Gundel- a történelem újraéled

-

Újra nyit a Gundel- legendás ételekkel, utánozhatatlan hangulattal. A tradíciók szárnyán repülhetünk a Gundel-i gasztronómia világában, profi séfek tolmácsolásával.

Fotó: Pintér Árpád Rákóczi

A legenda

Egy legenda tündöklésének, következő epizódját ünnepelhetjük azzal, hogy a világhírű étterem megnyitott. Talán nincs is olyan ember hazánkban, aki ne hallotta volna Gundel Károly nevét. Az általa képviselt gasztronómia, meghatározó szerepet játszott a vendéglátás fejlődésében. Az általa megalkotott receptek, ételek- pedig pontosan azok, amik miatt a gasztronómia iránt érdeklődő turisták ellátogatnak hazánkba. Az Eventrend Group, akik 2021 májusában vették át a világhírű Gundel és a Bagolyvár étterem üzemeltetését, nem kis fába vágták a fejszéjüket. A cégcsoport viszont talán a legalkalmasabb arra, hogy Gundel Károly örökségét méltóképpen vigyék tovább. Számos vendéglátó project tartozik hozzájuk, mint például a New York Kávéház, Városliget Café, Spoon Hajó, illetve portfoliójukba tartozik öt vidéki hotel, számos nagy rendezvényhelyszín vendéglátása, mint a Papp László Aréna, Groupama Aréna vagy a MÜPA. A nagy múltú, történelmi háttérrel rendelkező helyek üzemeltetésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező Eventrend Group most a Gundelt éleszti újra.

Fotó: Gundel Az étterem.

Eventrend Group: „A 2021-ben megnyíló megújult Gundel a névadó szellemiségét, kreativitását, vendégek iránti tiszteletét és felejthetetlen ízeit szeretné a legendák világából újra Önök elé varázsolni.”

Gundel Károly öröksége

,,Emlékszel? Nyári est volt… vagy őszi reggel?

Gundel Károly
Fotó: manadadb.hu

A Liget fáin remegve omlott el a fény.

Habos kávét ittál s a tükörben néztem,

Ahogy a pálmák közt ránk köszönt a remény.

Felettünk indák és virágok lebegtek.

Mese ez… egy konflison zene szólt talán?

És Gundel palacsintájának illata

Szállt velünk, régi kávéházak dallamán…”

Az 1894-ben megnyílt étterem 1910 óta viseli Gundel Károly nevét. A tizenhárom gyermekes családapa nem szakács volt, hanem- mai kifejezéssel élve- Magyarország első gasztro menedzsere. Több vendéglátó egység üzemeltetése, sikeressé válása köszönhető zsenialitásának. Nem kevesebbet köszönhetünk neki, mint olyan ételek megalkotását, amikről a mai napig híres Magyarország világszerte.

Fotó: Pintér Árpád

A Gundelben született a palóc leves, a paprikás csirke, a bakonyi gombaragu, a fogas Kárpáti és a tokaji libamáj, de itt honosították meg a ma ismert magyaros mártások és raguk kultúráját is. A Gundel étterem teraszán szolgáltak fel először olyan, ma már jól ismert ételeket, mint a Jókai-bableves, vagy a már közismert Gundel-palacsinta. A Gundelbe világhírű közszereplők, királynők, hollywoodi hírességek fogyasztották az ikonikus fogásokat, de nemcsak a luxuslakomák helye volt, a teraszon régen sós perecet, csapolt sört és pörköltszaftos főtt tojást is felszolgáltak.

A megújult Gundel 2021.

A megújult Gundel beltere- a ’vissza a gyökerekhez’ szlogenen alapszik. Azt az eszmeiséget követik, amit régen is képviselt. A Gundel mindenkié! Három külön részre osztották. A kerthelységre, aminek varázslatos kialakítást terveznek, de csak a tavasz folyamán bolyonghatunk dzsungelében. Ugyan azt a káprázatos zöld teret fogják létrehozni, ahova anno is szívesen tértek be akár egy sörre, vagy kávéra. Az étterem belseje káprázatosan fel lett újítva. Magával ragadó laza eleganciával, korabeli díszekkel, szinte visszarepít minket az időben. Két részre osztották fel. Kétharmada egy klasszikus kávéházi térré vált, kis asztalokkal, abrosz nélkül, a belső emelti részen kapott helyet az étterem, ennek hátfalát egy gyönyörű, ide tervezett 60 négyzetméteres állatkerti dzsungel inspirációjú tapéta kép díszíti. Egy korabeli kisasszonykocsi is áll a kávéház közepén, ahol a Gundel saját hölgy zenekara játszik egész nap, óránként 15 perces zenei produkciót nyújtva. A kávéházi színpadon egy gyönyörű mahagóni Petrof zongora szolgáltatja majd a háttérzenét

Fotó: Pintér Árpád

Az étterem kialakításánál cél volt, hogy létrehozzanak egy olyan teret, ami egyszerre tiszteleg a Gundel aranykora előtt, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör előtt nyitva álljon.

Professzionális séfek, tradíciókra épülő kínálat

Az étterem étlapját, annak a gerincét nem kellett megírni, már 80 éve készen áll. A legjobb Gundel hagyományokra építették, melynek központi eleme a Nemzeti11. Az a tizenegy ikonikus Gundel fogás, amire mindannyian úgy tekintünk, mint a legfontosabb örökségre.

Fotó: Pintér Árpád

A Nemzeti11. elemei: Tokaji libamájjal, Gulyásleves, Palócleves, Újházy tyúkhúsleves, Paprikás Csirke, Feszty szendvics, Mangalica Bakonyi módra, Fogas Kárpáti, Somlói Galuska, Gundel Palacsinta, Rákóczi túrós.

Természetese ezeken kívül is találhatunk különlegességeket, egytálételeket, saláta, és a nemzetközi konyha fogásait is. Mivel az étterem már 9 órától várja a vendégeket, találunk reggeli fogásokat. Lehet rendelni tükörtojást mangalica sonkával, kovászos kenyérrel, vagy igazán míves kihagyhatatlan bécsi szeletet, Wiener schnitzelt.

A ’visszatérés a gyökerekhez, koncepcióhoz’ alapján igazították az árakat. A kávéházban reggeli ételek már 2000 Ft-tól, főételek 4000 Ft-tól, nagy klasszikus Gundel desszertek 2000 Ft-tól érhetők el. Az éttermi részben vacsoraidőben az étlapról szabadon válogatva, de csak 3 vagy 4 fogásos menüket lehet rendelni, a 3 fogás 12.300 Ft, a 4 fogás 14.400 Ft-ba kerül majd, amihez Zsolnay porcelán, ezüst evőeszköz, damaszt terítés dukál

Fotó: Pintér Árpád

A Gundel konyháját Moldován Viktor séf vezeti, aki a magyar konyha iránt teljes mértékig elhivatott és a legmagasabb szinten tudja Gundel Károly örökségét- tányérjain- átnyújtani a vendégeknek. Moldován Viktor munkáját Wolf András, mint az Eventrend Group egyik corporate séfje segíti, valójában ketten vezetik a konyhai csapatot. Az ő munkájukat támogatja Kovács János chef és Dudok Györgyné pastry chef.

Gondolkodtunk, hogy a végére mit is lehetne ezek után írni. Egyszerűen csak annyit, hogy menjünk el és együnk. Szívjuk magunkba az a kulináriát, amit ránk hagyott a múlt, és élvezzük a professzionális séfek csodálatos ételeit…

 

Forrás: Eventrend Group, Gundel

Fotó: Eventrend Group, Gundel, Pintér Árpád

Hurka História

 

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!