spot_imgspot_img
spot_img

Forralt bor és mi – Próbáld ki te is!

-

Article Top Ad (AdSense)

Forralt bor és mi – Próbáld ki te is!

 

Van pár olyan ital, amit a hideg beálltával szívesen fogyasztunk. Az egyik a forralt bor, a másik pedig a forró csoki. Az utóbbi években, ahogy kinyílt a világ, és a multikulturális környezet részévé váltunk, ezek az italok már a mi tradícióink részei is lettek.

A téli szezon beálltával szívesen fogyasztunk gőzölgő italokat, melyek melengetik a kezünket, átjár minket a kellemes forróság, és mosolyt csal az arcunkra. A hűvös, nyirkos időben az ember leginkább visszahúzódik a szoba melegébe, bekuckózza magát, de ha mégis házon kívül töltjük az időt, leginkább a tea, a forró csoki és a közkedvelt forralt bor az, amire vágyunk. Már nagyszüleink is ismerték, mit mikor kell fogyasztani: nyáron fröccs, télen forralt bor.

A forralt bor története egészen a római korig vezethető vissza, bár akkoriban még fűszeres bornak hívták. Leginkább gyömbért, koriandert, narancsot adtak hozzá. Eleinte nem az időjárás hűvösebbre fordulásánál fogyasztották, hanem mindennapi itókaként alkalmazták. Akár melegben, akár hidegen is legurult torkukon az ital, maximum a hűvösebb idő beköszöntével megmelegítették azt.

Az általános használatából adódóan rengeteg receptúra látott napvilágot, függően attól, hogy ki, mikor, és hol készítette. Nem meglepő, hogy főleg az északi országok italaként terjedt el, mint forralt bor. Nagyjából a XVI. század közepén jelent meg a fahéj, a szegfűszeg, utána pedig a vanília, és innentől kezdve kezdett el némiképpen hasonlítani a mai formájára.

A világ minden területén ismert ital, lévén megszámlálhatatlan recept áll rendelkezésre, attól függően, hogy az adott terület milyen fűszereket használ az elkészítéséhez. Egy közös dolog van bennük: mind borból készül. Van, ahol még plusz vizet adnak hozzá, de akadnak országok, ahol gyümölcslével ízesítik, és elterjedt szokás, hogy különféle égetett szeszes italokkal párosítják. Furcsán hangzik, de a forralt bor még egészséges is lehet, mivel a vörösboroknak magas az antioxidáns tartalma. Általánosan 6-10% alkoholtartalommal bír, úgyhogy bármilyen finom, nem javallott a mértéktelen iszogatása.

 

Készítsd magad!

Vegyünk egy jó, középkategóriás bort, vöröset. Öntsük edénybe, tegyünk hozzá szegfűszeget, 2-3 rúd fahéjat, és kezdjük el főzni. Amíg fő, készítsük elő, vágjuk össze a narancsot, almát, citromot. A citrom héját ne használjuk, vagy csak reszeljük bele, mert ha sokat teszünk, keserű lesz! Tegyük bele ezeket is, és kóstolgassuk (mértékkel). Igény szerint tegyünk hozzá mézet, cukrot, és aki úgy szereti, teával is felöntheti. Ha még szeretné valaki személyesebbé tenni, bátran használja a fantáziáját!

 

 

Kellemes ünnepeket!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!