Ha rosszul alszol, akkor ezekre figyelj oda

-

Az egészség titka a jó alvás. Most megtudhatod, hogy mit érdemes szem előtt tartani és mit érdemes elkerülni annak érdekében, hogy alvásunk zavartalan és minél pihentetőbb legyen.

Az alvás a természetes pihenőállapotunk, amely során fokozódik a sejtosztódás és mérséklődik a sejtelhalás üteme. Az alvás fokozza energiánkat és hangulatunkat, és alapvető egészségünk megóvása érdekében.

Felnőtteknek napi 7-9 óra alvásra van szüksége, a tizenéveseknek 9 órára, míg a kisebbeknek – persze életkortól függően – 10-14 órára. Minden áldott este és rendszeresen. Mert az alvás egészségünk meghatározó tényezője. Ha nem alszunk eleget, akkor nem elég, hogy fáradtak vagyunk és nem tudunk úgy teljesíteni, ahogyan szeretnénk, de a rossz alvási szokások sokkal fogékonyabbá tehetnek a betegségekkel szemben. Amikor testünk egyensúlytalanságban van, akkor a legjobb dolog, amit tehetünk, az az alvás. Íme néhány alapvető lépés, amellyel egy jobb alváshigiénét alakíthatsz ki magadnak:

Fotó: unsplash.com

Napközben ne aludj!

Hanyagold a napközbeni szundikat, mert ezek csak megzavarják a normális alvás és ébrenlét mintákat.

Kerüld a stimuláló szereket!

Lefekvés előtt néhány órával már ne fogyassz olyan stimuláló szereket, mint a kávé, nikotin vagy az alkohol. Míg úgy tűnik, hogy az alkohol felggyorsítja az elalvást, az alvás második szakaszát már inkább megzavarja, amikor a szervezet elkezdi lebontani az alkoholt, ami izgalmat és így ébrenlétet válthat ki.

Figyelj az elegendő testmozgásra:

A testmozgás elősegíti a jó alvást. A legjobb reggelre vagy legkésőbb délutánra időzíteni az edzéseket, de az olyan pihentető mozgást, mint például a jóga, kifejezetten elősegíti a jó éjszakai alvást.

…és arra is, hogy alvás előtt mit eszel!

Közvetlenül alvás előtt már ne vegyél magadhoz semmilyen ételt és elalvás előtt két órával kerüld a nehezebb ennivalókat is. Azonban, ha lefekvés előtt éhes vagy, vércukorszinted túl alacsonyra csökkenhet, és ez megzavarhatja az alvást is, ezért ilyen esetekben ajánlott lehet lefekvés előtt egy kis snack. Mivel az étrendi változások megzavarhatják az alvást, ezért aki alvásproblémákkal küzd, az inkább ne kísérletezzen fűszeres ételekkel. Csokoládé sem ajánlott elalvás előtt, mert koffeint tartalmaz, és igen nagy az esély, hogy éjszakai bagollyá változtatja az embert.

Elegendő természetes fény napközben:

Gondoskodj róla, hogy napközben elegendő természetes fény érjen. Azoknak, akik zárt térben töltik a nap nagy részét, nagyon fontos az elegendő természetes fény, mert így lehet biztosítani az egészséges alvás-ébrenlét ciklus fenntartását. Ez különösen az idősebb emberek számára fontos, akik lényegesen kevesebb időt töltenek a szabadban, mint a fiatalabb felnőttek és gyerekek.

Aludj teljes sötétségben!

Ha a kezedet néhány centivel az arcod előtt még mindig tisztán látod, akkor a szoba valószínűleg túl világos, pedig az egészséges alvási ciklus fenntartásához nagyon fontos a sötétség. Ha nincs redőnyöd, vagy függönnyel nem tudsz elég sötétet csinálni, akkor érdemes megpróbálkozni egy szemtakaróval.

Alakíts ki alvási rutint!

Alvás előtt próbáld meg elkerülni az érzelmileg túlfűtött beszélgetéseket, az ilyen tévé műsorokat és filmeket. Próbáld meg a problémákat nem bevinni az ágyba, inkább írd le őket egy naplóba vagy egy lapra és éjszakára tedd őket félre az éjjeliszekrényre.

Fotó: usnplash.com

Elalváshoz nem kellenek elektronikus eszközök!

Se tévé, sem tablet, se telefon nem kell az alváshoz, mert az elektromos eszközökből áramló fény ingerli az agyat és megzavarják az alvást.

Tudósok szerint a felnőttek többsége számára 22 óra és 6 óra között van a legoptimálisabb ideje az alvásnak. Próbáld meg te is betartani ezt a menetrendet ahhoz, hogy megóvd egészségedet és kialakítsd a saját egészséges alvási mintádat.

Itt további érdekes olvasnivalót találhatsz:

5 varázslatos illat, amely felmelegíti az otthonodat és a lelkedet

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!