Halloweeni, sütőtökös finomságok

-

Halloween ünnepe tele van misztikummal és félelemmel. Az ősi kelta hagyományok szerint ezen a sejtelmes éjszakán a holtak szelleme visszatér. Október 31. éjszakájához ezért számos szokás és szimbólum kapcsolódik. A tök az egyik legmarkánsabb jelképe ennek az ünnepnek. Pár évtizede hazánkba is elért a halloween-őrület. Összeszedtünk pár ínycsiklandó sütőtök alapú finomságot, amivel megörvendeztetheted magad és a szeretteidet is. 

Fontos: Mielőtt nekiállunk ezeknek a finomságoknak az elkészítéséhez, győződjünk meg arról, hogy fogyasztásra is alkalmas tököt vettünk. A tökfélék családjába tartozó fajok közül ugyanis nem mindegyik ehető. A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is kellemetlen tüneteket okoz.

Ínycsiklandó smoothie

Hozzávalók:

  • 25 dkg sült sütőtök
  • 2 dl növényi tej (zabtej, szójatej, rizstej is tökéletes)
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj (ha szereted az ízét)
  • 1 db alma
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • ízlés szerint méz

Ez a selymes ital energiával tölti fel az embert, és olyan, akár egy desszert. Elég a hozzávalókat bedobálni a turmixgépbe. A sütőtökös smoothie-t készíthetjük sűrűre, vagy hígabbra is több folyadékot hozzáadásával, ez ízlés dolga. A fűszeres sütőtökalapot tovább gazdagíthatjuk banánnal, körtével, zabpehellyel is. A turmixunkhoz növényi tejet is használhatunk.

pixabay.com

Pikáns krémleves

Hozzávalók 4 adagra:

  • 1 db sütőtök
  • 2 db sárgarépa
  • 2 dl kókusztej
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 l marha alaplé
  • 1 kevés vaj
  • a kávéskanál szerecsendió
  • csipet só
  • csipet bors

Elkészítés: A megmosott és feldarabolt tököt és a meghámozott répákat előkészítjük. A megolvasztott vajon a hagymát üvegesre pirítjuk. A pirult hagymára rádobjuk a tököt és a répákat. 8 dl marha alaplével felöntjük a lábasunk tartalmát. Az így összeállt alapanyagokat 15 percig főzzük. Főzés után botmixerrel pürésítjük a levest, majd a kókusztejet ízlést szerint hozzáadagoljuk a léhez. A kissé édes kókusztej nagyon passzol a tök ízéhez. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Tejszínhabbal díszítjük a kész levest. (Ha érzékeny vagy a tehéntejre, laktózra, akkor növényi alapú termékekkel is pótolhatod a  díszítést.)

A gyömbérrel és kókusztejjel készült levest egy halloweenre hangolt asztali dekoráció bevetésével ellenállhatatlan első fogásként tálalhatjuk.

pixabay.com

 

Csokival leöntött töktorta

Hozzávalók

A töltelékhez:
  • 1 kg sütőtök
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 db narancs leve
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • csipet őrölt fehér bors
A tésztához:
  • 10 dkg háztartási keksz (gluténmentes is lehet)
  • 10 dkg darált dió
  • 3 db tojásfehérje
  • 6 dkg barna cukor
  • A forma kikenéséhez kevés vaj

Elkészítés: Az ehető sütőtököt alaposan megmossuk, feldaraboljuk, a magokat eltávolítjuk belőle, majd 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt puhára sütjük, majd sütés után kihűtjük. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a ledarált kekszet és diót. Egy tortaformát kivajazunk, a tésztának való diós masszát belekanalazzuk, szép egyenesre simítjuk a tetejét, majd 10 percre betesszük a sütőbe. A megsült tököt botmixerrel pürésítjük, a citromlével, a narancs kifacsart levével, a tojásokkal, a cukorral és a fűszerekkel habosra keverjük, majd az elősütött tésztára öntjük. Együtt visszatesszük őket a sütőbe, és 170 C fokon kb 45 perc alatt készre sütjük. Érdemes egy kicsit állni hagyni a töktortát, hogy az olvasztott étcsokoládét ízlésesen a tetejére lehessen csöpögtetni.

pixabay.com

Ha a halloween témában kreatív holmikat is nézegetnél, ezt a cikkünket Neked ajánljuk:

Ötletes és kreatív halloweeni kiegészítők és dekorholmik

 

Kategória:

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!