spot_imgspot_img
spot_img

Freddie Mercury halála után derült ki

-

Article Top Ad (AdSense)

Diana hercegnőt becsempészte egy meleg bárba, titokban elszökött kezelésekre, vonzódott nőkhöz, férfiakhoz és csak egy ember tudja az egész világon, hogy hol nyugszik. Generációk életének szerves része Freddie Mercury.

A nagy titok

Ő maga sem tudta, hogy HIV-pozitív, amíg az előrehaladott AIDS tünetei, a Kaposi-szarkóma nevű daganat meg nem jelent a vállán. Nem akarta, hogy a média ezen csámcsogjon, ráadásul sajnáltatni sem akarta magát, így nem csak a nyilvánosság előtt titkolta betegségét, de családja sem tudott róla nagyon sokáig. Korán reggelente észrevétlenül bejárt a kórházba sugárkezelésre. Nem volt hajnaldó befeküdni, minden alkalom után hazament, pihent egyet aztán a zenéin dolgozott.

A Queen zenekar tagjai is csak Mercury életének végéhez közeledve tudták meg, hogy barátjuk beteg. A gitáros, Brian May egy interjúban kifejtette, hogy mennyire nem akarták elhinni a rossz hírt. Ez nem történhet meg Freddivel, vele nem. Valahogy meg fog gyógyulni, gondoltuk. Nem voltunk hajlandóak ezt tudomásul venni.” Mercury 24 órával halála előtt nyilvános bejelentést tett, AIDS-es. Ezt előtte, a betegséggel küzdők közül senki más nem merte megtenni.

Kép: Akik legközelebb álltak Freddie Mercuryhoz. Balról Mary Austin, Jim Hutton és Freddie Mercury_flickr

A sorrend: macskák, nők, férfiak

Akkoriban tévesen, csak és kizárólag a homoszexualitásra asszociáltak az ADIS hallatán. Spekulálni kezdett a média és a rajongótábor, korábbi feltételezéseket erősítettek meg és már tényként kezelték, hogy Mercury meleg, azonban ez nem teljesen igaz. Fiatalabb korában eljegyezte Mary Austint, akit halála napjáig szívből szeretett. Egyik férfival való kapcsolata sem tántorította el attól, hogy Maryt lelkitársának érezze. Minden szeretőm megkérdezte, hogy miért nem tudják pótolni Maryt. Ez egyszerűen lehetetlen. Nem tudnék úgy beleszeretni egy férfiba, ahogy beleszerettem Marybe.” – nyilatkozta Mercury. Olyan gyengéd érzelmeket táplált, a későbbiekben több nő iránt is, amit férfiak iránt sosem tudott. Fizikailag a férfiakhoz, de érzelmileg a nőkhöz vonzódott.

Az utolsó 7 évében kapcsolatban volt Jim Huttonnel, de még a hagyatékából is látszik, hogy Maryhez valami különleges kötelék fűzte. Ő kapta vagyona nagy részét, a felvett dalok jogdíjaival együtt. Szerette Maryt és valahol Huttont is, de barátai szerint a legnagyobb helyet a szívében a macskák foglalták el. Jobban törődött a macskáival, mint a legtöbb emberi kapcsolatával.”

Kép: Freddie Mercury egyik macskájával_flickr

A végsőkig énekelt rendezetlen fogain át

The Show Must Go On című kislemezt 6 héttel halála előtt vették fel. A bandatagok már nem voltak benne biztosak, hogy Mercury fel tudja énekelni a dalokat, egyre rosszabbodott az állapota. Mercury, amikor érezte az aggódó tekinteteket, lehúzott egy kis vodkát és még jobban beletette magát a munkába. Azonban a Mother love című dal felvétele során, az utolsó versszak előtt azt mondta: „Nem érzem magam elég jól. Azt hiszem szünetet kell tartanom. Majd befejezem, amikor visszajövök.” Nem jött vissza. Brian May énekelte fel a dal végét.

Mercury hangterjedelme elvileg 4 oktávot fogott át. Meggyőződése volt, hogy különleges adottsága a fogai különös elhelyezkedése miatt van, ezért soha nem akarta korrigálni fogsorát. Valószínűbb azonban, hogy kivételes hangzásának a hangszálaihoz van köze. Az úgynevezett álhangszalagokat nem használjuk hangképzéskor, legalábbis a többségünk nem. Mercurynak azonban meg volt a képessége rá, hogy valahogy megrezegtesse őket. Innen eredhet a különleges hangja.

Kép: Freddie Mercury_flickr

Diana hercegnő meleg bárban

Mercurynak valamennyire sikerült a magánéletét elválasztania a nyilvánosságtól, de sok hírességnek ez nem adatik meg. Akkoriban a lesifotósok folyton Diana hercegnő körül legyeskedtek. Az 1980-as évek közepén Mercury összebarátkozott Dianával és szörnyen megérintette őt, hogy a hercegnő mennyire ki van téve a nyilvánosságnak. Ezért egy nap katonai kabátba, pilóta napszemüvegbe és bőrsapkába öltöztette, hogy becsempéssze London leghangosabb meleg bárjába.

A terve tökéletesen sikerült, mert ahogy megjelent a zenekarral, senki sem figyelt a körülötte lévő emberekre, köztünk Dianára sem. Egész este sikerült inkognitóban maradnia, képzelhetjük, hogy mekkorát tombolt a hercegnő. Akkora boldogsággal töltötte el ez az este, hogy megkérte Mercuryt, hogy máskor is szöktesse meg.

Kép: Freddie Mercury és Diana hercegnő

Hol nyugszik?

Mai napig nem tudjuk biztosan, hogy hol vannak a hamvai. Mary Austin azt mesélte egy interjúban, hogy Mercury egy vasárnapi ebéd után hirtelen azt mondta: Pontosan tudom, hogy hol akarok megpihenni, de senki nem tudhat róla, mert nem akarom, hogy bárki is kiásson. Békében akarok nyugodni.”

Mary ehhez tartotta magát. Hogy elkerülje a lesifotósokat és a fanatikus rajongókat, éveket várt azzal, hogy elvigye Mercury hamvait a végső nyughelyére. Egyes feltételezések szerint egészen Zanzibárra vitte, mások szerint a nyugat-londoni Kensal Green temetőben nyugszik. A találgatások azonban csak találgatások maradnak. Mary valószínűleg örökre megtartja ezt a titkot.

Kép: Freddie Mercury_flickr
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!