spot_imgspot_img
spot_img

Fontos illemszabályok, amiket minden nőnek tudnia kell

-

Article Top Ad (AdSense)

A társadalmi együttélés íratlan szabályai nem véletlenül alakultak ki: a viselkedéskultúra, vagy illemtan célja az emberek közötti kapcsolatok, a társadalmi együttélés szabályozása. Könnyebbé teszik a társas érintkezéseket, hiszen a való élet logikája alapján születtek és mindannyiunk érdekeit szolgálják. Ha szeretnénk jó benyomást kelteni, fontos tisztában lennünk a nőkre vonatkozó illemszabályok alapjaival. 

A köszönés szabályai

Az etikett szerint a férfi köszön először a nőnek, de vannak kivételek. Ezt a szabályt felülírja a fiatalabb köszön az idősebbnek elv. Ha reggel beérünk a munkahelyünkre, nekünk illik köszönteni a többieket, mint új érkezőnek. Természetesen megengedett rugalmasan állni ezekhez a szabályokhoz – ha elsőként látunk meg egy régi férfi ismerőst, bátran üdvözöljük.

A tegezést csak a nő ajánlhatja fel, még eltérő rang vagy korkülönbség sem engedi meg, hogy a férfi kezdeményezzen. Itt is kivételt képeznek viszont a korosztály szerint alá-fölérendelt kapcsolatok, tehát kijelenthető, hogy az illemtan területén a kor tisztelete felülírja a női-férfi szerepeket. Bemutatkozás esetén nőként kizárólag mi nyújthatunk kezet férfinak, akinek ezt illik elfogadni – ha nem teszi, az hatalmas illetlenségnek számít. Azonban ügyeljünk arra, hogy asztal felett ne fogjunk kezet – nagy etikett bakit követnénk el vele.

Illemszabályok – a köszönés | Fotó: Freepik

Ki mikor hol megy?

A női-férfi együttélés íratlan szabályai a lovagiasság elvén alapulnak. Séta közben a férfi mindig arra az oldalra áll, ahonnan a veszély érkezhet: a járdán az úttest felé, a nyitott folyosón a korlát felé, ezzel is védve a hölgyeket a kockázatos helyzetektől. A lépcsőn lefelé lehet esni, tehát ha lefelé megyünk, akkor a férfinak kell előremennie. Felfelé viszont – mivel hátraeshetünk – követnie kell a nőt. Szívmelengető, igaz?

Különféle szabályokat hallhatunk arról is, hogy nyilvános helyre érkezve kinek illik előre menni. Alap esetben ha egy ajtó befelé nyílik, a férfi előremegy, és kinyitja, majd tartja, amíg a nő be nem ér. Ha kifelé, akkor kinyitja, és előreengedi a nőt. Tehát akkor hölgyként minden esetben elsőbbséget élvezünk? A válasz nem, mivel az etikett szerint a férfiak gáláns viselkedése azt kívánja, hogy idegen vagy veszélyes helyre ők menjenek be elsőként, hogy felmérjék a terepet. Egy étterem vagy pub is ilyennek számít, gyakorlatilag minden olyan hely, ahol nem tudhatjuk mi vár minket a „túloldalon”.

Fotó: Daily Express

Étteremben

Nyugalom, nem fogjuk felsorolni az összes létező kanál és villatípust – elég volt ezt megtanulnia Julia Robertsnek a Micsoda nőben. De néhány alapvető dolog, amit az emberek néha elfelejtenek: egy hölgy (de egyébiránt senki sem) rágja tátott szájjal az ételt és nem is beszél étkezés közben. Az etikett megkívánja, hogy nyilvános helyen használjunk kést és villát is. Ha nem ízlett a vacsora, tilos grimaszolni vagy jelenetet rendezni. Ilyenkor egyszerűen hagyjuk ott a fogást, illetve tegyük le a villát és a kést párhuzamosan, jelezve, hogy végeztünk. Otthon meg mindenki falatozzon úgy, ahogy kedve tartja.

Ahogy korábban már taglaltuk, étteremben a férfi megy előre, majd kinyitja és megtartja a nőnek az ajtót. Bár nem kötelező, de randin a férfinak illik felajánlani a fizetést, a nőnek viszont illik ajánlatot tenni arra, hogy rendezi a saját részét. Ügyeljünk a közös programoknál használt kifejezésekre is: ha valaki ‘meghív’ valakit valahová, akkor az azt jelenti, hogy a meghívó fizet a meghívott félnek mindent. Ha pedig valaki azt mondja: „menjünk el egy étterembe”, akkor ez esetben mindenki saját magának állja a fogyasztását. A legnagyobb baki, ha kikérjük a számlát, annak ellenére, hogy a partnerünk még nem végzett az evéssel. Ezzel siettetetjük a másikat és megsértjük az etikett egyik sarkalatos pontját.

