spot_imgspot_img
spot_img

Ha nyár, akkor uborkaszezon? A toborzás nem megy vakációra!

-

Article Top Ad (AdSense)

Valamiért még ma is tévesen gondolják azt a vállalatok és a HR-esek, hogy a nyár uborkaszezonnak számít a munakerőpiacon és teljesen fölösleges ilyenkor álláshirdetéseket küldözgetni. Ez azonban nagyon távol áll az igazságtól, hiszen a 2020-as nyárhoz képest, nagyra duzzadt a betöltetlen állások száma Magyarországon a KSH 2021/I. negyedéves felmérése szerint. Építőipar, vendéglátás, kereskedelem, feldolgozóipar – 4 szegmens a sok közül, ahol a munkaadók tárt karokkal fogadnák a képzett és főleg elkötelezett, potenciális munkakeresőket. Érdemes-e most keresgélni, vagy jobb, ha őszre tartogatjuk a váltást? Erre kerestük a választ Nemes-Nagy Szilviával, vezetési és toborzási szakértővel, a Performia Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosával.

Nyáron magasabb a jelentkezők száma

A KSH adatai szerint 2020 első félévében 2%-kal kevesebb volt az álláskereső, mint idén ugyanebben az időszakban. Ezt a tendenciát figyelembe véve ezen a nyáron magasabb jelentkezői számra számíthatunk. Az egyik kiemelt állásportál reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 96%-a keres állást nyáron, 71%-uk aktívan és sürgősen, még 28% nem sürgősen, de keres állást a nyáron. A jelentkezők leginkább állásportálokon keresik az új munkahelyet, de mellettük jelentős álláskeresési felület még a LinkedIn és azt követően a Facebook is.

„Ami a munkaerőpiaci helyzetet illeti, álláskeresői oldalon egyértelműen jól állunk. A korlátozások megszűnése ótaérezhetően beindult a toborzás, újra indultak a cégek, és gyakorlatilag elmondható, hogy a vírus előtti számoknál vagyunk. Vagyis már most kb. kétszer annyi az üres pozíció, mint tavaly ilyenkor, ami jól mutatja a trendet. Ügyfeleim is hasonló hírekről számolnak be, így szerencsére folyamatosan segítjük őket a toborzásban nyáron is.” – mondja Nemes-Nagy Szilvia.

Toborzás nyaralási szezonban?

Sokan azt hiszik, hogy a HR-esek és a cégvezetők is nyaralni mennek, így teljesen felesleges pályázni, mert úgysem születik semmilyen érdemleges döntés, illetve sokkal kevesebb állás közül lehet válogatni. A munkaadók pedig úgy gondolják, hogy az emberek nem keresnek nyáron állást, szintén azért, mert nyaralnak. Pedig van, hogy éppen a nyári szabadnapok sürgetik meg a kiválasztási folyamatokat, vagy éppen az állásra való jelentkezéseket, azért, mert még a nyaralás előtt el akarják intézni az elhelyezkedést. Ezért is, és persze a már említett 96% miatt is érdemes a nyárra úgy gondolni, mint egy teljes értékű toborzási és kiválasztási folyamatra.

„A munkavállalók, vagy munkaadók nyaralására valamiért egy végtelenített időszakként tekintünk, pedig lássuk be, átlagban egy hét szabadságról beszélünk, ami maximum kétszer fordul elő egy nyáron. Legfeljebb visszaesik kicsit a kiválasztás tempója a szabadságolások miatt, de nincs olyan, hogy nyári uborkaszezon! Aki emiatt halasztja az állásváltást, vagy a toborzást, az sajnos a saját dolgát nehezíti meg. Ezt sokan nem veszik figyelembe, és hajlamosak a váltást őszre, a legnagyobb álláskeresői dömpingre halasztani. Nagyobb eséllyel találnak ránk azok a jelentkezők ilyenkor, akik a szabadságolások idején a legaktívabbak, hiszen vannak olyan álláskeresők, akik kimondottan a nyári időszakot tartják ideálisnak a munkahelyváltásra.” – állítja a vezetési és toborzási szakértő.

Az általánosítástoktól eltérve elmondható, hogy inkább függ a nyitott pozíciók és álláskeresők száma az iparágtól és az aktuális helyzettől, mint az évszakoktól. A munkavállalók vélhetően akkor váltanak munkahelyet, amikor a legideálisabbnak és legszükségszerűbbnek érzik azt az életükben, legyen az akár nyáron vagy télen.

Nemes Nagy Szilvia
Nemes Nagy Szilvia – a toborzás szakértője

A munkaerőhiány és a toborzás kérdése

„A munkaerőhiány bár általában kiterjed az összes szektorra, de sajnos egyéni szinten hatalmas különbségek vannak a lehetőségeket és az elhelyezkedési időt tekintve. Én ezért mindenkit arra buzdítok, hogy ne várja meg a szeptembert, nagyon is érdemes most toborozni, sőt! Ne álljunk le, kovácsoljunk előnyt abból, hogy gyorsabbak vagyunk, előzzük meg a konkurenciát, legyünk felkészültebbek, tudatosabbak, és a siker nem marad majd el! – tanácsolja az ügyvezető-tulajdonos.

A nyári toborzást az is nehezítheti, hogy számos cég vagy vállalat a szabadságolások idejére nehezen tudja megoldani a kiválasztások lebonyolítását, ezért is odázzák el sokszor még a sürgős pozíciók meghirdetését is őszre, a legforgalmasabb időszakra. Szerencsére elég magas a tendencia arra, hogy ilyen esetekben munkaerőközvetítő cégek segítségét kérik ezeknek a folyamatoknak a menedzselésében.

„A munkáltató számára egyértelmű előny egy HR szolgáltató cég alkalmazása, mert a munkaerő keresésére fordított időt és energiát átvállalja az ügyféltől, ezáltal rugalmasan és gyorsan működhet a megfelelő szakember kiválasztása a felmerülő pozíció betöltésére. Ha a munkáltató a teljes foglalkoztatást kiszervezi, abban az esetben a munkaerőközvetítő választása esetén egyáltalán nem szükséges belső HR szervezetet fenntartani.” – fejtette ki Nemes-Nagy Szilvia.

A toborzó cégek közvetítő szerepet töltenek be a munkavállalók és a munkaadók között. Elengedhetetlen a több évtizedes szakmai tapasztalat, és a munkaerőpiac naprakész ismerete ahhoz, hogy mindkét fél igényeit felismerjék és maximálisan ki tudják elégíteni.

Egyre több vállalat alkalmaz tudatosan HR szolgáltató céget, nemcsak a speciális pozíciók betöltésére, hanem a teljes toborzási folyamatok lebonyolításához. Tudják, hogy ez erre felhasznált összeg messze megtérül, hiszen gyorsabban és biztosabban tudják megfelelő munkaerővel feltölteni a vállalatot. Így egy lojális és megbízható szolgáltató cég, akinek szakmai hozzáértésére bármikor számíthatnak, hatékony segítség a személyzeti stratégia megvalósításában. – zárja gondolatait Nemes-Nagy Szilvia ügyvezető-tulajdonos.

https://bcoolmagazin.hu/a-het-cool-embere-petho-aniko-karrier-szakerto/

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!