Funkcionalitás és esztétika kiváló ötvözése

-

Véget ért a Magyar Divat & Design Ügynökség által 2020 tavaszán indított első design LAB inkubációs program, melynek keretében hét gyártó-tervező páros kapott támogatási keretet megálmodott termékeik megvalósításához. A hat hónapos gyártási folyamatot követően több mint 40 különleges, nemzetközi színvonalú, szériaérett termék született, például a porcelán mázzal borított lámpakollekció, az otthon kényelmét biztosító irodai bútorcsalád, az ergonómiailag tökéletesre fejlesztett szék vagy az intelligens kutyaház, amely hiánypótló termékként jelenhet meg hazai és nemzetközi piacon egyaránt.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) gyártásfejlesztési stratégiai pillérjének első állomásaként valósította meg a design LAB inkubációs programot, melynek elsődleges célja a szektor szereplői közötti sikeres kollaborációk előmozdítása, valamint a hazai gyártói háttér erősítése és korszerűsítése volt. Mindezek mellett a program a gyártásfejlesztésre, az iparág versenyképességének növelésére és az ágazat exportjának ösztönzésére kívánt hatással lenni. A megvalósítást egy szakértői kerekasztal-beszélgetés előzte meg, mely során kiderült, hogy nagy igény mutatkozik olyan projektalapú kooperációkra, amelyekben a gyártók professzionalizmusa és a tervezők kreativitása versenyképes termékek formájában ölt testet. Az MDDÜ az ágazati visszajelzéseket figyelembe véve, a VIA (Valorisation de l’Innovation dans l’Ameublement) francia designintézet együttműködésével dolgozta ki az első design LAB programot.

A pályázatra, illetve a programot megelőző Speed Dating kapcsolatépítő rendezvényre is hatalmas érdeklődés mutatkozott, összesen 43 tervező-gyártó páros nyújtotta be jelentkezését, akik közül hét páros kapott támogatási keretet termékeik megvalósításához. A hat hónapos kivitelezési folyamatot az MDDÜ gyárlátogatásokon keresztül kísérte figyelemmel, a program végén pedig minden páros prezentálta az elkészült kollekciójának darabjait. A szériaérettség kiemelten fontos szempont volt, hiszen ez képes igazi stabilitást nyújtani a gyártók és tervezők számára.

Az Árkossy Bútor Kft. és Horváth Máté együttműködésének köszönhetően létrejött LOOP Bútorcsalád 12 különböző funkciójú, formatervezési szempontból egyedülálló, innovatív termékből áll. A tervezés során fontos szempont volt számukra a fenntarthatóság, így többek között újrahasznosított, valamint hulladék anyagot használtak. A Varkoly Fiai Kft. és Horváth Máté a MATCH moduláris ülőgarnitúra családot alkották meg, amelynek egyik különlegessége a kárpitozáshoz alkalmazott PET palackokból készült szövet és a párnák töltőanyaga, amely a gyártás során keletkezett hab hulladékból állt össze. A Micro-Licht Világítástechnikai Stúdió Leits Miklóssal működött együtt a Hommage lámpacsalád megalkotásánál. A projekt során olyan különleges elemeket használtak, mint az egyedileg készülő fényvető korong, vagy a porcelán máz a lámpák felületén. A Rotte Kft. és Kele Sára a Tangens Office Home irodabútorcsalád fejlesztésén dolgozott és közös munkájuk révén 15 különböző, modulárisan összerakható, légies irodabútort alkottak. A bútorok az otthonokban kialakított home-office környezeti komfortját hordozzák.

A Balaton Bútor Kft., Lakos Dániel tervezővel kiegészülve valósította meg a TILES széket, amely egy teljesen új karakterű, síkokból és poligonokból építkező formaalkotáson alapul. Az ergonómiailag tökéletesre fejlesztett székek többszörösen görbült felülettel rendelkeznek. A Tilia 2002 Bt. és Ulmann István olyan intelligens kutyaházat alkottak, amely funkcionális, esztétikus és önfenntartó is egyben. A létrehozott termék a Pet Flat nevet viseli, innovációs értéke pedig vitathatatlan, hiszen alkotásukat többek között napelemmel, külső és belsőkamerával, valamint rejtett világítással látták el. A POSITION Collective által tervezett és az Úri Lux Kft. által megvalósított BERRI lámpacsalád megformálásának kiinduló pontja a portfólió fejlesztés volt, az inspirációt pedig a hóbogyó növény adta. A termékek különlegessége a kivitelezés során használt egyedi faformáknak, valamint üveg pigmenteknek köszönhető.

„Elképesztő volt látni, hogy a megvalósítás során egyre nagyobb szerepet kapott a fenntarthatóság, legyen szó újrahasznosított textilekről vagy PET palackok feldolgozásáról. A gyárlátogatások alkalmával folyamatosan figyelemmel kísértük a megvalósításhoz vezető lépéseket, hat hónap elteltével pedig bátran kijelenthetjük, hogy olyan magas minőségű szériaérett termékek születtek, amelyek esetében kivétel nélkül megfigyelhető a funkcionalitás és az esztétika kiváló ötvözése. Ezek az egyedi, magyar tervezésű és gyártású termékek hazai és nemzetközi kiállításokon egyaránt megállják helyüket, hazánkat képviselve pedig nagyban hozzájárulnak az országimázs erősítéséhez. – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

Az MDDÜ nem csak a termékek fejlődését, hanem azok utóéletét is támogatni kívánja, ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több hazai és – amennyiben a vírushelyzet engedi – nemzetközi kiállításon, valamint design platformon jelenhessenek meg design LAB során született kiváló alkotások, ezzel is biztosítva a nemzetközi exportot és széleskörű láthatóságot. A programban résztvevő párosok munkáját méltatja továbbá az is, hogy a VIA – francia designintézet – felajánlotta, hogy a termékek bemutatásra kerülhetnek a Paris Design Weeken, amely kivételes lehetőség számukra. Az alkotásokat látva több iparági szakember is felajánlotta, hogy szívesen tartana workshopot a párosoknak, többek között tőkebefektetés, illetve védjegyeztetés témában, amelyek kapcsán már folynak az egyeztetések.

A visszajelzések alapján, a gyártó-tervező párosok mind szakmailag, mind pedig üzletileg eredményesnek értékelték az első design LAB programot és bátran ajánlanák minden hazai iparági szereplő számára a pályázati lehetőséget. Emellett pedig kiemelték azt is, hogy értékes szakmai kapcsolatokat sikerült kialakítaniuk a programnak köszönhetően.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!