Fürdő-etikett, avagy hogyan illik viselkedni a strandon és a vízparton?

-

Egy tökéletes nap a strandon nem csak az időjárástól függ: a körülöttünk lévő emberek viselkedése is nagyban befolyásolja az élményt. Akár a városi strandra, akár a Tisza-tóra látogatunk, ügyeljünk ezekre a fontos fürdő-etikett szabályokra a saját és a körülöttünk élők nyugodt pihenése érdekében.

Tiszteljük mások személyes terét!

Képzeljük el a következő szituációt: Korán keltél, sőt, az egész családot kakasként robbantottad ki az ágyból, hogy tökéletes helyetek legyen a vízparton. Mit is jelent ez? Vízközeli, de nem eléggé ahhoz, hogy folyamatosan összefröcsköljenek; megfelelő távolság van közted és a szomszédos strandolók között; árnyékos és napfényes részek is rendelkezésre állnak. Aztán megindul a nép, és egy csapat tőled pár centiméterre ledobja a törölközőjét, eltakarva ezzel a teljesen a napfényt. És már tönkre is lett téve a tökéletes nap.

Tudjuk, már rettenetesen unalmas és két éve ezt hallgatjuk, de sajnos még mindig van létjogosultsága: Különösen a COVID-19 járvány idején – oltástól függetlenül – figyeljünk oda a távolságtartásra! És ha nincs járvány, akkor is egyébként. Ha nem vagyunk a korán kelés hívei, akkor fogadjuk el, hogy valószínűleg a legjobb helyekre már lecsaptak és ne menjünk bele más strandolók aurájába csak azért, hogy vízközeli helyen legyünk. Inkább válasszunk kicsit távolabbi, de kevésbé zsúfolt helyet: legalább lesétáljuk a lángost. Etikett tanácsadók szerint az ideális a minimum 4 méteres távolság két strandoló csapat között.

Tengerpart
Ügyelünk mások személyes terére! | Fotó: Unsplash

Óvatosan a hangerővel!

Strandon is és vízparton is szinte lehetetlen nem összefutni valakivel, aki a legújabb JBL hangszóróját épp ott és akkor szeretné kipróbálni. És legtöbbször nem a visszafogottság és a csend jegyében. Nyilván senki ne induljon el nyáron egy nyilvános partszakaszra/strandra néma, meditatív élményt várva, de itt is a helyes arányokon van a hangsúly. Nem véletlenül találták ki a fejhallgatót, használjuk bátran! A zene sem ördögtől való, ésszerű hangerővel, ha csak a mi csoportunk hallja a választott muzsikát.

Ugyanez érvényes a beszélgetésekre is. A szomszédod nem kíváncsi a legújabb drámára a munkahelyen, sem a fél órás telefonálásra a legjobb barátnőddel. Nyilván nem néma csöndben kell ülni a strandon, viszont a túl hangos beszélgetés megzavarhatja a körülötted lévő embereket, akik pihenni és lazítani érkeztek a strandra. Rendben van egy kicsi hangszóró is, hogy megteremtsük a nyári hangulatot, tényleg csak a hangerővel kell óvatosan bánni és akkor nem mi leszünk az a csoport a strandon, akikre mindenki szúrós szemmel néz. Ne felejtsük el, hogy a legtöbb ember pihenés céljából jár strandra vagy vízpartra. Tiszteljük tehát mások nyugalom iránti vágyát.

Beszélgető nők
Fontos etikett szabály: A privát beszélgetésekre sem kíváncsi az egész strand | Fotó: Unsplash

Szemetet sehol, semmilyen körülmények között ne hagyjunk!

Nem csak az etikett miatt, egyébként se. Vigyünk magunkkal pár szemeteszsákot és hazaindulás előtt gyűjtsük össze az összes szemetet, amit termeltünk a nap során – például üvegek, pelenka, élelmiszer-csomagolás stb. Ha a kedvenc strandodon lévő kukák nem elég nagyok ahhoz, hogy több száz (vagy ezer) ebéd és rágcsálnivaló csomagolását elnyeljék, nem megoldás a kuka mellé pakolni a szemetet! Sem szeméttornyokat készíteni. Ha a kuka már tele van, ne dobjuk bele a szemetünket.

