spot_imgspot_img
spot_img

Győzd le a halogatást 5 másodperc alatt!

-

Article Top Ad (AdSense)

Számtalanszor képesek vagyunk becsapni magunkat és különböző kifogások hadát gyártani csak, hogy ne kelljen fejest ugrani teendőinkbe. A halogatás művészetében sokunk nagyot alkotott már. Számtalanszor bojkottáljuk feladatainkat mondvacsinált mentségekkel, amelynek oka lehet egyszerű lustaság, de félelem is, hogy nem sikerül abszolválni a feladatainkat. Ezek a folyamatok leginkább a freudi jéghegy alján zajlanak, ezek a belső párbeszédek tudat alatt működnek. Az emberi agynak meglehetősen nagy energiát jelent a munka, emiatt elkezd piaci kofaként alkudozni önmagával, ezzel egyidejűleg lép színre a túlgondolás.

Most van 9:16, majd elkezdem pontban 9:30-kor a munkát. Milyen fonnyadtak a virágaim, még gyorsan megöntözöm őket mielőtt megnézném a céges e-maileket. Nem lehet ilyen mocskos lakásban dolgozni, nagytakarítást csinálok gyorsan. Még egy netflix sorozat epizódot megnézek, aztán tuti elkezdek tanulni.

Mennyi időt és energiát spórolhatnánk meg magunknak és környezetünknek, ha ezeket az üres időket célorientáltan és hasznosan töltenénk el. Hogy hogyan is? Létezik egy olyan pszichológiai technika, az öt másodperces szabály, amely ügyesen kikerüli a megszokott utakat az agyunkban, elkerülve a hezitálást, egyezkedést és a megfutamodást.

5 másodperces szabály
Kezdj a feladatodhoz hozzá 5 másodpercen belül!
Fotó: BrianAJackson/elements

Az öt másodperces szabály legfontosabb alaptézise, hogy segít az azonnali cselekvésben. Leblokkolod magadban a bojkottáló gondolatokat, és belevágsz 5 másodpercen belül a kitűzött tevékenységbe. 5-4-3-2-1. Kezdj el azonnal cselekedni!

Az úgynevezett kontrollhely elmélet kutatói kétféle embert különböztet meg: akik azt hiszik, hogy ők irányítják az életüket, és azok, akik a körülményeknek tudják be sorsuk alakulását, sodródnak az árral. Az előbbi csoport tagjai jóval boldogabbak, felszabadultabbak és sikeresebbek. Mivel az első csoport tagjai kezében van az irányítás, cselekvésorientáltabbak, azaz rájuk kevésbé jellemző a túlgondolás. Az öt másodperces szabály alkalmazásával tudsz igazán ezeken a pszichológiai folyamatokon erősíteni, új viselkedési formák kialakításával.

Alkalmazd az 5 másodperces szabályt és figyeld meg: régi, negatív attitűdöket elhagysz, új, építő szokásokat beépítesz az életedbe.

További izgalmas cikkeket itt olvashatsz:

Önvédelmi módszerek egy kemény nőtől, aki amerikai elnökök testőre is volt

Tényleg olyan párt választunk mint a szüleink?

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!