Három közvetítéssel búcsúzik a héten az Opera MaszkaBál-sorozata

-

Március 14-én, vasárnap, 50. alkalommal, és egyben utoljára közvetíti énekesei zongorakíséretes áriaestjeit Facebook-oldalán a Magyar Állami Operaház. A 20:00 órakor kezdődő ingyenes programban a hét utolsó napján Fodor Gabriella és Megyesi Zoltán, ezt megelőzően szerdán Megyesi Schwartz Lúcia és Bátki Fazekas Zoltán, pénteken pedig Molnár Ágnes és Szerekován János válogat az operairodalom gyöngyszemeiből. A tavaly szeptemberben, ugyancsak az operaházi próbák leálláskor indult sorozat adásai visszanézhetők a dalszínház közösségi oldalán.

2021. március 10-én, szerdán Megyesi Schwartz Lúcia és Bátki Fazekas Zoltán válogatnak kedvenc operáikból a MaszkaBálban. Műsorukban Händel, Mozart, Bellini, Erkel és Boieldieu művei csendülnek fel. Az est művészeti vezetője Tóth Erika, zongorán Jean Klára működik közre, a műsorvezető: Gyüdi Melitta.

Megyesi Schwartz Lúcia mezzoszoprán Szegeden kezdte tanulmányait, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, 1997-ben pedig a Stuttgarti Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg harmadik diplomáját. Több nemzetközi énekverseny díjazottja volt, és olyan művészek mesterkurzusain vett részt, mint Walter Moore, Walter Berry, Ingrid Bjoner, Barbara Schlick és Hamari Júlia. A Magyar Állami Operaházban 1994-ben mutatkozott be, repertoárja barokk művektől kortárs szerzeményekig terjed, de gyakran hallható oratóriumok szólistájaként is. Részt vett több európai koncertturnén és nemzetközi operaprodukcióban, Philadelphiában pedig a Hamupipőke címszerepét is elénekelhette. 

Molnár Ágnes és Szerekován János

Bátki Fazekas Zoltán bariton 1997-ben végzett a Zeneakadémia opera szakán. 1991-től 2007-ig a Szegedi Nemzeti Színház tagja. Nyolc évadon keresztül szerepelt a Debreceni Csokonai Színházban. Vendégszerepelt a Pécsi Nemzeti Színházban, a Győri Nemzeti Színházban és a Miskolci Nemzeti Színházban. Az Operában 1997-ben láthatta először a közönség Ceprano gróf (Rigoletto) szerepében, repertoárján előkelő helyet foglalnak el Mozart és Donizetti művei, valamint a 20. századi operairodalom számos alkotása. Jelentősebb külföldi szereplései Hollandiában, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban voltak, de fellépett az USA-ban is. Az Artisjus díjas művész operaénekesi pályája mellett költő, dalszerző és magánénektanár.

2021. március 12-én, pénteken Molnár Ágnes szoprán és Szerekován János tenor válogatnak kedvenc operáikból a MaszkaBál műsorában. Operaestjükön Mozart, Donizetti, Leoncavallo, Dvořák és Selmeczi György műveiből adnak elő részleteket. Az est művészeti vezetője Kováts Andrea, zongorán kísér Katona Anikó, a műsort Ókovács Szilveszter vezeti.

A csallóközi születésű szoprán, Molnár Ágnes operaszólistaként először 21 évesen énekelt a Győri Nemzeti Színház színpadán. 2008-ban felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Nádor Magda növendékeként szerzett művész diplomát 2013-ban. Részt vett Sass Sylvia, Marton Éva, Hamari Júlia mesterkurzusain. A Magyar Állami Operaházban Papagéna (A varázsfuvola) szerepében debütált 2014-ben, azóta Verdi és Puccini műveiben, valamint Tallér Zsófia Leánder és Lenszirom című operájának ősbemutatóján is láthatta a közönség. Nemzetközi karrierje során olyan neves koncerttermekben énekelt, mint a New York-i Carnegie Hall, a pekingi Tiltott Város Hangversenyterem, a trieszti Teatro Verdi, valamint a pisai Teatro Verdi, ahol Andrea Bocellivel lépett színpadra. 

Szerekován János tenor Marosvásárhelyen született, itt kezdte tanulmányait hegedű szakon, majd elvégezte az ének szakot, előadóművész diplomát szerezve. Budapesten Keönch Boldizsárnál, a Zeneakadémia egyetemi docensénél folytatta énektanulmányait. 2007-ben részt vett Thomas Houser, a New York-i Metropolitan Opera énekmesterének mesterkurzusán. A Magyar Állami Operaházban 2003-ban debütált Alberto gróf szerepében Rossini Alkalom szüli a tolvajt című operájának főszerepében. Repertoárján szép számmal találunk további vígoperákat, valamint Verdi, Puccini, Wagner, Massenet és 20. századi szerzők műveit. 2014-ben Simándy József-emlékplakettel tüntették ki.

Március 14-én, vasárnap a MaszkaBál sorozat utolsó, 50. adásának műsorát Fodor Gabriella szoprán és Megyesi Zoltán tenor Csajkovszkijnak, valamint a francia operairodalomnak szenteli. Az est művészeti vezetője Niklai Judit, zongorán Katona Anikó működik közre, a műsorvezető ez alkalommal is: Ókovács Szilveszter.

Fodor Gabriella és Megyesi Zoltán

Fodor Gabriella tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének és opera szakán végezte. Tanárai voltak Andor Éva, Kovalik Balázs és Németh Judit. Emellett Anna Reynolds, Laki Krisztina, Hamari Júlia, Ralph Döring és Martina Veh mesterkurzusait látogatta. A Magyar Állami Operaházban 2004-ben debütált Britten A csavar fordul egyet című operájának magyarországi ősbemutatóján. Repertoárja barokk operáktól kortárs művekig terjed, és gyakran hallható oratóriumok szólistájaként is. Munkásságát 2003-ban Artisjus díjjal, 2009-ben dr. Mándi Andor-díjjal tüntették ki.

Megyesi Zoltán énekesi tanulmányait szülővárosában, Szegeden végezte. Első énektanára Berdál Valéria volt. Számos hazai és nemzetközi énekverseny győztese, változatos operarepertoárján kívül rendszeresen lép fel oratóriumok, misék, passiók és kantáták szólistájaként. A Magyar Állami Operaház közönsége először Ferrando (Così fan tutte) szerepében láthatta, az azóta eltelt másfél évtizedben pedig barokk művektől kezdve kortárs operákig számtalan produkcióban fellépett. Nemzetközi karrierje során Európa számos országában, valamint az Egyesült Államokban, Japánban és a Koreai Köztársaságban is énekelt.

Bár a MaszkaBál sorozat véget ér, az Opera művészei a jövő héttől új formában jelentkeznek naponta két alkalommal az Opera Facebook-oldalán. 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!