Halloween ünnepe tele van misztikummal és félelemmel. Az ősi kelta hagyományok szerint ezen a sejtelmes éjszakán a holtak szelleme visszatér. Október 31. éjszakájához ezért számos szokás és szimbólum kapcsolódik. A tök az egyik legmarkánsabb jelképe ennek az ünnepnek. Pár évtizede hazánkba is elért a halloween-őrület. Összeszedtünk pár ínycsiklandó sütőtök alapú finomságot, amivel megörvendeztetheted magad és a szeretteidet is.
Fontos: Mielőtt nekiállunk ezeknek a finomságoknak az elkészítéséhez, győződjünk meg arról, hogy fogyasztásra is alkalmas tököt vettünk. A tökfélék családjába tartozó fajok közül ugyanis nem mindegyik ehető. A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is kellemetlen tüneteket okoz.
Ínycsiklandó smoothie
Hozzávalók:
- 25 dkg sült sütőtök
- 2 dl növényi tej (zabtej, szójatej, rizstej is tökéletes)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj (ha szereted az ízét)
- 1 db alma
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- ízlés szerint méz
Ez a selymes ital energiával tölti fel az embert, és olyan, akár egy desszert. Elég a hozzávalókat bedobálni a turmixgépbe. A sütőtökös smoothie-t készíthetjük sűrűre, vagy hígabbra is több folyadékot hozzáadásával, ez ízlés dolga. A fűszeres sütőtökalapot tovább gazdagíthatjuk banánnal, körtével, zabpehellyel is. A turmixunkhoz növényi tejet is használhatunk.
Pikáns krémleves
Hozzávalók 4 adagra:
- 1 db sütőtök
- 2 db sárgarépa
- 2 dl kókusztej
- 1 db vöröshagyma
- 1 l marha alaplé
- 1 kevés vaj
- a kávéskanál szerecsendió
- csipet só
- csipet bors
Elkészítés: A megmosott és feldarabolt tököt és a meghámozott répákat előkészítjük. A megolvasztott vajon a hagymát üvegesre pirítjuk. A pirult hagymára rádobjuk a tököt és a répákat. 8 dl marha alaplével felöntjük a lábasunk tartalmát. Az így összeállt alapanyagokat 15 percig főzzük. Főzés után botmixerrel pürésítjük a levest, majd a kókusztejet ízlést szerint hozzáadagoljuk a léhez. A kissé édes kókusztej nagyon passzol a tök ízéhez. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Tejszínhabbal díszítjük a kész levest. (Ha érzékeny vagy a tehéntejre, laktózra, akkor növényi alapú termékekkel is pótolhatod a díszítést.)
A gyömbérrel és kókusztejjel készült levest egy halloweenre hangolt asztali dekoráció bevetésével ellenállhatatlan első fogásként tálalhatjuk.
Csokival leöntött töktorta
Hozzávalók
A töltelékhez:
- 1 kg sütőtök
- 1 kávéskanál citromlé
- 1 db narancs leve
- 10 dkg barna cukor
- 2 db tojás
- csipet só
- csipet őrölt fehér bors
A tésztához:
- 10 dkg háztartási keksz (gluténmentes is lehet)
- 10 dkg darált dió
- 3 db tojásfehérje
- 6 dkg barna cukor
- A forma kikenéséhez kevés vaj
Elkészítés: Az ehető sütőtököt alaposan megmossuk, feldaraboljuk, a magokat eltávolítjuk belőle, majd 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt puhára sütjük, majd sütés után kihűtjük. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a ledarált kekszet és diót. Egy tortaformát kivajazunk, a tésztának való diós masszát belekanalazzuk, szép egyenesre simítjuk a tetejét, majd 10 percre betesszük a sütőbe. A megsült tököt botmixerrel pürésítjük, a citromlével, a narancs kifacsart levével, a tojásokkal, a cukorral és a fűszerekkel habosra keverjük, majd az elősütött tésztára öntjük. Együtt visszatesszük őket a sütőbe, és 170 C fokon kb 45 perc alatt készre sütjük. Érdemes egy kicsit állni hagyni a töktortát, hogy az olvasztott étcsokoládét ízlésesen a tetejére lehessen csöpögtetni.
Ha a halloween témában kreatív holmikat is nézegetnél, ezt a cikkünket Neked ajánljuk: