spot_imgspot_img
spot_img

Fontos témát boncolgat a Láthatáron Csoport előadása

-

Article Top Ad (AdSense)

Január 26-án mutatja be a Láthatáron Csoport legújabb előadását, az ismét nagyon fontos témát érintő és feldolgozó Ketrecharc című részvételi színházi előadását. 

A komplex színházi-nevelési előadás az általános iskola 7-8. évfolyamának készült, ezen belül is kiemelt figyelmet szentel a hátrányos helyzetű közösségek elérésére. A téma kidolgozásban azok a pedagógusok segítették a Láthatáron Csoport munkáját, akik a legnehezebb terepen teszik próbára magukat nap, mint nap. 

Az előadás a tanulókat aktivizálja, szerepbe helyezi,  ezzel is az indulatkezelési problémák leküzdéséhez kíván kézzelfogható segítséget nyújtani. A színházi élmény mellett a kiskamasz korosztály megismerheti és kipróbálhatja az erőszakmentes kommunikáció és a krízisintervenció kínálta lehetőségeket. Hiszen nem elég tudni, hogy az erőszak rossz, krízishelyzetben az az igazán fontos, hogy van-e alternatív megoldás, és hogy ezt milyen könnyen tudjuk előhívni, amikor igazán szükség van rá.

Az író-rendező, Szivák-Tóth Viktor elmondta: Egy olyan témával foglalkozhatok végre színházi nevelési területen, amely már régóta foglalkoztat: az erőszakmentes kommunikációval, melynek módszertana nekem személyesen is sokat segített – örülök, hogy most valamennyit tovább tudok adni ebből.

A Láthatáron Csoport vezetője, az előadás szereplője Feuer Yvette gondolata: Engem izgat az erőszakmentes kommunikáció színházi nevelési alkalmazásának a lehetősége, mert az érdekel,  hogy tudunk-e hasznosak lenni ennek segítségével olyan kiskamasz közösségek számára, akiknek nem csupán az életkoruk folytán, de adott esetben társadalmi körülményeik miatt is nagyon küzdelmes folyamat megtanulni saját érzelmeik megértését és indulataik kezelését. Hátha tudunk.

A darab szereplője, Márfi Márk véleménye a darabról: Nem tudnám tanítani a matematikát, ugyanis nem a legerősebb skillem, de azt hiszem ez az előadás egy jó lehetőség arra, hogy elmagyarázzuk az adott osztályoknak: miért érdemes krízis-helyzetben mondjuk legalább 5-ig elszámolni.

Somhegyi György, az előadás szereplője mondta: Mostanában nagyon foglalkoztat, hogy milyen ma az érvényes színház. Hogyan tudunk hatni, közvetlenül megszólítani, hogyan tud a színház hasznos lenni? Úgy érzem, hogy találtunk egy jó témát, egy jó kérdést, amit nagyon izgalmas lesz körbejárnunk. 

A bemutatót Budapesten tartják az Eötvös10 Művelődési Házban a nagyközönség, a pedagógusok és az újságírók részére azt remélve, hogy hírét viszik ennek a nagyon fontos előadásnak. 

Az előadást követően egy kb. 40 perces feldolgozó foglalkozást tartanak, amelynek célja az előadásban felvetett és bemutatott indulatkezelési technikák mélyebb szintű megértése és gyakorlása a résztvevők aktivizálását célzó szituációs játékok segítségével.

A darabot alapvetően iskolákban fogják játszani.

Író-rendező: Szivák-Tóth Viktor

Szereplők: Feuer Yvette, Márfi Márk, Somhegyi György

Jelmez: Zubor Kata

Szakmai konzulensek: Rambala Éva, Béresné Simon Eszter, Jónásné Szénási Katalin, Garamvölgyi György, Kocska Ágnes

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!