spot_imgspot_img
spot_img

Gyász: Elhunyt Markó Iván táncművész

-

Article Top Ad (AdSense)

75 éves korában hunyt el Markó Iván, a legendás Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, és balettigazgató.

„Fájdalommal tudatjuk, hogy Markó Iván ma hajnalban, életének 75. évében elhunyt és csatlakozott az égiek társulatához. R.I.P.

…táncművész, koreográfus, balettigazgató, érdemes művész, mester és nagybetűs EMBER…”  – erősíti meg a szomorú hírt Markó Iván közösségi oldala.

Markó Iván 1947. március 29-én született Balassagyarmaton, és 1967-ben végzett az Állami Balett Intézetben, Budapesten. A Magyar Állami Operaház tagja, 1971-ben pedig magántáncosa lett. Itt táncolta el több alkalommal is a Béjart-féle Tűzmadár címszerepét, amellyel anno debütált. Mi több Messzerer: A hattyúk tavának Siegfried szerepét is ugyancsak itt adta elő. Nemzetközi kritikusok 1974-ben a világ tíz legjobb táncosa közé sorolták – írja a Blikk.

 

1972-től 1979-ig a világhírű francia koreográfus, Maurice Béjart Brüsszelben működő társulatának, a XX. Század Balettjének volt vezető szólistája. Egy jó darabig külföldön dolgozott, azután 1979-ben hazatért, és megalakította a Győri Balettet, aminek 1991-ig volt az igazgatója. 1981-ben létrehozta a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolát, ahol tíz éven át ugyancsak ellátta az igazatói feladatokat.

Halálhírére a Győri Balett is feketére változtatta a Facebookon a borítóképét, és a következőképpen búcsúzik a művésztől:

„Mély megrendüléssel búcsúzunk Markó Iván Kossuth-díjas táncművésztől, koreográfustól, érdemes művésztől. A Győri Balett alapító igazgatójától. Emléke és szelleme örökre szívünkben él!

A Győri Balett társulata”

1985-től a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó koreográfusa volt. 1992-ig a jeruzsálemi Rubin Akadémia balettmestereként és koreográfusaként tevékenykedett. Ezt követően 1993-tól Bécsben, Párizsban, és Sydney-ben volt vendégkoreográfus. 1996-ban hozta létre a Magyar Fesztivál Balettet, amit 2013 decemberében feloszlatott arra hivatkozva: „anyagi erőforrás hiányában kénytelen felfüggeszteni működését.”

Támogatási botrány

Markó Iván kapcsán mindig szóba kerül a 2012-es botrány is, ugyanis a cége, a Táncvilág Kft. tisztázatlan körülmények között kapott kormányzati támogatást – 155 millió forintos összegben -, és több táncművész is tiltakozott a támogatás kapcsán. Viszont a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma nem észlelt problémát az elszámolás során, és Markó Iván is tagadta a támogatása kapcsán felmerült vádakat.

Rengeteg díjjal jutalmazták tehetségét az évek alatt

1981-ben Érdemes Művész díjat, 1983-ban Kossuth-díjat, 1985-ben SZOT-díjat kapott. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának lett örökös tagja. 2007-ben adták át neki a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, és még ugyanebben az évben szülővárosa, Balassagyarmat díszpolgára lett. 2008-ban Prima Primissima díjjal jutalmazták.

Ezenfelül művészete visszaköszön két magyar táncfilmben is: Jézus, az ember fia (1986) és a József és testvérei (2000). Színészként pedig az Álmatlan évek (1959) című filmben láthattuk.

Élete során gyakran küzdött a meg nem értettség érzésével, és tanulóként sokszor kitaszítottnak érezte magát. Erről is írt a 2014-ben megjelent A magány mosolya című könyvében.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!