spot_imgspot_img
spot_img

Yoko Ono és John Lennon 56 évvel ezelőtt esküdtek meg

-

Article Top Ad (AdSense)
Talán a mai napig nem ismerné a világ Yoko Ono japán, avantgarde képzőművész nevét, ha nem megy hozzá John Lennonhoz. Ő a nő, aki miatt feloszlott a Beatles. A mai napon esküdtek meg.
A világon sokan a hírnévre vágyó japán nőt okolják azért, hogy feloszlott a Beatles együttes. Hogyan került ez a nő a világ egyik legismertebb zenésze közelébe és hálózta be, azt a Lennon halála után egyik közeli barátja, Ray Connolly által kiadott botránykönyből, egy új aspektusból ismerhette meg a nagyközönség.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Yoko Ono (@yokoono) által megosztott bejegyzés

Véletlen találkozás?

Mindenki másképp emlékszik az 1966-os találkozásukra Yoko Ono londoni Indica Galériában tartott kiállításának megnyitóján. A művésznő állítólag véletlen botlott bele a megnyitón, és nem is ismerte fel azonnal a világhírű Beatles-tagot. A könyv szerint viszont tudatosan kereste az alkalmat, hogy behálózza a zenészt. Megismerkedésüket követően nem engedte el férfit, teljesen rászállt, dalszövegekkel, versekkel bombázta. A hosszú telefonbeszélgetéseket személyes találkozók követték, és a hét évvel idősebb nő mesterkedése célba élt. Felkeltette Lennon figyelmét és különcsége teljesen levette a férfit lábáról, vonzódni kezdtek egymáshoz. Ám ekkor mindketten házasok voltak. John Lennonnak a szerény és kedves Cynthia Powell volt az élettársa, egy gyerekük született. Ono pedig a második férjével, Tony Cox nevű filmessel élt. Közös kislányukat a válásuk után nem nevelhette, mert az akkor kevésbé elfogadott a szabadelvűsége miatt  a férjnek adta a bíróság a gyerek felügyeleti jogát.

Esküvő

Lennon elvált a feleségétől, és egy évvel később,1969. március 20-án a Gibraltár-félszigeten összeházasodtak. Már az esküvőn is szokatlan ruhában jelentek meg, a menyasszony mini szoknyában és széles karimájú kalapban, a vőlegény pedig fehér kabátban mondta ki a boldogító igent. Nászútjukról pedig az egész világ beszámolt, ugyanis az amszterdami Hilton szálloda elnöki lakosztályának ágyában töltötték virágokkal és plakátokkal körülvéve, amelyek vietnami háború befejezésére szólítottak fel. A szabadság volt a jeligéjük, a békéért való küzdelem egész közös életüket megpecsételte.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Yoko Ono (@yokoono) által megosztott bejegyzés

 

„Egész életemben egy fekete hajú, széles arccsontú, gyönyörű és intelligens nőről álmodtam. Egy szabad művész lelkű nőről. Lélekben hozzám közel álló nőről. Egy nőről, akit egyszer jól ismertem, de elveszett és nem találok. Találkoztam Yoko-val és az álmom valóra vált. Ez az egyetlen nő, akivel mindenben hasonlóak vagyunk. Végre az üdvösség! Évek óta várok erre -nyilatkozta később a zenész.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Yoko Ono (@yokoono) által megosztott bejegyzés

 

Nem sokan örültek szívből a románcnak, a fura japán nőt sokan nem szerették. Lennon nénikéje, Mimi például a „mérgező törpe” kifejezéssel jellemezte, és hogy ez mennyire is jellemző volt rá, azt egy évvel később, a Beatles feloszlása alá is támasztotta. Ahogy haladt előre a kapcsoltuk, úgy kezdett a zenész egyre inkább távolodni a Beatles-től. Egyértelműen a feleségének tulajdonították az együttes feloszlását, olyan belső konfliktusokat generált az asszony.
Házasságuk is viharosnak volt mondható, 1973- tól egy évig külön is éltek, és ekkor Yoko engedélyezte a férjének, hogy más nővel bútorozzon össze. 1975-ben kibékültek és folytatták a közös életüket. Nem tudtak egymás nélkül élni, szinte mindenhová együtt mentek és mindent együtt csináltak, maximálisan inspirálták egymást. Ono már 42 éves volt, amikor több vetélés után sikerült megszülnie közös gyermeküket, Sean Lennont.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Yoko Ono (@yokoono) által megosztott bejegyzés

A háztartást innentől Lennon vitte és a gyereket is ő nevelte, ezáltal alkotói szabadságot adva feleségének. Egészen 1980. december 8-ig, amikor egy őrült rajongója, Mark Chapman a háza küszöbén revolverrel ötször rálőtt. Lennon 40 éves volt.
Magyar szerelem
Yoko Ono később egy magyar származású férfivel,  Havadtőy Sámuel képzőművész és lakberendezővel élt közel 20 évig, akivel még férjével együtt ismerkedett meg. Otthonuk kialakításában kérték a lakberendezőként is dolgozó galériás tanácsát. Lennon halála után a barátság szerelemmé vált, az sem számított, hogy a nő húsz évvel idősebb volt. Együtt nevelték fel Lennon és Yoko közös gyermekét, Seant, és Sámuel a mai napig jó viszonyt ápol az anyjától már külön élő nevelőapjával. Yoko Ono egyidőben gyakran megfordult Budapesten a férfivel, aki 1992-ben nyitotta meg Budapesten a Galéria 56-ot. 1998-ban John Lennon litográfiáiból rendeztek kiállítást.
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!