spot_imgspot_img
spot_img

Gajdos Tamás 63 évesen napi 3-4 órát edz

-

Article Top Ad (AdSense)

Futás 40 felett címmel jelent meg a Runner’s World őszi számának melléklete. A lapszámból a 40+-os korosztály is megtudhatja, hogyan változik a testük ebben az életszakaszban, miként lehet gyorsulni és mire érdemes figyelni a létfontosságú regeneráció során. Gajdos Tamás 63 évesen sem lassít, sorra nyeri a nemzetközi versenyeket.

A magazin számos profi, civil és ismert futót is bemutat, akik a fiatalabbakat megszégyenítő teljesítményt nyújtanak. Az egyik inspiráló történet Gajdos Tamás televíziós újságíróé, aki 63 éves korában korosztályos élvonalbeli sportoló, miközben 20 évet is simán letagadhatna. A hírműsorvezető a szenior olimpiaként emlegetett World Master Games eseményen 800 méteres, 400 méteres távon és duatlonon is aranyat szerzett. Emellett nyert már bajnokságot triatlonban, futásíjászatban, kutyás futásban és az öttusa laser-run szakágában is – utóbbiban az elmúlt hónapban az Európa-bajnokságon két bronzérmet, a VB-n pedig egy ezüstöt szerzett. Gajdos nem ma kezdte a sportot, 45 éve atletizál, 15-25 éves kora között versenysportoló volt, majd egy ideig nem állt rajthoz, de a kihagyás után újra fellobbant benne a bizonyítási vágy. Ebben pedig a kor nem akadályozza.

„Az edzésekkel töltött idő közel ugyanannyi, mint korábban. Öt-hat napot sportolok egy héten, átlagosan 15-20 órát. Ez az idő futással, bringázással és úszással jön össze, de közel sem minden perce telik magas intenzitással” – avatott be edzéstechnikájába Gajdos Tamás. „Ami változott, hogy több időt fordítok futást kiegészítő és előkészítő tevékenységekre, illetve minden évben elvégeztetek egy sportorvosi vizsgálatot” – mondta Gajdos Tamás.

A sportember szerint nagyon fontos, hogy aki idősebb korban, vagy túlsúllyal vág bele a mozgásba, reális célokat tűzzön ki magának. Kezdje könnyű futással, úszással a sportot, majd amikor az ízületek bejáratódtak, fokozatosan lehet növelni a terhelést és a tempót. „Az például, hogy én többet biciklizem, mint futok, nem véletlen. Volt egy korábbi térdsérülésem és műtétem, amivel kapcsolatban azt a tanácsot kaptam, hogy egy ideig ne fussak. Ekkor került előtérbe a kerékpározás. A triatlont is azért szerettem meg, mert ideális a többféle mozgásforma miatt. Ezt a sportot versenyek nélkül is ajánlom minden idősebb korú sportolónak” – mondta Gajdos Tamás.

Rengeteg szakértő tipp, tanács és motiváló történet a Runner’s World friss számában.  

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!