Gluténmentes és különleges fánkok – nem csak farsangra

-

Ma már azoknak sem kell lemondaniuk a fánkokról, akik gluténérzékenyek, mert gluténmentes verzióban is tökéletes és ínycsiklandó fánkot készíthetünk.  Gluténmentes fánkok különkiadásunk következik…

Az biztos, hogy nincs farsang fánk nélkül, és valljuk be, sokan vagyunk, akik nem csak farsang idején rajongunk ezért a süteményért, amelyet már gluténmentes verzóban sem ördöngősség elkészíteni. Ha még mindig egy remek receptet keresel a közelgő karneváli szezonra, próbáld ki ezeket a fantasztikus fánkokat:

Eclair fánk

eclair-fánk
Fotó: envato.elements.com

Az eclair fánk a francia cukrászművészet egyik legnépszerűbb édessége, amit gluténmentes változatban elkészíteni sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.

Hozzávalók:

  • 185 g rizsliszt
  • 2,5 ml xantángumi
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 2,5 dl víz
  • 120 g vaj
  • 4 nagy tojás

Vanília krémhez:

470 ml tejet, 110 g kristálycukrot, 1 vaniliarúd kikapart magjait egy lábasban melegítsük fel, majd adjunk hozzá 4 tojássárgáját és addig keverjük, amíg szép világos nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a 2 evőkanál kukoricakeményítőt és egy csipet sót. Folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre.

Ganaché:

145 g gluténmentes csokoládé pasztillát 80 ml sűrű tejszínnel egy edényben összeolvasztunk.

Elkészítés:

Kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra. Egy tálban keverjük össze a rizslisztet, xantángumit, sót és sütőport. Egy közepes serpenyőben forraljuk fel a vizet és a vajat. Ahogy felforrt öntsük bele a száraz hozzávalókat és keverjük teljesen simára. Nagyjából olyannak kell lennie, mint egy gyurmának.

Tegyük a tésztát egy közepes tálba vagy a mixerbe, és kezdjük el keverni miközben egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat. Ügyeljünk, hogy minden egyes tojás jól elkeveredjen a tésztában, mielőtt hozzáadjuk a következőt. Ha benne van mind a négy tojás, kapcsoljunk magasabb fokozatra és verjük nagyjából egy percig, amíg teljesen sima nem lesz a massza.

Töltsük bele a masszát egy kinyomózsákba vagy egy fagyasztó zacskóba, és vágjuk le a csücskéből egy 2 cm-es kis darabot. Ezen a kis lyukon keresztül nyomjunk kis hasábokat a sütőpapírral bélelt sütőlapra, majd süssük harminc percig. Ha kész, nyissuk ki a sütőt és egy éles késsel szúrjunk bele egyik végén minden kis hasábba, majd hagyjuk őket kihűlni. Ha teljesen kihűltek, akkor jöhet a töltés. A végén tegyük vissza a 200 fokos sütőbe 10 percre. Ha ez is megvan, akkor már csak csurgassuk a tetejére a csoki ganachét. Annyira mennyei lesz…

Berliner fánk

Kívülről puha és enyhén ropogós, belül omlós és a lekváros tölteléknek köszönhetően ellenállhatatlanul zamatos.

glutenmentes-fank
Fotó: envato.elements.com

Hozzávalók kb. 6 darabhoz

  • 30 gramm friss élesztő
  • 160 ml tej/rizstej
  • 190 g gluténmentes lisztkeverék
  • 60 burgonyakeményítő
  • teáskanál vegyes útifű maghéj
  • 30 g eritrit vagy más édesítőszer
  • vaníliarúd
  • 30 g puha vaj
  • 60 g túró
  • lekvár a töltéshez
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, és egy villával addig keverjük, amíg az élesztő fel nem oldódik. Adjunk hozzá 1 teáskanál eritritet, és keverjük össze a vanília kivonattal és a túróval. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és keverjük össze.

A burgonyakeményítőt, a lisztet, az útifű maghéjat és a maradék eritritet összekeverjük, majd a folyékony hozzávalókhoz adjuk, és mixerben a dagasztókarral legalább 5 percig gyúrjuk. Aztán a tésztát lisztezett munkalapon még egyszer jól átgyúrjuk, és 6 egyenlő részre osztjuk. (Ha még mindig túl lágy lenne a tészta, adjunk hozzá még egy kis lisztet.)
A tésztából fánkokat formázunk, sütőpapírra terítjük és a felületét megnedvesítjük, majd hagyjuk a fánkokat nagyjából 1 órát kelni.
Az olajat felforrósítjuk (de ne legyen túl forró) és a fánkokat óvatosan belehelyezzük a zsírba, mindkét oldalán szép aranybarnára sütjük (kb. 10 perc alatt). Miközben lecsepegnek az olajtól, nyomózsákba töltjük a lekvárt és egymás után megtöltjük a fánkokat. Melegen a legjobb!

Klasszikus farsangi fánk

glutenmentes-farsangi-fank
Fotó: envato.elements.com

Hozzávalók:

  • 500 g Schar mix B liszt
  • 110 g cukor
  • 7 g porélesztő
  • 320 ml folyadék: 220 ml tej és 100 ml langyos víz
    ( de akár 320 ml növényi tej )
  • 50 g puha vaj vagy 40 g olaj
  • 2 tojás
  • 1 cl rum vagy kávéskanál rumaroma
  • olaj a sütéshez (kb. 500 ml)
  • lekvár vagy gyümölcs

Elkészítés

Az élesztőt a 100 g cukorral feloldjuk a langyos tejben, a száraz hozzávalókat egy nagy keverőtálba tesszük, a tojásokat feltörjük. Ha felfutott az élesztős keverék, hozzáadjuk a száraz keveréket és beletesszük a tojásokat is. Előbb lassú, majd közepes fokozaton elkezdjük dagasztani a tésztát. Nagyjából 5 perc elteltével egy olajjal átkent sütőpapírra helyezzük a tésztánkat és olajos kézzel gombócot formázunk belőle, megszórjuk rizsliszttel, hogy ne ragadjon, és nagyjából 1 cm vékonyra kinyújtjuk. Nem baj, ha lágy a tészta… Köralakú darabokat szaggatunk belőle és mindegyik közepébe egy kis mélyedést nyomunk az ujjunkkkal. Letakarjuk és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük. Egy magasfalú lábosban felmelegítjük az olajat, belehelyezzük a fánkokat és mindkét oldalát egy-egy percig aranybarnára sütjük. Porcukkoral, lekvárral (vagy akár gyümölccsel is) tálaljuk. Vigyázzunk, mert hamar elfogy…

Itt még további tuti gluténmentes receptet találsz…

Itt pedig további klassz olvasnivalókat:

A farsangi fánk meséi

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!