Harmadiknak ne kérjünk Janssent vektoralapú vakcinára

-

Arre figyelmeztetett Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa, hogy harmadik oltásnak ne kérjünk másik vektoralapú vakcinát.

A Pécsi Tudományegyetem víruskutató csoportjának vezetője a Kossuth Rádióban mondta el, hogy harmadik oltásnak ne kérjünk Janssen vakcinát két Szputnyik V vagy AstraZeneca oltásra.

Korábban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy a két orosz vakcina után ő a szintén vektorvakcina technológiával előállított Janssen típusú védőoltást vette fel, ami azonnal nagy visszhangot váltott ki. Másnap erre reagált a Kossuth Rádióban Jakab Ferenc, aki hangsúlyozta, hogy

“aki két vektor típusú oltást kapott, két Szputnyikot vagy két AstreZenecát, ne kérjen Janssent és ne kérjen a harmadik oltásra vektor típusút.”

Arra még nincs tudományos bizonyíték, hogy ne lenne hatékony a két különböző vektor típusúvakcina egymásra oltása, de az biztosan ismert, hogy az immunrendszerünk elkezd védekezni a vektorvírussal szemben és a harmadik oltás hatékonysága a töredéke lehet.

 

 

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!