spot_imgspot_img
spot_img

Gyerekszínészből női szuperhős – Scarlett Johansson lenyűgöző átalakulása

-

Article Top Ad (AdSense)

Ha a modern kor hollywoodi sztárjairól van szó, Scarlett Johansson kihagyhatatlan a felsorolásból. A gyönyörű színésznő pompásan ötvözi a Marilyn Monroe-szerű hollywoodi csillogást egy okos és menő New York-i lány karakterével. Ma ünnepli 36. születésnapját, ám Johansson élete sem alakult zökkenőmentesen…

Gyerekként sokat nélkülöztek

Scarlett Johansson New Yorkban látta meg a napvilágot 1984. november 22-én – ikertestvére, Hunter Johansson mindössze három perccel később született. Az Inside the Actors Studio egyik epizódjában Johansson sokat beszélt családja nehéz körülményeiről. Nem volt könnyű gyerekkora, nagyon kevés volt a szülei bevétele, szociális segélyekből és étkezési jegyekből éltek.

Johannson már gyerekként tudta, hogy mit akar: sikeres színésznő lenni. Édesanyja korán felfedezte benne a tehetséget és végig támogatta a karrierjében. 7 évesen ügynököt szerzett neki, ezáltal a kis Scarlett elkezdett meghallgatásokra járni. Nyilvánvaló, hogy az ifjú tehetség makacsul elszánt és teljes mértékben szenvedélyes volt. Egyszer dührohamot kapott egy ügynökség irodájában, mert nem akarták szerződtetni egy szerepre.

„Teljesen le voltam sújtva. Abban a pillanatban úgy éreztem, hogy az egész életemet lehúzhatom a vécén” – emlékezett vissza.

Már gyerekként megkapta az első főszerepét

Johansson előbb állami iskolába járt, de átíratták egy művészeti intézménybe már 8 évesen. Ahogy az Elle-nek elmagyarázta, pályája során leginkább a saját ösztöneire támaszkodott, nem pedig egy bizonyos képzés irányvonalát követte.

„Korán megtanultam, hogyan kell manipulálni az érzelmeimet. Amióta az eszemet tudom, túlságosan tisztában voltam az emberi viselkedéssel, és valahogy utánozni is tudtam.” – árulta el az interjúban.

Mindössze 8 éves volt, amikor 1994-ben feltűnt első nagyjátékfilmjében, Johansson teljesítménye egyből felkeltette az iparág figyelmét. Hollywood nagy nevei elkezdték megrohamozni a különböző forgatókönyvekkel – de nem csak cuki gyerekszerepeket, hanem érzelmileg igazán összetett karaktereket osztottak rá. Ettől kezdve teljesen egyértelmű volt, hogy Johansson több, mint egy bájos arcú gyerekszínész, akit karácsonyi filmekre és romkomokra szántak.

Szülei válása megviselte

13 éves korában hatalmas változáson ment keresztül: szülei úgy döntöttek, hogy elválnak és ezzel a család teljesen szétszakadt. Anyja Kaliforniába költözött, míg ő, ikertestvére és apjuk New Yorkban maradt. Ebben az időszakban egyetlen támasza volt, az ikertestvére.

„A válás után a szüleim az ország két különböző pontján voltak, az idősebb testvérünk pedig öt évvel idősebb nálunk, és elment főiskolára. Össze kellett tartanunk és állandónak kellett lennünk egymásnak egy olyan élethelyzetben, amely mindkettőnk világát alaposan megváltoztatta.” – emlékezett vissza.

Jött a felnőtt karrier

Sok magazinban cikkeztek koraérettségéről, „öreg lelkéről”, a színésznő hihetetlenül korán elkezdett hírnevet építeni emiatt. Tizenévesként számos összetett, bonyolult szerephez jutott, amelyek meghatározták korai karrierjét. Egyes pletykák szerint a híres rendező és színész, Robert Redford közös munkájuk során azt mondta róla, hogy Johansson „egy 30 éves nő egy 13 éves testébe zárva.” Később, amikor Johansson serdülőkorba lépett volt, Sofia Coppola megerősítette ezt:

„Olyan érzést kelt az emberben, mintha már ismerné az egész világot. Van egy bizonyos hűvössége és finomsága, amire nem számítanánk tőle.”

