpián elsőként a brazil Danielle Rauent verte meg 3-1-re, majd 3-0-ra kikapott a kínai Hsziung Kuj-jentől, csütörtökön pedig 3-0-ra legyőzte a török Neslihan Kavast. Ezzel másodikként elődöntőbe került, ami már biztos harmadik helyet ért a számára, mivel bronzmérkőzést nem rendeznek.

Szvitacs Alexa
Szvitacs Alexa | Fotó: Index

Egy ezüstöt is bezsebeltünk

Osváth Richárdnak köszönhetjük a második magyar ezüstérmet – az elsőt szerdán Szerdán Konkoly Zsófia szerezte meg 400 méteres gyorsúszásban. Osváth a tőrözők A kategóriájában szerezte meg a második helyezést. A 2017-ben világbajnok Osváth – akinek merev a jobb térde – a negyeddöntőben 15-14-re verte Emanuele Lambertinit.

Ezt követően az orosz Nyikita Nagajev felett győzedelmesett az elődöntőben, majd a döntőben a kínai Szun Kanggal vívott, akinek gyors és pontos támadásaira sajnos már nem tudott válaszolni Osváth, így ezüsérmes lett.

Nagyon gyorsak a kínaiak, más sebességen dolgoznak, mint az európaiak, nagyon dinamikusan vívnak, nem hibáznak. Nehéz ezt a ritmust felvenni, kell egy csomó idő, hogy megszokjam, vagy sikerül, vagy nem” – Nyilatkozta az MTI-nek Osváth.

Vasárnapi éremeső

A vasárnap egy kifejezetten sikeres napnak számított a magyaroknak. Illés Fanni a 100 méteres mellúszás legnagyobb esélyesének számított, és nem okozott csalódást: megszerezte az aranyérmet Tokióban. A döntő első 50 méterén csak második volt a kínai Csang Li mögött, de a táv második részében erőre kapott és végül fölényes győzelmet aratott 1.44.41-es idővel.

Pálos Péter enyhe értelmi fogyatékossággal született, ennek ellenére asztaliteniszben jelenleg nincs nála jobb paralimpikon a világon. A vasárnapi döntő során az ausztrál Samuel Philip von Einem volt az ellenfele – aki egyébként az előző paralimpia ezüstérmese is egyben. A magyar versenyző a döntőben kétszer is szetthátrányból egyenlített, majd javított, és végül 3-2-re győzött. Pálos korábban már 2012-ben is volt paralimpiai bajnok.

Pálos Péter a paralimpián
Pálos Péter a döntő mérkőzésen | Fotó: 444.hu

Forrás: 444
https://bcoolmagazin.hu/megnyerte-a-bronzmeccset-a-magyar-noi-vizilabda-valogatott/
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés