Összedobtad a vasárnapi ebédet és nem maradt idő a desszertre a vendégek érkezése előtt? Csemegézz a mennyei de villámgyors édesség-variációk közül, mindenki odalesz a végeredményért!
Mikrós banánpuding
Ez a banános puding az egész család kedvence lesz, és mindössze 20 percet vesz igénybe az elkészítése. Tipp: mentsük meg a túlérett banánokat ehhez a recepthez. Fagyasszuk le egészben nejlonzacskóban – minél barnább és puhább a banán, annál finomabb lesz az édesség íze.
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 2 érett banán
- 10 dkg nádcukor
- 10 dkg liszt
- 1 csipet sütőpor a liszthez
- két teáskanál őrölt fahéj
- 2 tojás
- 2 evőkanál tej
- porcukor
- karamellás szósz és fagylalt, tálaláshoz
Elkészítés:
1. LÉPÉS
Tegyük a vajat egy 1 literes edénybe és tegyük mikrohullámú sütőbe magas fokozaton 30 mp-1 percig, amíg felolvad. Adjunk hozzá másfél banánt, pépesítsük az olvasztott vajjal, majd adjuk hozzá a cukrot, a lisztet, a fahéjat, a tojást és a tejet. Keverjük össze jól.
2. LÉPÉS
Szeleteljük fel a maradék banánt a tetejére, majd tegyük vissza a mikrohullámú sütőbe, és magas fokozaton körülbelül 8 percig hagyjuk benne, amíg meg nem fő és megkel. Melegen, porcukorral meghintve tálaljuk, ha szeretjük, egy kis karamellmártással és egy gombóc fagylalttal megbolondíthatjuk.
Fagyasztott trópusi gyümölcsjoghurt
A napsütéses órák száma egyre több, elkezdődött a fagyiszezon! A legfinomabb gyümölcsök és a krémes joghurt egyvelege egy igazán frissítő édesség-variáció a vasárnapi ebéd utánra.
Hozzávalók:
- 480 g fagyasztott trópusi gyümölcs keverék
- 170 g görög joghurt
- 2 evőkanál juharszirup vagy méz
- 200 g kockára vágott trópusi gyümölcs és maracuja magvak, tálaláshoz
Elkészítés:
1. LÉPÉS
A friss gyümölcs kivételével mindent aprítógépbe teszünk, és turmixoljuk. Egyenesen egy tálba kanalazzuk, vagy kis edénybe öntjük, és lefagyasztjuk, ha később szeretnénk tálalni. Tálaljuk friss trópusi gyümölccsel, és kanalazzuk rá a maracuja magjait.
Sós-karamellás sütés nélküli sajttorta
Hozzávalók:
- 25 dkg g digestive keksz
- 12,5 dkgolvasztott, sózatlan vaj
- 2 evőkanál sózott karamell szósz
A töltelékhez:
- 75 dkg krémsajt/mascarpone
- 2 evőkanál sózott karamell szósz
- 3 ek porcukor
- 1 tk vanília kivonat
A feltéthez:
- néhány kocka csokoládé
- 3 evőkanál karamell szósz
Elkészítés:
1. LÉPÉS
Az emésztési kekszet aprítógépbe öntjük, és finom morzsává verjük. Öntsük hozzá a vajat és a karamellszószt, és ismét pörgetjük, amíg nedves és homokos nem lesz. A masszát egy 20 cm-es rugós tortaformába öntjük, és egy kanál segítségével egyenletes rétegre nyomkodjuk a forma aljába. Hűtsük le 30 percig.
2. LÉPÉS
A töltelékhez keverjük össze a lágy sajtot, a sós karamellszószt, a cukrot és a vaníliakivonatot. Ha az alap kihűlt és megszilárdult, kanalazzuk rá a tölteléket, és a kanál hátával simítsuk el a tetejét. Hűtsük le legalább 4 órát. Ha előre készül, csomagolja be a sajttortát, és fagyassza le három hónapig. Egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk kiolvadni.
3. LÉPÉS
A tálaláshoz óvatosan vegye ki a sajttortát a formából, és tegye egy tálra vagy tortatartóra. A boltban vásárolt csokoládékon szórjuk meg, törjünk össze néhány maláta tejgolyót, majd öntsük le a sós karamellszósszal, mielőtt szeletekre vágnánk.
Vaníliás panna cotta
A klasszikus olasz desszertet finom vaníliával és friss eperrel ötvözzük ebben a receptben. Tökéletes könnyű édesség egy tavaszi összejövetelhez.
Hozzávalók:
- 2 és fél lap zselatin
- 150 ml tej
- 400 ml dupla tejszín
- 60 g porcukor
- 1 vaníliarúd, hosszában kettévágva
- friss eper, tálalni
Módszer:
1. LÉPÉS
Tegyük a zselatinlapokat egy tál hideg vízbe, és áztassuk 5 percig.
2. LÉPÉS
A tejet és a tejszínt egy lábasba öntjük a cukorral és a vaníliamagokkal (a magok kikaparásához használjuk a kést). Keverjük össze, és forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről. A zselatint kivesszük a hideg vízből, a felesleget kinyomkodjuk, majd a tejes keverékhez adjuk. Keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Négy kis sütőformába önjük, és a hűtőbe tesszük dermedni legalább pár órára.
3. LÉPÉS
A tálaláshoz fordítsuk a sütőformát fejjel lefelé egy tálra. Ha a panna cotta nem esik ki, óvatosan mártsa be a formát egy tál meleg vízbe, hogy meglazuljon. Szeletelt friss eperrel tálaljuk.
Forrás: BBC Good Food
Gluténmentesen étkezni – Kohári Éva gasztroblogger receptjei