spot_imgspot_img
spot_img

Gordon Ramsay – szülinapos a séf

-

Article Top Ad (AdSense)

Gordon James Ramsay a skót Johnstone városában született, 1966. november 8-án, anyja Helen, ápolónőként dolgozott. Egy nővére, egy öccse, és egy húga van. Kilenc éves korában családjával Angliába költözött, és Stratford-upon-Avon Bishopton körzetében nőtt fel. Apja folyamatos törekvései miatt rengeteget költöztek. Önéletrajzában felvállalta, hogy apja alkoholista volt és rendszeresen bántalmazta a családját. Edénymosóként kezdte a vendéglátást, de akkor még koránt sem ebben a pályában gondolkodott. 12 évesen még azt hitte focista lesz.

Fotó: Flickr HELL’S KITCHEN: Chef Ramsay

A kiabálós séf

Gordon James Ramsay ismertségét azzal a habitussal szerezte meg, mely mindenki számára ismert. Ez pedig a folyamatosan üvöltöző, mindenkit lehordó konyhafőnök. Műsoraiban soha nem fogta vissza magát. Ez a stílus alapvetően ketté szedte a rajongó táborát, volt akik ezért imádták, volt akik pedig nem szerették – de ettől függetlenül egyértelműen mindenki alig várta, hogy nézze a műsorait. A műsoraiban szereplő karaktere viszont a való világban teljesen más! Egy roppant kedves, szív – lélek ember, és kemény üzletember, aki imádja a gasztronómiát.

Fotó: Flickr

A KORAI IDŐK

A skót születésű, brit szakács, Gordon Ramsay az angliai Stratford-upon-Avonban nevelkedett, és eleinte profi labdarúgó akart lenni. 14 éves koráig ez egészen jól is ment neki, csak hogy egy súlyos baleset után kénytelen volt feladni. 16 évesen kiköltözött a családi házból, és visszament az egyetemre, hogy elvégezze a szállodavezetői tanfolyamot. Ekkor érezte meg a szakma iránti szeretetet és elhivatottságot. Természet adta tehetsége gyorsan tudatossá vált és a világ akkori legjobb séfjei mellé szegődött. Albert Roux- nál és Marco Pierre White-nál Londonban, illetve Guy Savoynál és Joël Robuchonnál Franciaországban dolgozott.

1993-ban Ramsay a londoni Aubergine főszakácsa lett, és három éven belül az Aubergine két Michelin-csillagot kapott. Ramsay 35 éves korában, 1998-ban létrehozta első éttermét, a Gordon Ramsay éttermet, és elég gyorsan megkapta a kulináris világ legrangosabb elismerését – a három Michelin-csillagot. Napjainkban a Gordon Ramsay étterem London legrégebben működő étterme, amely ezt a díjat birtokolja, Ramsay pedig egyike annak a négy szakácsnak az Egyesült Királyságban, akik megőrizték a három csillagot. Gordon másik londoni étterme, a Knightsbridge-ben található Pétrus is rendelkezik Michelin-csillaggal. Azóta Gordon Ramsay éttermeit 17 Michelin-csillaggal tüntették ki. Miután 1999-ben hírnevet szerzett a Boiling Point című brit televíziós minisorozatban, Ramsay az Egyesült Királyság egyik legismertebb és legbefolyásosabb szakácsa lett.

Fotó: Flickr

Ramsay a lázadó

Ahogy életét élte, ugyanúgy roppant magabiztos és temperamentumos személyiségnek mutatkozott. Ez minden szereplésében megnyilvánult, és jellemezte a televíziós karrierjét is. Tulajdonképpen ennek köszönheti leginkább a világszintű ismertséget. Nyerssége, tüzes indulata, szigorú viselkedése és gyakori kirohanásai olyan „látványosságot” jelentettek, amire a közönségnek szüksége volt, viszont mindezek mellett teljesen egyértelműen feddhetetlen profizmussal végezte, és végzi a mai napig a munkáját. A televíziós, a filmes, a vendéglátó és az élelmiszeriparban végzett tevékenységeket és mindezeket rendkívül jól tudta egyesíteni. Híres arról, is hogy előszeretettel karolt fel tehetségeket, és adott nekik éttermeiben munkát. A legismertebb műsorai a Hell’s Kitchen (2004), a Ramsay’s Kitchen Nightmares (2004–2009, 2014) és a The F Word (2005–2010), a Kitchen Nightmares a MasterChef a  MasterChef Junior, Gordon Behind Bars, és jelenleg a Next Level Chef. Ezekkel a műsorokkal beírta magát a gasztronómiai műsorkészítés történelmébe, amit számos országban utánoznak és átvettek. 2016-ban Ramsay elindította saját független, következő generációs produkciós cégét, a Studio Ramsayt, amely műsorokat fejleszt az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Fotó: Flickr

Erzsébet királynő is kitüntette

Ramsayt II. Erzsébet királynő OBE-vé nevezte ki a 2006-os újévi kitüntetések listáján – a vendéglátóiparnak nyújtott szolgáltatásokért. A 2000-es Catey Awards -on az Egyesült Királyság legjobb séfjének választották, 2006. júliusában pedig elnyerte a Catey-t, az év független vendéglátója kategóriában, ezzel csak a harmadik személy, aki három Catey-díjat nyert. 2020-ban a Forbes az előző 12 hónapban elért keresetét, a 19. helyre sorolta a legjobban kereső hírességek listáján.

Fotó: Flickr

EGYÉB VÁLLALKOZÁSOK

Noha jelenleg leginkább híres séfként ismerik, Ramsay számos más vállalkozásban is sikeres -az étkezésen és a televíziózáson kívül. Leginkább publikált szerzőként Ramsay számos könyvet adott ki, amelyek közül sok bestseller lett szerte a világon; köztük Roasting in Hell’s Kitchen című önéletrajzát. Ettől eltekintve, Ramsay globális partnerségben áll a WWRD-vel (Waterford, Wedgwood, Royal Doulton), amely minőségi otthoni és életmód -termékeket kínál, valamint egy Glu Mobile-t, ahol Gordon Ramsay-vel készített Restaurant DASH mobiljátéka nemzetközi sikert aratott.

Kiosztásra kerültek a Michelin-csillagok

Keresik a magyarok kedvenc egészséges ételét

 

 

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!