Hamarosan kinyílnak a kapuk a diáklányok előtt

-

Milyen lehet egy női mérnök vagy kutató mindennapja? Bár hatalmas munkaerőhiánnyal küzdő területekről van szó, a lányok gyakran nem is gondolnak potenciális karrierként a műszaki, tudományos vagy informatikai pályákra. A Lányok Napja ingyenes pályaorientációs programjának éppen ezért az a célja, hogy az ország nagyvállalataival, egyetemeivel és kutatóintézeteivel közösen ledöntse a STEM területeket körülvevő nemi sztereotípiákat, és gyakorlati tapasztalatok, női példák felmutatásával segítse a pályaválasztás előtt álló lányok döntését. A 10. Lányok Napja október 21-i programjaira még lehet regisztrálni a lanyoknapja.hu weboldalon.

Mi lehet a nyelv és az informatika kapcsolata? Hogy zajlanak a mindennapok a sebkezelés piacvezető nagyvállalatának üzemében? Hogyan lehet zenét generálni a mesterséges intelligencia segítségével? Ezekre mind a gyakorlatban kaphatnak választ a diáklányok, de elveszhetnek akár a 3D nyomtatás, VR innovatív megoldások vagy éppen a drónfelvételek szimulációs elemzéseinek és a reaktorok rejtelmeiben is. Hiszen nem csak a fiúk gondolkodhatnak ilyen jövőben.

Bár mindannyiunknak él egy kép a fejében a STEM területekről, a többség nem látja, valóban hogy is telnek a mindennapok egy kutatóintézetben vagy egy mesterséges intelligenciával foglalkozó nagyvállalatban. A szocializáció, a nemi szerepekkel kapcsolatos sztereotípiák és a nők alulreprezentáltsága sem segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat abban, hogy bátran elinduljanak a természettudományok és technológia irányába. A Lányok Napja viszont immár 10. alkalommal nyitja meg az általános iskolás és gimnazista lányok előtt az ország legnagyobb vállalatainak, kutatóintézeteinek és egyetemeinek kapuit, hogy saját szemükkel, gyakorlati programokon és női példákon keresztül fedezhessék fel maguknak ezt a világot, és bátrabban, tudatosabban tudjanak később döntést hozni a pályaválasztás során. 

A színes programok, előadások, kísérletek és előadások Budapesten, vidéken és online egyaránt elérhetőek. Az intézmények egy életre szóló és inspiráló élménnyel készülnek a lányoknak, amin keresztül megtalálhatják a hozzájuk leginkább passzoló szakmát és karrierutat. A részletes program és regisztráció elérhető a lanyoknapja.hu weboldalon.

Szervező – Nők a Tudományban Egyesület

A Lányok Napja programsorozat szervezője a Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület. Az egyesület célkitűzése, hogy egyre több fiatal lány válassza a tudományos pályát, majd megkapja a megfelelő támogatást és a munkájáért járó elismerést. További információk az egyesület munkájáról: www.nokatud.hu 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!