Scarlett Johansson felnőtt nőként kissé titokzatos, csábító szerepeket kapott – ez a jellegzetes mély, reszelős hangjának és az összetett, sötét szerepek iránti vonzalmának köszönhető. Noha leginkább a képernyőn játszott szerepeiről ismert, a színpadon is bizonyított. 2010-ben elvállalta Catherine kihívást jelentő szerepét Arthur Miller: Pillantás a hídról c. Broadway-es feldolgozásában. Ez nagyon kockázatos lépés volt – ha nem jól sikerül az alakítás, könnyen kegyvesztett lett volna Hollywoodban. Azonban Johansson ugyanolyan lenyűgözőnek bizonyult a színpadon, hogy  ő nyerte el a legjobb színésznőnek járó Tony-díjat.

„egy valóra vált álom volt.” – nyilatkozta a broadway-es időszakról.


Kritikussága miatt ért véget első házassága

2008-ban hozzáment Ryan Reynoldshoz, akivel mindig igyekeztek megóvni a magánéletüket. Sajnos a kapcsolat nem tartott sokáig, a pár 2010-ben szakított. Johansson elmondta, hogy a válás kezdetben lehangoló volt, azonban barátai, testvére és nagyanyja támogatásával hamarabb túljutott a nehéz időszakon. Azt is kifejtette, hogy titokban akarta tartani a szakítás okait, végül beismerte:

„Túl kritikus vagyok magammal és másokkal szemben. Ez néha arra késztet, hogy bántó dolgokat mondjak másoknak, ez a szakítás egyik oka.”

A színésznő hozzátette, hogy rengeteget tanult a kapcsolatból, sokkal jobban megismerte önmagát és már tudja, mire van szüksége egy kapcsolatban. A Reynoldsszal töltött idő megtanította a párkapcsolati kommunikáció fontosságára is.

Kiáll a nőtársai mellett

A gyönyörű színésznő arról ismert, hogy nem finomkodik, és bátran felemeli a hangját olyan ügyek mellett, amelyekben hisz. Az egyik ilyen volt a széles körben elterjedt #MeToo mozgalom, amikor ő is hangot adott gondolatainak és megdöbbenésének az elkövetőkkel. Hollywoodban őt is sokszor megbélyegezték szőke szexszimbólumként, vagy szexista megjegyzéseket tettek rá. 2019-ben a sztár a Hollywood Reporternek elárulta, hogy soha nem tudott azonosulni ezzel a képpel.

„Amikor a húszas éveim elején jártam, úgy éreztem, hogy tele van szexizmussal ez az iparág és rólam is egy túlszexualizált képet állítottak be a sajtóban. Azt hiszem, akkoriban ez mindenki számára rendben lévőnek tűnt – az egy másik idő volt -, de ez akkor sem volt része a saját narratívámnak, annak, amit én szerettem volna közvetíteni magamról a világ felé.”

Édesanya lett

2014-ben bejelentette, hogy gyermeket vár akkori vőlegényétől, Romain Dauriactól. Még abban az évben megszülte lányát, Rose Dauriacot; kapcsolata azonban nem tartott sokáig, mivel ő és Dauriac 2016-ban elváltak. Az egyedülálló anyaként sokszor érezte magányosnak magát és állandó kétséget gyötörték, hogy egyáltalán jól csinálja-e amit csinál.  Ennek ellenére minden nehézséget leszámítva Johanssonnak nagy örömet okozott a lánya születése.

„Amikor ránézek, tele leszek reménnyel és pozitív érzésekkel” – tette hozzá.

A Marvel Univerzum

Amikor Scarlett Johansson-ra gondolunk, óhatatlanul beugrik a Marvel és a Bosszúállók. A szuperhősös franchisehoz a Fekete Özvegyként csatlakozott, mint a produkció első női szuperhős szereplője. Először 2010-ben tűnt fel a rendkívül népszerű filmekben, amikor a karaktert bemutatták a Vasember 2-ben. Miután több Marvel alkotásban is feltűnt Fekete Özvegyként, karaktere saját filmet kapott, amelyet 2021 júliusában mutattak be a mozikban. Egy interjőban megvallotta, hogy a Fekete Özvegy a kedvenc szerepe. 2019-ben Johansson sorsfordítónak nevezte bekerülését a Marvel Univerzumba.

„Hihetetlenül szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen kreatív és nyitott emberek társaságában lehettem, nagy öröm volt mindennap velük dolgozni. Ez egy hihetetlen utazás volt.” – nyilatkozta az utolsó bosszúállók film premierjén.

Forrás: The List

Csak imádni lehet a 76 éves Goldie Hawn-t

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!