spot_imgspot_img
spot_img

A Ginny és Georgia nem egy átlagos csajos sorozat

-

Article Top Ad (AdSense)

Az amerikai Netflix sorozat Ginny és Georgia párosa feloldott pár konfliktust az előző évadból, cserébe újabb nehézségekkel kell megküzdeniük az új részekben. Erőszak, önbántalmazás és a mentális egészség témakörét boncolgató második évad sokkal komolyabb és tanulságosabb, mint egy átlagos, csajos sorozat.

Új perspektíva hiánya

Soha nem hagy el, nem tudod elfelejteni, nem tudsz úgy csinálni, mintha mi sem történt volna. A molesztálás emléke egy életre tönkretehet. Értékelem, hogy a sorozat kifejti, hogy hova fajulhat egy bántalmazott nő élete, de már unom, hogy többnyire csak az utórengéssel foglalkozunk. Érdekelne egy olyan évad, amiben kifejtik, hogy miért bántalmazta Georgiát a nevelőapja, hogyan fajultak el a dolgok és hogyan lehet ezt a való életben megelőzni.

Persze nem lehet ennyi mindent elvárni egy olyan sorozattól, amit – a készítők elmondása szerint – a Szívek szállodája ihletett, bár apró egyezéseken kívül távolabb nem is állhatna egymástól a két sorozat. Ennek ellenére mindenkinek csak ajánlani tudom, mert így is tanulságos.

Titkolózás

Saját problémáink, bármennyire is mélyre nyomjuk, titkoljuk őket, a környezetünket is befolyásolják. Georgia anyaként érthető módon védelmezni próbálja a gyerekeit, de végül Ginnynek és Austinnak komoly problémákkal kell megküzdenie a titkok miatt.

Ginny lelkivilágát tönkretette a rengeteg utazás, a kiszámíthatatlanság, hogy korábban sosem volt sokáig egy helyen. Az első évadban még nem kapott szakembertől segítséget, pedig már jó ideje nem tud mit kezdeni az érzéseivel. Frusztráltságot saját magán vezeti le, öngyújtóval égeti magát.

Kép: Ginny és Georgia_Netflix

Veszélyes, ha mindig magadból indulsz ki

Ginny apján keresztül jut el pszichológushoz, mert anyjától nem kapta meg ezt a fajta támogatást. Georgia elitéli, messziről elkerüli, hogy mások, pláne idegenek előtt kitárulkozzon fájdalmas és bűnöző múltja miatt. Lánya szükségleteit leuralják saját félelmei.

Érdekes, ahogy a második évadban egyre világosabbá válik, hogy míg Georgia mindene a gyerekei, saját belátása szerint mindent megtesz értük, addig sokáig nem érti meg, hogy a jó (vagy szükséges rossz) cselekedetei csak még mélyebbre ássák azt a medret, amibe a gyerekeit taszította.

Önbántalmazás

Georgia a saját módszereit alkalmazza – gyilkosság, csalás, kijátszás, hazugságok – mert ő így tudott előre haladni az életben. Persze minél tisztábban látja Ginny az anyja sötét múltját, annál elfogadóbb vele. Azonban Georgia a gyerekeit szivárványokkal átszőtt rózsaszín buborékban nevelte, így főleg Ginny számára ezek elfogadhatatlan viselkedések, mi több, fájdalmat, stresszt és önbántalmazást eredményeztek.

Egy bántalmazott anya, aki egész életében a gyerekeit próbálta védelmezni, lett a közvetett oka annak, hogy lánya saját magát bántsa. Ezért nem szabad sosem azt feltételeznünk, hogy a saját módszereink másoknak is jók lesznek, ezért kell őszinte párbeszédet folytatnunk egymással. Meg kell értenünk, hogy mi zajlik a másikban, különben akaratlanul, de fájdalmat, akár örök sebeket okozhatunk.

Kép: Ginny és Georgia_Netflix

Gyerek kezében fegyver

A legizgalmasabb szál a második évadban, hogy Austin apja felbukkan. A zsarolás, erőszak és egymás kijátszása egy magasabb szintre emelkedik. Austin eltanulta anyjától, hogy a család a legfontosabb, meg kell védeniük egymást, de ez odáig fajult, hogy gyerek létére rálőtt a saját apjára, hogy megvédje Georgiát. Bekövetkezett az előre megjósolt, ceruza incidens „felnőtt” változata.

Paul, Georgia már hivatalos férje, próbálna Austinon segíteni, de úgy tűnik, hogy Georgia ugyanabba a hibába lép, mint korábban Ginnyvel. Nem meri pszichológushoz küldeni fiát, nem engedni, hogy szakértőktől kapjon segítséget, részben azért, hogy saját titkait megőrizze. Azonban ez nem tudjuk, hogy milyen hatással lesz Austinra, de valószínűleg a folytatásból ez is kiderül majd.

Mellékszálak

Nem kell, hogy bántalmazó családban nőjön fel valaki ahhoz, hogy problémái legyenek az életben. Ginny barátnője, Abby testképzavarral küzd, amióta szülei között konfliktus van. De még akkor sem adott a boldog élet, ha szerető, összetartó család vesz körül minket. Marcust a depressziója az alkoholizmus felé sodorja, és habár kap kezelést, nem tud egyik pillanatról a másikra meggyógyulni.

A folytatásban remélem a régi jóbarát, Joe rejtélyes múltja is tisztázódik. A kedves étterem tulajdonos, akinek karaktere váratlan fordulatot vett, úgy tűnik, hogy Georgiához hasonlóan kezeli a saját ügyeit.

Kép: Ginny és Georgia_Netflix

Tanulság

Muszáj erősnek lennünk és a kiláthatatlan helyzetekből kilépnünk. Tisztában kell lennünk a saját problémáinkkal, hogy kezelni tudjuk őket. Fontos, hogy megértsük a másikat, hallgassuk meg és figyeljünk rá. Ne mindig magunkból induljunk ki. Kérjük segítséget. Az igaz barátoknál, szerető családnál és az összetartásnál semmi sem fontosabb.

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!