Hamarosan megérkezik a koronavírus lambda-variánsa

-

A koronavírus-járvány negyedik variánsa, a lambda már legalább hat hónapja van jelen, ám az Egyesült Államokban Texasban, csak mostanában jelentek meg az első fertőzések. Szerencsére az oltások hatnak ellene, hiába fertőz a korábbi változatoknál jobban.

A korábban Dél-Amerikában, főleg Peruban  terjedő lambdát, amit 2020 decemberében azonosítottak be először, már Amerikában is kimutatták, nemrég a Houston Methodist Hospital jelentette az első esetet.Ez a perui mutáns már 26 országban bukkant fel,   hozzánk legközelebb fekvő Csehországban is észlelték.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a görög ábécé betűivel jelöli a vírus különböző mutációit. Az alfa a brit, a béta a dél-afrikai, a gamma a brazil, a delta az indiai variánst jelöli,  lambda pedig a perui mutáns.

Amerikában az új vírus a fertőzések 83 %-át tesz ki, ez kevesebb, mint a delta variáns által okozott fertőzések száma.A kutatók szerint ráadásul jobban is fertőz, mint az előzőek

“A lambdának is vannak olyan mutációi, amelyek aggasztóak, de ez a változat meglehetősen ritka az Egyesült Államokban, annak ellenére hogy már egy ideje regisztrálták. A lambda a tüskefehérjékben hét mutációt hordoz, így könnyebben megtámadja a sejtet, és az antitest is nehezebben kapcsolódik hozzá, emiatt nehéz megmondani, mennyire működnek vele szemben a vakcinák. „Egyelőre úgy tűnik, hogy a lambda fertőzőképesebb, mint az eredeti SARS-CoV-2, vagyis a vuhani vírus, amely inkább hasonlít a deltához” –  állítja  Dr. Preeti Malani, a Michigani Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának főorvosa.

Forrás:CNN

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!