Viszont mi az, ami megoldás? Ha nincs hely a szemetesben, keressünk egy másikat, amibe még belefér a hulladék, vagy vigyük haza magunkkal a zsákot és dobjuk ki az otthoni kukába. A szemetelés nem csak illetlenség és környezetszennyező, hanem veszélyes is lehet. A látogatók sokszor mezítláb járnak a vízpartokon, könnyen rá- vagy beleléphetnek egy-egy üvegbe, ami megvághatja a lábukat, de akár el is eshetnek benne, súlyos sérüléseket szerezve ezáltal.

Strand
A strand tisztán tartása az egyik legfontosabb illemszabály | Fotó: Unsplash

Káros szenvedélyek ügyében

Hiába választottunk távoli helyet a többi látogatótól, a szél irányától függően a dohányzás füstje mindenhova eljuthat, és rendkívül zavaró lehet másoknak. Az etikett szerint jobban tesszük, ha egyáltalán nem gyújtunk rá fürdőzés közben, ha mégsem bírjuk ki, keressük meg az erre kijelölt területeket a strand területén, vagy körültekintően válasszuk meg a helyünket, nehogy hamut és füstöt küldjünk a szomszédainkra. A cigarettacsikk eldobálása szintén tiltólistás minden fürdőzési területen.

És vigyázzunk az alkohollal is! Persze, jöhet egy finom koktél, vagy egy hűsítő sör a nagy melegben, ez a nyári életérzés velejáróra. Viszont a hőségben a nagy mennyiségű alkohol elkerülendő, ha nem akarunk a strand ügyeletes bohócává válni. A melegben az alkohol sokkal veszélyesebb, hamarabb a fejünkbe száll – olykor még életveszélyes is lehet a tűző napon. Inkább ásványvizet, cukormentes limonádét vagy egy jó hideg sört fogyasszunk. A tömény vagy túl sok alkohol fogyasztása mindenképpen kerülendő.

Szétdobált cigicsikk
A szétdobált csikkekkel nem csak az etikett miatt kell foglalkozunk: a környezetet is károsítjuk velük! | Fotó: Unsplash

Figyeljünk oda a gyerekekre! (és a háziállatokra is)

Szabad a móka a strandon is, bizonyos feltételekkel. Rendkívül zavaró tud lenni, ha valaki belemerülne a kedvenc könyvébe és egy gyerekhadsereg órákon át a feje fölött labdázik. És ami még fontosabb, veszélyes is lehet! Szülőként a mi felelősségünk megtanítani a társadalmi együttélés szabályait a gyerekeinknek. Ügyeljünk arra, hogy ne dobáljanak semmilyen tárgyat mások felé, és ne szaladgáljanak át mások törülközőin. Az átszaladgálás a házi kedvencekre is értendő.

Itt a hangerő szintén sarkalatos pont, egész egyszerűen tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy ne ordítsanak a strandon. Ezt a körülöttünk lévők nagyra fogják értékelni. Természetesen családként is lehet élvezni a tópartot, de néha a gyerekeket úgy hagyják jönni-menni, hogy a szülő nem látja őket. A felügyelet nélkül maradt gyermekek nem csak más fürdőzőket zavarhatnak meg, hanem saját magukra is veszélyesek lehetnek. A fulladás az egyik leggyakoribb halálok, ennek fényében fürdőzés során se tévesszük szem elől a csemetéket. Bármi megtörténhet egy pillanat alatt.

Úszógumik
Figyeljünk oda fürdőzés közben is a gyerekeinkre! | Fotó: Unsplash

Források: Martha Stewart, Lohud, Sophie the Parisian 

Ezeken a strandokon a kutyák is fürödhetnek

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!