spot_imgspot_img
spot_img

Gin, tea, kozmetikum vagy gyertya – extrém adventi naptárak

-

Article Top Ad (AdSense)

Van élet az édességeken túl. Te mit szeretnél az ablakocskák mögött találni? Mi segít átvészelni az adventi időszakot?

Az adventi kalendáriumok a 20. század elején kezdtek elterjedni német nyelvterületen főleg a gyerekek körében. Az első házi készítésű darabok 1851-től könnyítették meg a karácsonyig tartó napok számontartását.

A protestáns családoknál 24 képet akasztottak a falra, vagy ugyanennyi krétavonalat húztak a falra, ajtóra, amelyekből a gyerekek mindennap letörölhettek egyet.

A katolikus családok minden nap egy szalmaszálat helyeztek a jászolba, vagy meggyújtották az adventi gyertyát, amit naponta egy meghatározott jelig hagytak égni.

Thomas Mann A Buddenbrook-ház című művében is feltűnik egy adventi naptár, melyet a kis Hannonak készített a nevelőnője.

Az első nyomtatott adventi kalendáriumok óraformájúak voltak és 13-24-ig szerepeltek rajtuk számok. 1922-ben jelent meg az első 24 ablakos naptárak. Ekkor még minden nap kivághattak egy képet a naptárból, aztán felragasztották. Az 1920-as években közkedvelt gyerekkönyv-illusztrátorok rajzaival díszítették ezeket az ünnepi kiegészítőket. A kivágott képeket pedig egy külön albumba lehetett gyűjteni.

Az 1930-as években jelentek meg a nyitható ablakos naptárak.

Eredetileg a karácsonyhoz kapcsolódó képek lapultak, az édességek csak később kerültek az ajtók mögé.

Ma főleg a gyerekek szórakozása az adventi naptár a csokoládéval vagy más édességgel. De vannak kifejezetten felnőttekre kalibrált verziók is. Mutatunk néhány egészen különleges adventi naptárat, hogy jobban teljen a karácsonyi időszak!

A legjobban talán a szépségipar rezgett rá az adventi naptárak témájára.

A legtöbb neves márka kínálatában a tél közeledtével megjelennek az impozáns dobozok, házikók vagy karácsonyfák,

amelyek pici kozmetikumokat rejtenek a titkos rekeszeikben. Ha van kedvenc márkánk, akkor megjutalmazhatjuk magunkat egy babaháznyi – és méretben is ehhez illő – kozmetikummal. Akad olyan cég, amelyik kifejezetten dekorkozmetikumokat válogatott össze a karácsonyi készülődéshez, mások a szépségápoláshoz adnak apró adagokat. A legszélesebb választékot valószínűleg ebben a műfajban találjuk majd ár és választék tekintetében is.

Maradva a kényeztetés vonalán a megnyugvást és békét keresők minden napra egy teafiltert rejtő naptárakat is találhatnak. Akár több változatban.

Az ínyenceknek létezik fűszer-adventi naptár, de találhatunk popcornból és sajtokból összeállítottat is.

A vadabb karácsonyi időszak elé nézők a söröket vagy pici üveg gineket tartalmazó változatot fogják örömmel üdvözölni.

Nemcsak tartalom, de tematika szerint is választhatunk naptárat. Idén valószínűleg az évforduló miatt is kapható Jóbarátok témájú, de természetesen Harry Potteres is.

Két kedvencünk az Magyar Madártani Egyesület naptára, amellyel egyúttal támogatjuk is az egyesületet. Az ablakok mögött pedig madaras kitűzők lapulnak.

A Világok Lángja webshop sajnos idénre már nem fogad rendeléseket – tekintettek az óriási érdeklődésre – nem véletlenül! Ennek ellenére nem tudom nem megmutatni az illatviasz darabokat – amik ránézésre csokikockának tűnnek – tartalmazó adventi kalendáriumukat. Insta-bejegyzésük szerint épp átszervezés alatt áll a cég és jövőre újult erővel fognak a munkának.

Mutatós adventi és ünnepi díszek az otthonodba

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!