Gyász: Meghalt a Flashdance betétdalának Oscar-díjas énekese

-

63 éves korában elhunyt Irene Cara, a Flashdance betétdalának énekesnője.

A halála oka ismeretlen

Az amerikai énekesnő és színésznő leginkább az 1980-as Hírnév című film betétdaláról volt ismert, valamint a Flashdance… What a Feeling című nagyslágeréről, amiért Grammy-díjat kapott a legjobb eredeti film és a legjobb női pop énekjáték kategóriákban, valamint a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díjat is elnyerte.

A BBC szerint Cara sajtósa jelentette be a halálát. Azt írta, hogy az énekesnő otthonában hunyt el Floridában november 25-én, de az ok “jelenleg ismeretlen”.

Gyerekszínészként és énekesként kezdte pályafutását

Cara 1959-ben született a New York-i Bronxban. Öt gyermek közül a legfiatalabb volt, apja Puerto Ricó-i, anyja kubai-amerikai származású.

Karrierjét gyermekszínészként és énekesként kezdte, az 1970-es években a Johnny Carson show-ban, valamint a jazz ikonjának, Duke Ellingtonnak adott tisztelgő koncerten is szerepelt. Miután gyermekkorában spanyolul és angolul is énekelni kezdett, számos Broadway musicalben is fellépett. Azonban csak 1980-ban szerzett magának hírnevet, amikor megkapta Coco Hernandez szerepét, és elénekelte a Hírnév betétdalát. Teljesítményével a legjobb színésznő jelölést kapta az 1981-es Golden Globe-díjátadón.

Cara később társszerzője és egyben eléneklője volt a Flashdance… What A Feeling dalának. Az 1983-as produkció legendássá tette, és egy életre beírta magát a film- és zenetörténelembe egyaránt.

Judith A. Moose, Cara sajtósa „gyönyörűen tehetséges lélekként” méltatta, akinek öröksége örökké élni fog zenéjén és filmjein keresztül. Mindkét dal bekerült a 10 legjobb sláger közé az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A Flashdance… What a Feelinget újra meg újra felhasználtak a tévében, a filmekben és a reklámokban. Később újra felvették az 1997-es Alul semmi című filmben való megjelenése miatt.

Azt is elmondta, hogy Cara épp egy következő projekteken dolgozott, amikor eltávozott, amelyeket ő és az énekes menedzsere fognak befejezni. „Ő ezt szeretné” – írta Moose az a hivatalos Twitter-oldalán.

Azt is hozzátette: „Irene tehetséges nő volt, akinek munkáját emberek milliói szeretik szerte a világon. Az 1980-as évek zeneszeretőinek ikonjává vált, és napjaink legbefolyásosabb énekeseit, például Mariah Careyt és Whitney Houstont inspirálta. Mindannyian gyászoljuk, de öröksége bearanyozza az életünket.”

leadkép: pinterest

Freddie Mercury halála után derült ki

10 érdekesség a sármos francia színészről, Vincent Casselről

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!