A futás mindenkié és hős is lehetsz

-

Nemrég történt a IRUN more Team Futóegyesület és B COOL Magazin eseménye. A fitt életmódra hívta fel a figyelmet, egyúttal az egészséges életmód zászlaját tűzte ki célul. Az eseményen nem csak sportolók, hanem elhivatott, a futást életmódnak tartó emberek is részt vettek. Köztük Ilona- aki 65 éves kora ellenére fiatalokat meghazudtoló módon futotta körbe a Margitsziget 5 kilométeres körét.

  • A futás mindig része volt az életének?
  • Habár tornából fel voltam mentve- a gerincproblémáim miatt- de valahogy a sport mindig része volt az életemnek. 2005-ben volt egy nagyobb kihagyás, mikor a térdemet műteni kellett, de ez sem vetett vissza abban, hogy újra „ringbe” szálljak.

 

  • Mikortól kezdett rendszeresen, életvitelszerűen futni?
  • 2013-ban újra kezdtem. Akkor még a MÁV-nál dolgoztam, a kollégák mindig mondták is, hogy nemrég még műtéted volt most meg úgy futsz, mint a nyúl. Ezt sehol máshol csakis fejben lehet eldönteni. Mindeközben az is kiderült- mivel már akkor sem voltam fiatal- hogy elindult egy csontritkulás bennem. Ekkor már folyamatosan futottam, sétáltam. Egy idő után újra elmentem vizsgálatokra- és akár csodának is hangozhat, de a mozgástól megállt ez a folyamat. A csodámra is jártak az orvosok, pedig én semmi mást nem csináltam, csak mozogtam. Ekkor vált tudatossá nálam a dolog, és akkor már amatőr szinten ugyan, de 4-7 kilométereket futottam le.
  • Akkor ez az öt kilométeres Margitsziget- kör meg sem kottyant önnek?
  • Azért bevallom- bár folyamatosan mozgok így 65 évesen -volt benne egy kis séta is. Alapvetően nem sportszerűen végzem a futást, de mivel Nyáregyházán lakom, a Pilis mellett, rengeteget sétálok az erdőben. Mindig megyek őzikenézőbe, de általában 5-6 kilométereket szoktam sétálni a jó levegőn.

  • Ez roppant becsülendő, hiszen ebben a korban már inkább a mozgásszegény életmód a jellemző.
  • Nekem van egy rollerem és egy biciklim is. Rendszeresen használom mindkettőt és edzem magam. Ez nagyon sokat segít az általános erőnlétben. Sokan a környezetemből csodabogárnak tartanak, de igazából a rendszeres mozgással rengeteget segítek a szervezetemnek. Nyilván minden versenyen nem tudok ott lenni, de igyekszem figyelemmel kísérni a lehetőségeket- és az egész országba eljárok. Nemrég Tatabányán megmásztam a „hegyet”- egészen a Turulmadárig, Balatonlellén felmentünk a kishegyre, ott is volt futóverseny. Gyönyörű a kilátás onnan az egész Balatonra.

  • Mégis meddig fog futni?
  • Ez számomra kikapcsolódás is. Nagyon jó programok vannak és sok emberrel találkozhatok. A mozgás, a szellemi felüdülés, egy tőről fakad. Nagyon jó érzés megtenni bizonyos távokat, elfogadni kihívásokat. Egyáltalán nem az a lényeg, hogy valamiféle időt teljesítsek, hanem hogy megtegyem az előírt távot. A magam számára kitűzött célokat tudjam megvalósítani. Ez mind fizikailag, mind pedig szellemileg felemelő érzés. Egy-egy verseny, vagy futás alkalmával, rendkívül sok pozitív élmény ér, amiből táplálkozni lehet.

Hogy meddig fogok futni? Szerintem amíg csak megengedhetem magamnak fizikailag. Egyszerűen ez az életem részévé vált.

  • Mit üzen azoknak, akiknek hiányzik az életükből a sportolás?
  • A saját példámat tudom elmondani. 65 évesen fittnek érzem magam. Nem okoznak problémát a mindennapok és -minden egyes kilométer után- akár kirándulok, akár futok, egyre jobban érzem magam. Soha nem késő elkezdeni és soha nem elég. Az egyik legfontosabb, hogy döntsük el és csináljuk. A többi pedig jön magától.

A futás mindenkié, és hős is lehetsz!

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay, Budafoki Tamás

Tápanyagok, amelyek elengedhetetlenek a rendszeres sportolás előtt, közben és után

Hatékony sportolás- így hozd ki magadból a maximumot!

Hazai recyclinghősök, akiket mindenképpen ismerned kell!

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!