Fotó: Savumin

„Ő itt a barátom!” – A bemutatás

Minden esetben illendő bemutatni azt, aki velünk van. Ha a párunk idegen embernek köszön, illik nekünk is üdvözölni őt még akkor is, ha nem ismerjük. Udvariatlanságnak számít, ha bemutatunk egymásnak két személyt, de csak a nevüket mondjuk. Mindig meséljünk egy-két szót a másikról, például hogy honnan az ismeretség vagy hogy kinek mi a foglalkozása.

Ha egy baráti összejövetelen épp a kanapén ülünk amikor valakit bemutatnak, az etikett előírásai szerint mindenképpen álljunk fel. Ülve kezet fogni roppant nagy udvariatlanság, azt az üzenetet közvetítjük ezzel, hogy cseppet sem tiszteljük a másik felet. Egy hölgy mindig a teljes nevét közli a másik féllel – nem elég csak a keresztnevünkön bemutatkozni. Illik hozzátenni azt is, hogy egyáltalán hogy kerültünk arra bizonyos eseményre – bátran hozzátehetjük, hogy a házigazda rokona, esetleg ismerőse vagyunk.
Illemszabályok – az üdvözlés | Fotó: Learn English

Hogyan üljünk és sminkeljünk az etikett szerint? 

Az elterjedt szokás ellenére nőként nem illik keresztbe tett lábakkal ülni az etikett szerint. Ennek legfőbb oka, hogy szoknya viselése esetén szinte biztosan villantunk egy kis alsóneműt a nagyközönségnek. A királyi családról szóló filmekben nem véletlenül látjuk a hercegnőket párhuzamosan egymás mellett tartott lábakkal, amiket kicsit jobbra vagy balra döntenek. Ez a helyes ülésmód és kifejezetten ügyeljünk arra, hogy a lábaink mindig zárva legyenek!
Hogyan üljünk, mit mondanak az illemszabályok? | Fotó: Brightside

Egy nőnek mindig tudnia kell, hogyan tündököljön anélkül, hogy praktikáit közszemlére tenné. Egy családi összejövetel vagy éttermi vacsora közben nem illik a vendégek előtt igazgatni a harisnyánkat, sem használni a kedvenc parfümünket vagy bepúderezni az arcunkat. Ha felfrissítenénk a megjelenésünket, kérjük elnézést és vonuljunk el a mellékhelyiségbe. Egyetlen kivétel van: a rúzs vagy szájfény megigazítása történhet akár az asztalnál is, ez még belefér az illemtudó viselkedés kereteibe.  Viszont minden mással kapcsolatban – szempillaspirál vagy alapozó igazítás – irány a mosdó! 

Ha vendéget várunk

Közeleg a Karácsony, a családi lakomázások és találkozások időszaka. Az általános illemtan a vendégek fogadására is kitér, ezen a területen is van néhány alapszabály, amit jó, ha tudunk. Tegyük fel, hogy a vendégek először jönnek otthonunkba, ilyenkor először is mutassuk meg nekik, hol van a fürdőszoba és csak ezután hívjuk be őket, hogy csatlakozzanak a többi vendéghez. Ha a meghívott ételt vagy italt hoz ajándékba, illik azt kitennünk az asztalra, hogy mindenki megkóstolhassa. Mindig a vendég poharába töltünk először, majd a sajátunkba és a hiba, amit sok házigazda elkövet: meg sem kérdezik, hogy meginna-e még egy pohár bort a vendég. Illendő feltenni a kérdést, mielőtt megugrik a palack a kezünkben.

A bor kiöntésére is illemszabályok vonatkoznak | Fotó: Shutterstock

Vendégként előfordulhat, hogy korábban le kell lépnünk egy buliról a gyerekek vagy más program miatt. Ebben az esetben hívjuk félre a vendéglátót egy pillanatra és jelezzük neki, hogy mennünk kell, de ne a többi vendég előtt búcsúzkodjunk, mert ezt jelzésként tekinthetik a távozásra.

A kevesebb több – a legfontosabb

Egy hölgynek mindig jó illata van, viszont elég közönséges hatást kelhetünk, ha kilométeres illatfelhőt húzunk magunk után. Soha ne öntsük magunkra a parfümös üveget, inkább vigyük magunkkal és ha szükségét érezzük, frissítsünk pár fújással. Szintén sokat elmond rólunk a cipőnk állapota. Mindig ügyeljünk arra, hogy tiszta lábbeliben lépjünk ki az utcára.

Illemszabályok, amiket még nem tudtál | Fotó: HDQ Walls

Törekedjünk a harmonikus megjelenésre, a többféle színű, rikító ruházattal, a túl sok smink viselésével vagy a látványos mennyiségű ékszerrel azt a látszatot kelthetjük, hogy kétségbeesetten próbálkozunk lenyűgözni a külvilágot. De egy első osztályú hölgynek nem kell senkinek bizonygatnia – tudja, hogy ezek nélkül is értékes. Tiszta és alkalomhoz illő ruházat, ápolt haj és körmök és éppen a megfelelő mennyiségű kiegészítő: ez a biztos recept.

Egyéb cikkek a témában: Femina

Ha tetszett a cikk, bizonyára értékelni fogod ezt is!

Elég ciki, ha ezeket az etikett hibákat elköveted

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!